Muhtarlar Meclisi, Başkanlık Sisteminin Temel Taşı Olacak

Muhtarlar Meclisi, Başkanlık Sisteminin Temel Taşı Olacak

AK Parti Kars Milletvekili Adayı Mehmet Uçum, partisinin Kars İl Başkanlığının Türkiye’de ilk kez Kars’ta kurduğu Muhtarlar Meclisinin, Başkanlık Sisteminin temel taşı olacağını söyledi.

Tacettin DURMUŞ / KARS

AK Parti Kars İl Başkanlığı, Türkiye’de ilk kez Muhtarlar Meclisi kurarak ilk toplantısı gerçekleştirdi.
İl Kültür Müdürlüğü Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, AK Parti Kars İl Başkan Yardımcısı Adem Çalkın, AK Parti Kars milletvekili adayları Mehmet Uçum, Selahattin Beyribey, Ensar Erdoğdu, Gençlik Kolları Başkanı Tolgahan Reis ile birlikte ilçe belediye başkanlarının yanı sıra mahalle, ilçe ve köy muhtarları katıldı.
AK Parti Kars İl Başkan Yardımcısı Adem Çalkın’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, Milletvekili adayları Mehmet Uçum, Selahattin Beyribey ve Ensar Erdoğdu da muhtarlara yönelik birer konuşma gerçekleştirerek kurulacak meclislerin önemini anlattı.

ÇALKIN: “TÜRKİYE’DE İLK”

Açılış konuşması yapan İl Başkan Yardımcısı Adem Çalkın, Muhtarlar Meclisi Toplantısının Türkiye’de ilk kez Kars’ta ve partisinin il başkanlığı tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

AK Parti’nin 2023 vizyonunda, yeni Türkiye ve Katılımcı Demokrasi anlayışıyla ülkemizin istikrarının devamı için 'Yine ve yeniden AK Parti’ dediklerini de konuşmasında belirten Çalkın: “Muhtarlarımızın desteklerini bekliyoruz. Bizler yeni bir amaçla yola çıktık. Ve bu amacı sayın milletvekillerimiz, bu toplantıyı düzenlemekle Türkiye’ye örnek olacak bir uygula ortaya koymuş olacaklar.” Dedi.

ERDOĞDU: “ÖNCELİĞİMİZ, KARS İÇİN HEP BİRLİKTE NELER YAPABİLİRİZDİR”

Başkan Yardımcısı Çalkın’ın ardından söz alan AK Parti 3. Sıra adayı Ensar Erdoğdu da, diğer adaylar Mehmet Uçum ve Selahattin Beyribey ile birlikte yola çıktıklarında temel hedefler ortaya koyduklarını söyledi. Öncelikli olarak ‘Kars için neler yapabiliriz’ diye yola çıktıklarına dikkat çeken Erdoğdu: “Kars bizim ortak değerimizdir ve yaşam alanımızdır. Siz muhtarlarımızın artık yönetime katılmanızı istiyoruz. Kars için bir şey yapılacaksa hep birlikte siz muhtarlarımızın desteği son derece önemlidir. Bizler 3 milletvekili adayı olarak önümüzdeki süreçlerde ilk etapta, Muhtarlar Meclisi, Gençlik Meclisi, STK Meclisi, Kamu Görevlileri Meclisi ve Teşkilat Meclisi olmak üzere 5 adet meclis kuracağız. Meclislerimizin Kars’a dair önerileri bizim de yolumuzu açacaktır. Kars için yapılması gereken tüm önerileri hep birlikte değerlendirerek sonuca erdireceğiz” dedi.

“ARTIK BİZ, MUHTARLARIN AYAĞINA GİDECEĞİZ”

Erdoğdu’nun ardından söz alan AK Parti Kars Milletvekili 2. Sıra Adayı Selahattin Beyribey de, kendinsin 2 dönem milletvekili olduğunu hatırlatarak, bu dönemlerde köylerinin veya mahallerinin sorunlarını çözmek için mecliste günlerce sıra bekleyen ve vekil peşinde koşan muhtarların beklediğinden örnek verdi. “Artık bundan böyle siz kalkıp Ankara’ya bizim ayağımıza gelmeyeceksiniz, tam tersi biz sizin ayağınıza geleceğiz” şeklinde muhtarlar meclisinin önemine vurgu yapan Beyribey, toplantıya katılan tüm muhtarlara teşekkür etti.

Muhtarlarla birlikte çalışacakları da belirten Beyribey konuşmasında: “Bizler AK Parti milletvekilleri olarak muhtarlar meclisinde ortaya çıkacak olan köy ve mahalle muhtarlarımız tarafından tespit edildikten sonra bize intikal edecek sorunları hep birlikte ortadan kaldıracağız. Çünkü siz muhtarlar milletvekilleri gibi seçilmiş ve yaklaşık 374 bin insanımızın temsilcilerinsiniz. Çünkü köy ve mahalle halkımız sizlere güvenmişler. Bizler önümüzdeki süreçlerde birlikte çalışarak köy ve mahallerimizin sorunlarını birlikte çözceğiz. Sizlerin ortak bir şekilde oluşturacağınız heyet ile de birlikte çalışacağız. Aynı zaman da dünden bu güne çok sıkıntılarımızın olduğunu da biliyorum. İlimizin birçok alanda çok geri kaldığını biliyoruz.” Diye konuştu.

UÇUM: “MUHTARLAR MECLİSİ, BAŞKANLIK SİSTEMİNİN TEMEL TAŞI OLACAK" 

Buluşmada muhtarlara hitap eden AK Parti Kars 1. Sıra Milletvekili Adayı Mehmet Uçum da ‘Demokrasinin temel taşları, geleceğimizin yerelden ortaya çıkan iradeleri’ olarak nitelendirdiği muhtarlara katıldıkları için teşekkür etti.
Uçum, salonu dolduran yaklaşık 350 muhtara yönelik yaptığı konuşmada, Türkiye’de ilk kez AK Parti Kars İl Başkanlığı tarafından Kars’ta kurulan ilk etapta Muhtarlar Meclisi, Gençlik Meclisi, STK Meclisi, Kamu Görevlileri Meclisi ve Teşkilat Meclislerinin önemine değindi. Muhtarlar Meclisinin, Başkanlık Sisteminin temel taşı olacağına işaret eden Uçum, oluşturulan Kars meclisleri arasında yer alan Muhtarlar Meclisinin işleyişini ise şu şekilde anlattı:
“Bazıları ‘Bölgeler demokrasisini kuracağız’ dediler. Lafta kaldı. Biz daha seçilmeden Kars meclislerini kurduk ve şu anda sizlerle birlikte muhtarlar meclisinin ilk toplantısını yapıyoruz. Bazıları konuşur, bazıları yazar ama bizler yaparız. Bu toplantıda bunun kanıtıdır. Verdiğimiz sözü daha sonra da yerine getirebilirdik. Bu toplantı çok önemlidir. Türkiye artık eski tarz siyaset anlayışı ile uzaktan temsil siyaseti ile yönetilemez. Türkiye artık halkın devreye girmediği ve egemen olmadığı bir devlet şekli ile yönetilemez. Biz bugün Kars’ta bunun ilk adımını atarak muhtarlar meclisi kurduk. Bu toplantı gelecekte çok anlamlı bir tarih olacak. Kars, Türkiye’deki birçok ilklerin yaşandığı bir şehir olmuştur. Bugün de Kars’ta başkanlık sistemiyle birlikte hem bütün yerel iradelerin şekillenmesiyle birlikte hayata geçecek milli egemenliği kağıt üzerine olmaktan çıkartıp gerçekten hayata geçirebilecek halkın yürüyüşünün başlangıcı atılmıştır.”

MUHTARLAR MECLİSİ NE İŞ YAPAR

Muhtarlar meclisiyle, uzaktan temsil siyaseti bitirilip halka dayanan siyaset hayata geçirilecek. Muhtarlar meclisi şu şekilde çalışacak. Muhtarlar meclisi siz nasıl istiyorsanız öyle çalışacak. Bizim önerilerimiz şöyledir: ‘Her ilçe muhtarlar meclisi kendi içinde koordinatörlerini seçsin. Merkez ilçe ile birlikte 7 ilçe ve 1 beldemiz var. Koordinatörler, 3’ten az, 7’den fazla olmamak üzere sayılarını da kendileri belirlesin ve seçimle iş başına getirilsin. Bu koordinatörler, ilçe muhtarlar meclislerinin toplantılarında sekretaryasından sorumlu olsunlar. Bu koordinatörler iki muhtarlar meclisi arasındaki toplantı döneminde bütün muhtarların taleplerini ve önerilerini raporlaştırsınlar. Projelerini geliştirsinler. Sorunlarını listelesinler. Merkez ile birlikte 7 ilçe ve bir beldenin koordinatörleri kendi aralarında Kars ili muhtarlar koordinasyonunu oluştursun. Bu koordinasyonda Kars ili Muhtarlar meclislerini düzenlesin, sekretaryasını yapsın. Bütün Kars’a ilişkin projelerini geliştirsin. Ama emin olun ki muhtarlar meclisi bundan sonra hem ilçeler bazında hem de il bazında devam edecektir. Yatırım koordinasyon şurası da oluşturuluyor. Muhtarlar Meclisi bu koordinasyonda temsilcililerini de seçebilir. Onlar da şura da görev alır. Muhtarların görüşlerini aktarır. Hem de yatırım süreçlerini denetiminde de hak ve söz sahibi olur. Bizim asıl işimizi 8 Haziran’dan sonra başlıyor."

muhtarlar-meclisi,-baskanlik-sisteminin-temel-tasi-olacak-(1).jpgmuhtarlar-meclisi,-baskanlik-sisteminin-temel-tasi-olacak-(4).jpgmuhtarlar-meclisi,-baskanlik-sisteminin-temel-tasi-olacak-(2).jpgmuhtarlar-meclisi,-baskanlik-sisteminin-temel-tasi-olacak-(3).jpgmuhtarlar-meclisi,-baskanlik-sisteminin-temel-tasi-olacak-(6).jpgmuhtarlar-meclisi,-baskanlik-sisteminin-temel-tasi-olacak-(7).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler