On Günlük Bayram Tatilinde Trafiğe Dikkat!

On Günlük Bayram Tatilinde Trafiğe Dikkat!

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, Kurban Bayramı tatili için yola çıkacak sürücülerin dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, bayram tatillerinde yollarda üzücü kazaların yaşanmaması için sürücülerin özellikle uykusuz ve yorgun olmamasının önem taşıdığını söyledi.

Toplu taşıma araçlarında yolcuların kapasitesinin üzerinde yani orta koridorlarda yolculuk yapmamalarına da dikkat çeken Ceyhan yaptığı açıklamada, özellikle bayram tatillerinde iller arasındaki akraba ziyaretlerine ailelerin kendi araçlarıyla gittiğini, kurallara uyulmamasından kaynaklanan trafik kazalarında çok sayıda kişinin hayatını kaybedebildiğini hatırlattı.

Kurban Bayramı tatilinin 10 gün gibi oldukça uzun bir süreye yayıldığını belirten Ceyhan, "Bayram ziyareti ya da tatil için uzun yola gidecekler mümkünse gündüz yola çıkmaları, uykusuz ve yorgun olmamaya özen göstermeleri gerekiyor. Yola çıkmadan önce hafif bir kahvaltı yapılması, mola yerlerinde de en az 30 dakika araç dışına çıkılması, çok önemlidir" diye konuştu. Ceyhan, sürücülere sürüş konforunu bozmayacak rahat elbise ve ayakkabı giymelerini, kadın sürücülere ise topuklu ayakkabı ile araç kullanmaktan kaçınmalarını önererek, şöyle konuştu: "Gideceğimiz yol uzun ise mutlaka yardımcı şoför bulundurmalıyız. Araç içerisinde stresli konuşmalar yapılmamalı, dikkati toplayıcı hafif müzik dinlemeli ve araç içerisinde bulunan yolcuların şoförün dikkatini dağıtacak hal ve hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir. Seyir halindeyken öndeki araçla takip mesafesine dikkat edilmeli, hız yapılmamalı ve cep telefonu mümkünse kapatılarak mola yerinde  kullanılmalı. "Çok uzun yol giden sürücülerin varış noktasına yaklaştığında genellikle rehavete kapılıp dikkatlerinin bozulduğuna dikkati çeken Ceyhan, "Varış noktasına 30-40  kilometre kala rehavete kapılmamalı, emniyet kemeri de varış noktasına gelene kadar çıkarılmamalıdır. Kesinlikle araç kullanıcılarının hız kurallarına uymalarını, istiyoruz Ceyhan, kazaların yüzde 73'ünün Emniyet Genel Müdürlüğü, yüzde 27'sinin ise jandarma sorumluluk bölgesinde yaşandığını belirterek, şunları kaydetti "Ölümlerin ise yüzde 57'si jandarma, yüzde 43 ise Emniyet Genel Müdürlüğü bölgesinde olmaktadır. Dini bayramlarda araç trafiği coğrafi bölgelere göre yüzde 100 ila yüzde 400 arasında arttığından bilhassa şehirler arası yollarda kaza sayısı az oluyor ancak ölümle sonuçlanan kazalar daha çok olmaktadır. Bu nedenle, Kurban Bayramı tatili süresince jandarma bölgesinde denetim ekipleri çoğaltılmalı, Gerektiğinde Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli denetim yapılmalı. Şehirler arası yolların belli noktalarında 112 Acil Servis hizmet ekiplerinin sayısı arttırılarak hizmet verilmelidir açıklamalarında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler