Piyasalar allak bullak oldu! Borsa çakıldı...

Piyasalar allak bullak oldu! Borsa çakıldı...

Borsa, global borsalardaki satışların da etkisiyle güne tepetaklak başladı. Dolar son 2 yılın zirvesine tırmandı.

 

Endeks, 1.740 puan düşüşle 57 bin 585 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 2.93 oranında değer kaybetti. Dolar, 1.74'ün üzerinde.

 

Küresel ekonominin yavaşladığı endişeleri ve Avrupa'daki borç krizinin giderek derinleşmesi global borsaları alt üst edince, İMKB de buna kayıtsız kalamadı. 

 

Genel olarak yurt dışı piyasalarda devam eden olumsuz görünüm ve sert satışların etkisinde piyasalardaki satıcılı seyrin bugün de devam edeceği düşünülüyor.

 

Bugün piyasaların yurt dışındaki gelişmeleri takip ederken yurt içinde Merkez Bankası’nın dün açıkladığı döviz satım ihalelerinde olacağını düşünülüyor. İhaleler ve döviz kurunun seyrinin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. 

 

Bugün ayrıca ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin de yurt dışı ve yurt içi piyasalar üzerinde etkili olması öngörülüyor.

 

Bugün İzlenecek Datalar 

13:00 - Almanya Haziran ayı sanayi üretimi

15:30 - ABD temmuz ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı

22:00 - ABD tüketici kredileri

 

DOLAR FIRLADI

Merkez Bankası kararları ve dış piyasalardaki bozulma ile dolar/TL bu sabah ilk işlemlerde 1,74'ün üzerine çıktı.

 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun dün politika faizini indirmesi, faiz koridorunu daraltması ve döviz satış ihalelerine başlayacağını açıklaması ardından sert dalgalanan dolar/TL, global büyüme endişeleriyle yurtdışı piyasalardaki olumsuz seyir sonucu artan riskten kaçış ile yükselişte vites büyüttü.

 

Dolar geç saatlerde son iki yılın yeni en yükseği olan 1,7560'a kadar yükseldikten sonra bu sabah ilk işlemlerde 1,7450 seviyesinde.

 

İstanbul serbest piyasada dolar 1,7420, avro 2,4600 liradan güne başladı.

 

Kapalıçarşı'da 1,7360 liradan alınan dolar 1,7420 liradan satılıyor. 2,4530 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,4600 lira olarak belirlendi.

 

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,7330 lira, avronun satış fiyatı ise 2,4530 lira olmuştu.

 

Euro/dolar paritesi ise dün, 1.4090-1.4368 bandında hareket etti ve günü 1.4092'den kapattı. Paritede bu sabah ilk işlemler 1.4105 seviyesinden geçiyor.

 

Emtia fiyatlarına baktığımızda; altın, dolardaki değerlenmenin sonucu 1660 doların altına geldi. Altının onsu sabah ilk işlemlerde 1658.20 dolar civarında bulunuyor.

 

En yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 85.70 dolar seviyesinde.

 

DIŞ BORSALAR KAYNIYOR

ABD borsaları dün 2009 başında yaşanan finansal krizden bu yana görülen en yoğun satışlarla önemli bir düşüş kaydetti. S&P 500 ve Dow endeksleri yüzde 4'ün üzerinde düşerken, Nasdaq'daki düşüş yüzde 5'i geçti.

 

Kayıplarda ABD'ye ilişkin resesyon endişeleriyle Avrupa'daki borç krizinin iki büyük ekonomiyi daha tehdit ettiğine dair kaygılar etkili oldu.

 

Asya borsaları da Wall Street'te dün gerçekleşen düşüşün ardından bugün yüzde 5'in üzerinde düşüş kaydetti.

 

Piyasadaki gerilemenin nedenleri arasında ise ABD'de bozulan ekonomik dataların büyümede yavaşlamaya işaret etmesi ve Avrupa borç krizinin tüm çarelere rağmen, Euro Bölgesi'nin iki büyük ekonomisi İtalya ve İspanya'yı da tehdit etmesi gösteriliyor.

 

Düşüşten bankacılık, enerji ve teknoloji dahil bütün sektörlerin ciddi biçimde etkilendiği dünkü seansta Bank of America yüzde 7.4, Citigroup yüzde 6.6 ve Hewlett-Packard yüzde 5.1 değer kaybetti. CBOE Volatilite endeksi yüzde 35.4 yükseldi.

 

Analistler son 10 günün dokuzunda yaşanan düşüşe rağmen kayıpların devam edebileceğini tahmin ediyor.

 

Dün Wall Street'te ve bugün Asya borsalarında gözlenen sert satışların, Avrupa borsalarının güne düşüşle başlamalarına yol açması bekleniyor. 

 

Analistler, piyasalarda gözlerin ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinde olacağına işaret ediyorlar.

 

Cantor Index analistleri, FTSE 100'ün 100 puan, Dax'ın 130 puan ve Cac-40'ın 67 puan ekside açılacağını tahmin ediyorlar.

yes.20110805101709..jpg

 

 

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler