Nesrin Şahin, tüm insanlığı yakından ilgilendiren Hocalı Trajedisinin tahlilini yaptı

Nesrin Şahin, tüm insanlığı yakından ilgilendiren Hocalı Trajedisinin tahlilini yaptı

Kars Haydar Aliyev Endüstri ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Nesrin Şahin, tüm insanlığı yakından ilgilendiren Hocalı Trajedisinin tahlilini yaptı.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunun düzenlediği 26 yıl önce Ermeniler tarafından Hocalı’da katledilen Azerbaycan Türklerini anma programında bir konuşma yapan Nesrin Şahin,1980’li yılların ikinci yarısından itibaren SSCB’nin dağılma sürecine girmesiyle Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerilimli bir sürecin başladığını söyledi.

Rusların yıllarca süren sistemli politikasının sonucu olarak Türkler aleyhine bölgenin demografisinin değiştirilmeye çalışıldığını da söyleyen, Şahin, bu çalışmaların bir sonucu olarak Ermenilerin Azerbaycan’a ait Karabağ bölgesinin dağlık kısmında Ermeni nüfusun fazla olduğunu belirterek bölgenin kendisine ait olduğunu iddia ettiğini, devamında da 1990'ların başından itibaren, Rusların desteğini alarak Dağlık Karabağ bölgesini işgal ettiklerini hatırlattı.

Bu işgal sürecinde 20 bin Türkün öldürüldüğünü hatırlatan Şahin: “50 bin civarında kişi sakat kaldı, 4 bin 866 kişi ise kayboldu, Azerbaycan topraklarında 6 şehir, 800'ün üzerinde köy ve kasaba 700 sağlık merkezi, 150 bin ev, bin 400 kadar ilk ve ortaokul, 1000'e yakın sosyal tesis tahrip edildi ve yıkıldı” dedi.

Konuşmasında Dağlık Karabağ’ın en önemli tepelerinden ve dolayısıyla hakim konumu ile stratejik bir mevki olduğunu da belirten Haydar Aliyev Endüstri ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde tarih öğretmeni Nesrin Şahin: “Karabağ dağ silsilesinde Ağdam-Şuşa, Eskeran-Hankendi yolları üzerinde bulunmaktadır. Hocalı Hankendi'nin 10 km uzağında ve güneydoğusunda yer almaktadır. Karabağ'daki tek havalimanı da Hocalı’dadır. 936 km2'lik bir alana sahip ve 2605 aileden ibaret 11.356 kişinin yaşadığı Hocalı kasabası Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin korumasından uzak bir konumda bulunmaktaydı. Hocalı kasabası hafif silahlı 150 kişilik topluluk tarafından savunulmakta idi.

Hocalı 1991 yılının Ekim ayından itibaren ablukaya alınmıştır. Ekim’in 30’unda kara yoluyla ulaşım kapanmış ve tek ulaşım vasıtası olarak helikopter kalmıştır. Hocalıya son helikopter 1992 yılı Ocak ayının 28’inde gitmiştir. Şuşa şehrinin semalarında sivil helikopterin vurulmasıyla birlikte 40 kişinin ölümünden sonra bu ulaşım yolu da kesilmiştir. Ocak ayının 2’sinden itibaren şehre elektrik verilmemiş, şubatın ikinci yarısından itibaren de Hocalı, Ermeni silahlı birlikleri tarafından her gün bombalanmıştır.

Albay Zarvigarov komutasındaki 366'ncı Rus Motorize Alayı ve Ermeniler 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece Hocalı Kasabasına girerek 83'ü çocuk, 106'sı kadın 613 kişiyi katletmiş, 487 kişiyi ağır yaralamış, 1275 kişiyi de rehin almıştır. Bunun yanı sıra bu elim olay nedeniyle 150 kişi de kaybolmuştur.

Ermeniler bu insanları Azerbaycanlı oldukları için değil Türk oldukları için katlettiler. O gün Hocalıda katledilenler mazlum ve masum insanlardı. Bu konu sadece kardeş Azerbaycan halkının değil Türkiye Cumhuriyeti halkının da meselesidir. Bu soykırımı en iyi şekilde anlatan dörtlüklerden birsi de şu anonimdir;

            Rus, Ermeni geldi dayandı,

            Körpe balam uyandı,

            Haber verin Türklere,

            Hocalı kana boyandı...

Ermenistan'ın devam eden işgalci ve haksız tutumunun ortaya konulmasında, dünya kamuoyunda deşifre edilmesinde, kardeş Azerbaycan halkının yaralarının bir nebze olsa da sarılmasında, işgal altındaki Azerbaycan topraklarının gerçek sahiplerine tekrar verilmesinde ilelebet ortak bir düşünceyi savunmaktayız.”şeklinde anlattı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev’in ev sahipliği yaptığı anma programına, 14. Mkz. Piy. Tug. Kom. Tuğ. Gen Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Alay Kom. Albay Osman Kılıç, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii İmamı Seyid Ahmet Erdem ile Azerbaycanlı vatandaşlar ve Karslılar katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler