Mustafa Gün: Vali Doğan Kars Turizmini Uçuruyor

Mustafa Gün: Vali Doğan Kars Turizmini Uçuruyor

TÜRSAB’ın Kars programına katılan BYK Üyesi Mustafa Gün, geziyi değerlendirdi: Gün, “Sarıkamış’ta isteyen istediği kadar otel yapabiliyor da, Ilgaz’da neden yapılamıyor?” dedi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

TÜRSAB BYK Üyesi, aynı zamanda Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Mustafa Gün, turizm seyahat acentesi sahibi ve temsilcilerinden oluşan heyetle birlikte Vali Rahmi Doğan’ın daveti üzerine Kars’a geldi.

Mustafa Gün’ün de aralarında yer aldığı heyet, Kars programı kapsamında Vali Rahmi Doğan’ı makamında ziyaret etti. Vali Doğan, Kars’ın turizm destinasyonları hakkında uzun uzun bilgi vererek herkesi Kars’a davet etti. 

Vali Doğan konuşmasında: “Bizim bir takım değerlerimiz var ama bunların bir kısmı biliniyor, bir kısmı bilinmiyor. Bazı insanlar biliyor, bazıları bilmiyor. Onun için hem sizlerle iki günlük bir program yapalım, onları gösterelim istedik hem de varlıklarımızı, değerlerimizi yerinde gezin, görün istedik. Ani Örenyeri, 15 Temmuz 2016 tarihinde UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girdi. Mutlaka görülmesi gereken bir yer. Tabi orada bir takım altyapı eksiklerimiz var. Biz çevre düzenlemesiyle ilgili ihaleyi yaptık ve kış biter bitmez, hemen müteahhit firma orada bir takım çalışmalar yapacak. Yine kazı heyeti ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Kazı heyeti daha önce Kars merkezde kalıp, günlük Ani'ye gidip gelen bir heyetti. Bu nedenle; Ani’de bir kazı evi yapıyoruz. Kazı evini yaptıktan sonra kazı ekibi Ani’de daha uzun süre çalışabilecek. Ani 15 Temmuz'dan sonra biraz daha fazla gündeme gelmeye başladı. Özellikle son günlerde Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen çok ziyaretçi var. Tren güzergahı daha farklı olduğu için daha fazla görülmeye değer yerler de var. Özellikle öğrenciler, öğretmenler, Ani'yi, Çıldır Gölü'nü ve Sarıkamış'ı ziyarete geliyorlar. Geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptık. Sarıkamış Kayak Merkezi'ni Google'de 137 bin kişi sörf etmiş. İnsanlar kafalarında Sarıkamış nedir? Nasıl gidilir? Ne vardır? anlamaya çalışıyor. Bizim Çıldır Gölümüz var. Çıldır Gölü'nün özelliği de kışın donması. Üzerinde kızaklar var ve buzu delip balık tutuyorlar. Bu yıl karın erken yağmasıyla birlikte kayak sezonunu erken açtık. Otelcilerin ifadesine göre geçen sezondaki doluluk oranının 2 katını, 3-4 hafta öncesinden geçmişiz. Biz oraya özel güvenlik ekibi veriyoruz. Sarıkamış'ta terör söylentisi insanları biraz tedirgin etti. Ama ben her hafta gidiyorum. Özellikle gidiyorum ki insanlar beni de orada görsünler. Yani bir güvenlik sorunun olmadığını bilsinler. Zaten insanlar orayı gördükten sonra akıllarına güvenlik sorunu asla gelmiyor. Uzaktaki insanlar sorunlu bölge olduğu algısı yaşıyor. Sarıkamış'ta terör sorunu yoktur. Herkes Sarıkamış'a gelmeli ve görmelidir” dedi.

Kars’ta 2 gün kalan TÜRSAB ekibi, Kars’ın tarihi ve kültürel eserlerini yerlerinde görerek bilgi sahibi oldu.

MUSTAFA GÜN, PROGRAMI DEĞERLENDİRDİ

TÜRSAB BYK Üyesi Mustafa Gün, Kars programını gazetecilere değerlendirdi.

Kars Valisi Rahmi Doğan ve Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay’ın çalışmaları karşısında çok etkilendiklerini kaydeden Mustafa Gün, Kars’ta turizmi seven bir Vali’nin işbaşında olduğunu, bunun da Kars turizmini adeta uçurduğunu söyledi.

Mustafa Gün: “Biz TÜRSAB heyeti olarak Kars’ta uçaktan iner inmez Kültür ve Turizm Müdürü bizi karşıladı. Memleketine hizmet etmek için adeta can atan bir Müdürü karşımızda gördük. Kendisi bizimle program boyunca yakından ilgilendi. Kars Valisi Sayın Doğan’ın makamında yaptığı açıklamalar, heyetimiz de adeta şaşkınlığa neden oldu. Kendisi bu kentte göreve başlayalı henüz bir sene olduğunu belirterek, bu bir yıllık süre de yaptığı çalışmaları anlattı. Sarıkamış’ta Oteller bölgesinde iki dönüm arazi almak isteyene 160 bin liraya araziyi veriyorlarmış, para ile almak istemeyene ise 49 yıllığına bedava tahsis ediyorlarmış. Ayrıca 2,5 Milyon TL’ye kadar da bedava teşvik var. Bu teşvikle de oraya 46 yataklı çok sayıda oteller yapılıyor. Şu ana kadar 20 civarında otel yapılmış. Sayın Vali, sadece kendi girişimleriyle Kars turizmi için aldığı ödeneklerden söz etti, şaştık, kaldık. Toplantı sırasında otel fiyatları çok yüksek denildi, otelcilerle hemen konuştu ve anında bu sorunu çözüme kavuşturdular. Sarıkamış’ta çok sayıda telesiyej ve teleferik var, yenilerini de yapıyorlar. Bütün oteller de dikkatimizi çeken, kendi bölgelerinin içme sularını kullanıyorlar. Bu programdan anladığımız, bir Vali her şeyi çözebiliyormuş. Yeter ki Vali çalışmak istesin. 
Turizm Müdürü’ne birçok yetki verilmiş, bu çok önemli. Turizm ile ilgili yaptıkları toplantılara ayrım yapmadan herkesi davet ediyorlar. Vali, turizm yatırımı yapmak isteyene, beğendiği yeri hemen tahsis edelim diyor. Arsa tahsisine para istemiyorlar. Bizim burada ise her şey paraya dökülmüş vaziyette. Bizim burada izin sorunu yaşanabiliyor. Orada Vali bey dediği zaman Orman’dan da turizmden de hemen izin çıkıyor. Kartepe’de, Uludağ’da, Doğubeyazıt’ta, Sarıkamış’ta, Erciyes’te ve Ilgaz’ın Çankırı kesiminde isteyen istediği kadar otel yapabiliyor da, Ilgaz’ın Kastamonu bölümünde neden yapılamıyor?” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler