Muhtarlar “Suni Tohumlama” hakkında bilgilendirildi!

Muhtarlar “Suni Tohumlama” hakkında bilgilendirildi!

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Suni Tohumlama ve DAP Projeleri Hakkında Bilgilendirme Toplantısı düzenledi.

 

Tarım ve Hayvancılık bölgesi olarak öne çıkan Kars’ta, tarımla uğraşan kesime hitap eden Köy muhtarına yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısına Kars Valisi Eyüp Tepe, İlçe Kaymakamları, Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün ve yaklaşık 50 köy muhtarı katıldı.
 
Valilik Gazi Toplantı Salonunda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda hayvancılık adına birçok konu ele alındı. Ele alınan konulardan en çok vurgu yapılan ise hayvancılıkta suni tohumlamanın büyük önem taşıdığı ve Kars’ın bu önemin farkında olmadığı gerçeği oldu.
 
HAYVANCILIKTA İLERLEMEDE SUNİ TOHUMLAMA ŞART!
Toplantıda İstatistiksel rakamlara dayalı açıklamalarda bulunan Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, göreve kısa süre içerisinde başladığını ve suni tohumlamada gördüğü rakamların kendisini de oldukça şaşırttığını belirtti. Düzgün yaptığı açıklamada şu konulara değindi; “Tüm dünyada suni tohumlama yoluyla sığırlarda genetik ilerlemeyi sağlayıp, kaliteli buzağı üretiminde önemli bir artış elde edildiği gibi, etçi hayvanların et verimini ve karkas kalitesini, sütçü hayvanların süt verimini ve değerlerini önemli ölçüde yükselterek hayvancılıkta karlılık arttırılmaktadır.” dedi.
 
HAYVANCILIKTA HAK EDİLEN YERDE DEĞİLİZ!
Hayvancılıkta hak edilen yerde olunmadığının altını çizen Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, “Ülkemizde hayvansal üretimin hızla arttığı birim hayvandan elde edilen verimin hayvancılıkta ilerlemiş dünya ülkeleri seviyesine çıkıldığı bu dönemlerde; üzülerek ifade etmek istiyorum ki ilimizde sayısal artışı sağlasak da verimlilikte biraz geri kalmış durumdayız. 600.000’lere ulaşmış büyükbaş hayvan sayısıyla ülkemiz sıralamasında 5’inci sıraya oturacak kadar hayvan varlığımız artmasına rağmen, yılık hayvansal üretim olarak hak ettiğimiz yerde değiliz.” ifadelerini kulandı.
 
KARS HAYVANCILIĞI BİLMİYOR!
Programda konuşan Kars Valisi Eyüp Tepe ise muhtarlardan bilgilendirme toplantısında edindikleri bilgileri ulaştırabildikleri kadar hayvan üreticisine ulaştırmalarını istedi. Daha önce de görev yaptığı bölgelerde de hayvancılıkla uğraşıldığının, fakat çiftçiler tarafından bilinçli hareket edildiğinin vurgusunu yapan Vali Tepe, Kars’ın hayvancılığı bilmediğini belirtti.
 
“2012 yılı büyükbaş hayvan sayısı 565.000’lerde olmasına karşın; aynı yıl çiftçilere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ödenen destek sayısı suni tohumlama yapılan anaç sığıra 8.833 adet, suni tohumlamadan doğan destek almış buzağı sayısı 1.737, üretime verilen destek olarak ise besicilik erkek sığır desteği 175 adet süt desteği ise sadece 23.000 ton kadar olmuştur” bilgilerini aktaran Vali Eyüp Tepe, rakamların hayvancılıkta ilerleme kat edilmemesinin en iyi göstergesi olduğunun hatırlatmasını yaptı.
 
Daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Reşat Tazegül tarafından katılımcılara suni tohumlamanın önemi hakkında slayt gösterimi sunuldu.
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler