Oda ve borsa müşterek toplantısı KATSO’da yapıldı

Oda ve borsa müşterek toplantısı KATSO’da yapıldı

Kars Ticaret ve Sanayi Odası ile Kars Ticaret Borsası müşterek toplantısı yapıldı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu ile Kars Ticaret Borsası Başkanı Metin Durmuş başkanlığında Kars Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapılan Oda ve Borsa Müşterek Toplantısı’na Oda ve Borsa Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

“İLİMİZİ’ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDİYORUZ”

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Alibeyoğlu yaptığı açıklamada üst platformlarda ilimizi en iyi şekilde temsil ettiklerine değinerek, “üyelerden gelen talepleri gerek yazılı olarak gerekse bizzat görüşmeler sağlayarak çözmeye çalışmaktayız. İlimizi yapılması gereken veya geciken yatırımları sürekli dile getirerek tamamlanmasını yönünde gerekli kulislerimizi yapmaktayız. Ayrıca, hükümetimiz tarafından çıkarılan kanun ve yasaların üyelerimizin menfaatine sonuçlanması için görüş ve önerilerimizi ilgili mercilere iletmekteyiz. Üyelerimiz ile yapmış olduğumuz sektör toplantılarında çıkan sonuçları raporlayıp ilgili bakanlıklara ileterek çözüm yolu aramaktayız. Şimdiye kadar ilettiğimiz veya kulislerini yaptığımız birçok sorun ilgili kişi veya kurumlar tarafından çözüme kavuşturularak üyelerimizin menfaatine göre sonuçlandırıldı.” dedi

“OSB’NİN SORUNLARINI ÇÖZMEYE ÇALIŞYIRYORUZ”

TOBB tarafından gerçekleştirilen Türkiye Ticaret ve Sanayi Şûrası toplantısında ilgili Bakanlarla bir araya geldiklerini belirten Alibeyoğlu; OSB’nin alt yapı ve üstyapı sorunları bulunmaktadır. Bu sorunları Şura toplantısında ilgili Bakanlarımıza ilettik. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)’nden sorunların çözülebilmesi için destek istedik. OSB’nin sorunlarının çözülebilmesi için gerekli başvurularımızı yaptık. Kars OSB müdürlüğümüz ile de irtibat halindeyiz sorunlarımızı en kısa ve hızlı bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile yeni yatırımlar yapılmasını hedeflemekte ve yatırımcılarımızın önünü açmak istemekteyiz.” Sözlerine yer verdi.

“COĞRAFİ İŞARET KONUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR”

Eylül ayı içerisinde Ankara Ticaret Odası ev sahipliğinde Ankara’da yapılacak olan Coğrafi İşaretler Zirvesinde mutlaka yer alacaklarını belirten Başkan Alibeyoğlu “Geçmiş dönemlerde yapılan çalışmaların üzerine koyabilmek adına Kars Kaz Eti ile alakalı ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Kars Kaz Eti ile ilgili süreci tamamlama noktasına getirdik ve başvurularımızı Türk Patent ve Marka Kurumu yaptık.” dedi

 “ÜYE EĞİTİMLERİMİZ VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ DEVAM EDİYOR”

2018 yılı içerisinde Dış Ticaret ve Markalaşma olarak 2 eğitim düzenlediklerini, yaklaşık olarak 300 üyeye çeşitli konularda eğitim verdiklerini ayrıca 50’de fazla firmayı yerinde ziyaret edilerek danışmanlık hizmeti sunulduğunu kaydeden Başkan Alibeyoğlu; “2019 yılı içerisinde E-Ticaret, E-Dönüşüm, E-İhale, E-İhracat konularında toplam 4 adet eğitim düzenledik. Yaklaşık olarak 300

Üye eğitim aldı ve 80 firmamız yerinde ziyaret edildi. Ziyaret edilen firmalara ticaretlerini daha verimli bir şekilde yapabilmeleri için katkı sağlandı. Firmalarımızın bu eğitimlerden son derece memnun kaldıklarını Odamıza ve şahsıma yapılan olumlu dönüşlerden anlamaktayız. Eğitimlerimiz ve danışmanlık hizmetlerimiz devam etmektedir. Yıl sonunda doğru üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda eğitimler düzenleyeceğiz ve firma ziyaretlerimize devam edeceğiz.”

“ÜNİVERSİTELER YOL GÖSTERİCİ OLMALIDIR”

“Üniversitelerin sadece öğrenci yetiştirme odaklı değil sanayi, tarım ve hayvancılıkta yol gösterici olmaları gerekmektedir” diyen. Başkan Alibeyoğlu, “Kars Kafkas Üniversitesi, Odamız, İl bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ve diğer ilgili kuruluşların katılımları ile oluşturulan “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği(KUSİ)” ile sanayi kuruluşlarımız için dijitalleşmenin ve teknolojik gelişimlerin takibini yapabilmeyi ve verimliği artırıp üretim maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyoruz. Geldiğimiz günden itibaren Üniversitelerimizle ciddi bir diyalog içerisindeyiz. Üniversitelerimizi işin içerisine sokarak sanayide, tarımda, hayvancılıkta ileriye yönelik hamleler yapmak istiyoruz.” dedi. Ayrıca TOBB’un Akademik Danışman projesinden de faydalandıklarını dile getiren Alibeyoğlu, Akademik Danışman projesinden faydalandıklarını ve Akademik Danışman olarak atanan Doç. Dr. Savaş Demirci’nin Oda ve Borsamızda faydalı işlere imza attığının altını çizdi.

“SERHAT KALKINMA AJANSI (SERKA) YATIRIM ve DESTEKLERLE İLİMİZİN ÖNÜNÜ AÇMAKTADIR”

Başkan Alibeyoğlu; Serhat Kalkınma Ajansı ilimiz için bir fırsattır bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir. SERKA ilimize yapılan yatırımlara sayısız destek vermiş ve yatırımların önünü açmıştır. Kars Ticaret ve Sanayi Odası olarak şimdiye kadar düzenlemiş olduğumuz eğitimlerin ve projelerin çoğunluğunu SERKA desteği ile yaptık. Dedi.

Sözlerinin devamında Başkan Alibeyoğlu: “SERKA bölge için çok önemli vazifeler üstlenmiştir. Yatırımdan, kültür sanat çalışmalarına, eğitimden danışmanlıklara, Coğrafi işaretlerden teşviklere kadar birçok alanda SERKA’nın desteğini görmekte ve hissetmekteyiz. Bu kapsamda buradan ilimize vermiş olduğu destek ve katkılardan ötürü SERKA yönetimine ve çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. dedi.

“YENİ PAZAR ÇALIŞMALARINDA BULUNUYORUZ”

Başkan Alibeyoğlu; Kars Ticaret ve Sanayi Odası olarak KOSGEB desteği ile yurtdışı iş gezileri düzenleyerek yeni Pazar çalışmaları yaptık. Sözlerinin devamında Başkan Alibeyoğlu; “KOSGEB desteği ile Macaristan Başkenti Budapeşte’ye Ticari İş Gezisi, İkili İş Görüşmeleri ve Teknik İncelemeler konularında iş adamlarımız ile birlikte organizasyonlar tertip ettik. Yeni Pazar çalışmaları yaptık. Ayrıca Avusturya Başkenti Viyana ve Slovakya Başkenti Bratislava’ya Ticari İş gezileri düzenleyerek iş adamlarımızın yeni pazarların tanımasına katkıda bulunduk. Önümüzdeki süreçlerde Gürcistan, Azerbaycan ve İran pazarına da iş gezileri düzenleyeceğiz.” Dedi.

“KARS’IN EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİSİ HAYVANCILIK SİSTEMİDİR”

Yaptığı açıklamada Başkan Alibeyoğlu; “Yüksek verimli hayvan ırklarının yaygın olmadığı, modern olmayan hayvan barınaklarının kullanıldığı, kalitesiz ve yetersiz yemlerle hayvancılığın yapıldığı, suni tohumlama tekniklerinin yeterince uygulanmadığı, yem planlamasının yapılmadığı, birlik ve kooperatiflerin etkin olmaması nedeniyle üreticilerin fiyat belirleyemediği, teknolojiden ve teknik bilgiden uzak aile işletmelerinin ve ölçek ekonomisinin sağladığı maliyet avantajından yoksun küçük ölçekli işletmelerin sektörde ağırlıkta olduğu ilimiz Kars’ta; süt ve et sığırcılığından yeteri verim alınamamakta, katma değer sağlanamamakta, düşük verim nedeniyle hayvancılık yapanlar yeterli geliri elde edememekte, ağırlıkla hayvancılığa dayalı il ekonomisi istenilen düzeyde büyüyememekte ve bölgesel kalkınma hızı düşük seyretmektedir. Tüm bunlara bağlı olarak sanayinin hayvansal ürünlere dayalı olduğu Kars’ta süt işleme tesisleri kış aylarında yeterli sütü bulamadığından atıl kalmakta ve ciddi ekonomik kayıplar ortaya çıkmaktadır. Öte yandan ilgili sebeplerden dolayı et verimi sağlayamayan hayvancılık işletmeleri birçok büyükbaş hayvanı besiye almadan canlı olarak ülkenin batısındaki illere göndermekte ve hayvancılık sektöründen istenilen katma değer yaratılamamaktadır. Bundan dolayı Süt ve et veriminin artırılabilmesi için modern besi çiftlikleri kurulmalı, verimli hayvan ırkları yaygınlaştırılmalı, süt tesislerinde teknoloji desteklenmeli, süt birlikleri ve kooperatifleri oluşturulmalı, kaliteli yemlerin kullanımı özendirilmeli ve küçük işletmelerin bir araya gelerek büyük ölçekli işletme kurmaları sağlanmalıdır. Bu kapsamda Kars Ticaret Borsası ile Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı gerçekleştirmeyi planlamakta ve tarım-hayvancılık sektörüne ışık tutmayı amaçlamaktayız.” Sözlerine yer verdi.

“KAPIMIZ HERKESE AÇIK”

Başkan Alibeyoğlu “Odamız, Serhat Kalkınma Ajansı desteği ve katkıları ile sürekli eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. Ayrıca, SERKA Yatırım Destek Ofisi ile sürekli irtibat halindeyiz ve yatırım yapmak isteyenleri Yatırım Destek Ofisine yönlendirerek bilgilenmelerini sağlamaktayız. Odamıza, İhracat Destek Ofisi kurulması için TOBB ve Ticaret Bakanlığı nezdinde çalışmalar yapmaktayız. Kars, yatırımcılar için tam bir cazibe merkezi konumundadır. Ancak yeteri kadar yatırımcılar tarafından tanınmamaktadır. Göreve geldiğimiz ilk günden beri üreten, sanayileşen, ihracatında öne çıkan, Turizm ile aydınlanan bir Kars için uğraşıyoruz. Kapımız herkese açıktır.” dedi.

“SEKTÖR TOPLANTILARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR”

Başkan Alibeyoğlu; Sektör toplantılarına devam edeceklerini belirtti. Sözlerinin devamında Alibeyoğlu: “Sektör toplantıları ilimizi için son derece önemlidir. Sorunlar sektör temsilcileri tarafından direk olarak dile getirilmekte ve çözüm önerileri de sorulmaktadır. Sektör sorunları ve çözüm önerileri not edilerek rapor haline getirilmekte ve ilgili mercilere vakit kaybedilmeden aktarılmaktadır. Şimdiye kadar 5 sektörümüzü topladık ve sorunlarını dinledik. Önceliği kış sezonu öncesi turizm sektöründe doğrudan veya dolaylı olarak yer alan sektörlere verdik. Sektör temsilcilerimize güzel bir sezon geçirilmesi için bazı önerilerde bulunduk. Sorunlarını raporlayıp ilgili kurumlara aktardık. Gördük ki geçirmiş olduğumuz kış sezonu, önceki yıllardan daha olumlu ve turistler tarafından daha takdir edilen bir sezon oldu. Kars Ticaret ve Sanayi Odası olarak sektöre katkı sunmanın gururunu yaşadık” sözlerine yer verdi.

Sözlerinin devamında Başkan Alibeyoğlu “Sektör toplantılarımız devam edecektir. Hedefimiz tüm sektör temsilcilerine ulaşmak ve sorunlarını dinlemektir. Biz üyelerimizi için varız.” Dedi.

“TDİ BESİ OSB YATIRIMLARI DEVAM ETMEKTEDİR”

Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi(TDİ BESİ OSB) yatırımlarının ve inşaat çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Başkan Alibeyoğlu: “Yatırım ve inşaat çalışmalarını yakından takip etmekteyiz. En kısa sürede faaliyete geçmesi için KATSO olarak gerekli gayreti sarf etmekteyiz” dedi.

“KALİFİYE VE ARA ELEMANLAR YETİŞTİMEK ZORUNDAYIZ”

Başkan Alibeyoğlu “Sanayileşmiş toplumların tamamında üretimin öne çıktığını görmekteyiz. Bunu da Mesleki Eğitime borçlular. Ara eleman değil aranan eleman yetiştirmek adına Mesleki Liseler bizler için son derece önemlidir. TOBB bünyesinde gündeme getirdiğimiz çalışmalarımız neticesinde 81 ilde altyapı oluşturarak Kars Haydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni Odalar bünyesine kattık. Bu sayede TOBB ETÜ iş birliği ile sanayileşmenin önündeki sorunlardan biri olan ara eleman sorununu çözüme kavuşturma yolunda büyük bir sorunun üstesinden gelmiş olacağız. Teoriği pratiğe döktüğümüz an vereceğimiz İngilizce dil eğitimiz ile nitelikli insan yetiştirmiş olacağız. Rehberlik öğretmenlerimiz ile bir araya gelerek elimizden gelen katkıyı sağlayarak ailelere mesleki eğitimin öneminden bahsederek öğrencilerimizi buraya kazandırmış olacağız. Organize sanayi bölgelerimiz için kısa sürede eleman yetiştirebileceğimiz bir alt yapı ile Kars Haydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yönetimini üstlendik. Bu kapsamda Mesleki Eğitim ve İş birliği Protokolü kapsamında Kars Haydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ilimiz için kalifiye meslek elemanları yetiştireceğiz. dedi

“MEYBEM İLE PROTOKOL İMZALADIK”

Başkan Alibeyoğlu yaptığı açıklamada, “Bilindiği üzere; İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik 13 Şubat 2018 tarihli ve 303301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Yönetmeliğin geçiş hükümleri başlıklı geçici madde-1 13 Ağustos 2018 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, söz konusu maddenin 1. fıkrasında ‘Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkarların bu faaliyetlerine devam edebilmeleri için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren durumlarını bir yıl içinde, lise mezunu olma şartı hariç olmak üzere 6. maddenin birinci fıkrasındaki şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi alması gerekir’ denilmektedir. Bu nedenle, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkarların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için TOBB MEYBEM ile protokol imzaladık. Emlak ve Motorlu Kara Taşıtları alım satım sektöründe firmalarımızın mağduriyet yaşamaması için çalışmalar başlattık.” Dedi.

“ODAMIZDA DİJİTAL DEVRİM YAPTIK”

Başkan Ertuğrul Alibeyoğlu, göreve geldiğinden beridir çaba sarf ettikleri dijital dönüşün projesini tamamladıklarını ifade etti. 

Başkan Alibeyoğlu uzun süredir bu projenin üzerinde çalıştıklarını ve büyük çabaların neticesinde projeyi tamamladıklarını ifade etti. Sözlerinin devamımda Başkan Alibeyoğlu; Bu üyelerimiz için devrim niteliğinde bir hizmettir. En uzak bölgelerimizden hatta Türkiye’nin her yerinden üyelerimiz istedikleri gibi Odamıza gelmeden uzaktan hizmet alabilecekler. Odamıza gelerek belge alınması üyelerimiz için hem zaman kaybına hem de emek kaybına neden oluyordu. Bu vesile ile üyelerimiz zaman ve emek kaybı yaşamadan uzaktan hizmetlerini alabilecekler. İfadelerine yer verdi.

“ÜYELERİMİZE YOL GÖSTEREN EKONOMİ VE SEKTÖR RAPORLARI YAYINLADIK”

Başkan Alibeyoğlu göreve geldiklerinden bu yana üyelere yol göstermek ve sorunlarına çözüm aramak için çalışma yaptıklarını ifade etti. Bu kapsamda Kars Ekonomik Görünüm Raporu, Turizm Sektör Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu, Sigorta Acenteleri Sektör Raporu, Yeme İçme Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu konularında üyelere ışık tutacak raporlar yayınladıklarını ve yayınlamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

kars-ticaret-ve-sanayi-odasi-ile-kars-ticaret-borsasi-musterek-toplantisi-yapildi-(2).jpgkars-ticaret-ve-sanayi-odasi-ile-kars-ticaret-borsasi-musterek-toplantisi-yapildi-(1).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler