Polis Akademisinin ilk öğrencileri

Polis Akademisinin ilk öğrencileri

İşte Polis Akademisinin ilk öğrencileri

İşte Polis Akademisinin ilk öğrencileri

Karslılar Polis Akademisi mezunu olacak!

Polis Akademisi öğrencileri ilk derslerini yaptılar

Türkiye’nin ilk Polis Akademisi Kars’ta resmen açıldı

  Kars Emniyet Müdürlüğü’nün başlattığı ve Türkiye’de ilk defa Kars’ta uygulanan ‘Vatandaş Polis Akademisi’ adlı proje, tanıtımının ardından resmi açılışla hayata geçirildi. Bu bağlamda Vatandaş Polis Akademisi’nin ilk öğrencilerine de Çevik Kuvvet Şubesi bahçesinde ilk ders verildi.

  Kars Emniyet Müdürlüğü, Polis-Halk ilişkisi bağlamında Türkiye’de bir ilke imza attı. İlk defa İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinde uygulanan ‘Vatandaş Polis Akademisi’ (Citizen Police Academy) uygulaması Kars Emniyet Müdürlüğü’nün denetiminde projelendirilerek hayata geçirildi.

  Basın mensuplarına projenin tanıtımından sonra Polis Merkezi’nde ‘Vatandaş Polis Akademisi’nin açılışı resmen yapıldı. Açılışa Vali Ahmet Kara, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Emniyet Müdür yardımcıları, Emniyet amirleri, polis memurları ve Akademinin ilk öğrencileri katıldı.

  Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek burada yaptığı konuşmada, “İçinde bulunduğumuz çağın gereği olarak dünyada ve Türkiye’mizde baş döndürücü bir değişim yaşanmaktadır. Toplumsal yaşantıda, eğitimde, teknolojide, ulaşım araçlarında, yönetim anlayışlarında ve daha birçok alanda 40-50 yılda görülen değişmeler, farklılaşmalar artık bir yıl, bir ay, hatta bir gün içinde gözlenmekte ve tecrübe edilmektedir. Bu nefes kesen hızlı değişim süreci, ulusal ve uluslararası kamuoyunun, güvenlik hizmetleri alanında ki beklenti ve ihtiyaçlarını da gerek nitelik, gerekse nicelik bakımından değiştirmiştir. Bu bağlamda güvenlik hizmetlerinden sorumlu kamu kurumları, kendi içine dönük, kapalı ve buyurgan bir anlayıştan; bireyler ve toplumla işbirliği yapma anlayışına ve güvenlik yönetişimine yönelik bir değişim sürecine girmişlerdir. Çünkü toplumun düzen ve güvenliğini sadece kolluk kuvvetleri ile sağlamaya çalışmak akılla, tecrübeyle en önemlisi ise bilimle çelişmektedir” dedi.

  Zeybek, suç bilimleri ve sosyoloji biliminin suçu ve suçluluğu sosyal bir olgu olarak ele alırken, çok ilginç bir şekilde ülkemizde suç ve suçluluğun gayet sığ bir mantıkla sadece polisiye bir problem olarak değerlendirildiğini de belirterek, şunları söyledi:

  “Oysa güvenlik içerisinde yaşamak, yalnızca kanuni yetkilerle donatılmış kolluk kuvvetlerinin varlığıyla değil, insan olmalarından kaynaklanan özgürlükler ve haklarla donatılmış, güvenlik konularında bilgili ve duyarlı bireylerden oluşan güçlü bir toplum yaratmakla sağlanabilir. Nitekim bu gün Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkeler toplumlarının güvenliğini polisiye tedbirlerle birlikte, suça duyarlı sivil toplum örgütleri, güvenlik konularında bilgili ve duyarlı vatandaşları ve iyi işleyen ceza adalet sistemleri ile sağlıyorlar. İşte bu gün hayata geçirdiğimiz Kars Vatandaş Polis Akademisi uygulaması bu kontekst içerisinde Türkiye’de atılan mütevazı fakat çok önemli bir adımdır. Kars Emniyet Müdürlüğü olarak bu proje ile vatandaşlarımıza polislik mesleğinden kısa bir tecrübe yaşatarak onları güvenlik konularında daha duyarlı bir hale getirmeyi ve aynı zamanda ‘Polisine Yakın Halk’ ve ‘Halkına Yakın Polis’ idealine bir adım daha yaklaşmayı hedefliyoruz. Vatandaş Polis Akademisi projesinin bir başka amacı da Kars ilindeki vatandaşlarımızı Kars Emniyet Müdürlüğünün yapısı, işleyişi ve aktiviteleri konusunda bilgilendirmek ve bu sayede çevrenin sosyal yapısıyla bütünleşmiş, topluma olabildiğince yakın, kaliteli güvenlik hizmeti sunan bir emniyet teşkilatı haline gelmektir. Ayrıca, yapılan uygulama ile ‘Şeffaf Devlet’ anlayışı bağlamında topluma güvenlik hizmeti sunmayı kendine şiar edinmiş  ‘Şeffaf Polis’ imajı toplumumuzda yer edecektir. Türkiye’de ilk defa ilimizde uygulanacak olan projenin hayata geçmesinde desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize ve Sayın İl Emniyet Müdürümüze Şükranlarımızı sunuyor, Bu önemli projenin tüm Türkiye’ye yayılmasını diliyor ve Vatandaş Polis Akademisi öğrencilerimize de başarılı ve faydalı bir eğitim dönemi diliyorum”

  Konuşmalardan sonra Akademinin ilk öğrencilerine ilk ders verildi ve olaylarda nelere dikkat edildiği hususlarında bilgiler verildi. Ardından da öğrenciler Çevik Kuvvet Şubesi bahçesine götürülerek parmak izi konusunda aydınlatıldılar. Burada bir cinayet olayı sahnelendi ve bu olay üzerinden ekiplerin neleri ne şekilde inceledikleri uygulamalı olarak gösterildi.

  PROJENİN TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMASI BEKLENİYOR

  Proje kapsamında, Kars Emniyet Müdürlüğü her yıl 4 dönem halinde belli sayıdaki vatandaşa Kars polisinin yapısı, işleyişi, suçla mücadele de kullandığı yöntemler, polis teknolojileri ve güncel toplumsal duyarlılıkların ele alındığı konularda dersler düzenleyecek. Bu derslerde katılımcı vatandaşlara, ‘Suç mağduru olmaktan nasıl korunurum?’, ‘Temel trafik bilgileri ve güvenli araç sürücülüğü, kendiniz ve toplumunuzun güvenliği için polisinize nasıl yardımcı olabilirsiniz?’, ‘Madde bağımlılığına karşı savaş, kadına karşı aile içi şiddetin önlenmesi’ gibi birçok dersler verilerek toplumdaki suç ve suçlulukla mücadele bilincinin geliştirilmesi hedefleniyor.

  Kars Vatandaş Polis Akademisi projesinin önemli özelliklerinden biride, vatandaş polis akademisini eğlenceli bir hale getirecek uygulamalı polisiye etkinlikler olacak. Vatandaş Polis Akademisine kayıt yaptıran vatandaşlar ekip otolarında devriye gezecek, polis telsizinde temsili muhabere yapacak, senaryo yerinden hayali olay yeri incelemesi yaparak parmak izi alacak, özel harekat polisinin ve çevik kuvvetin icra edeceği farazi rehine kurtarma operasyonu ve toplumsal olaya müdahale demosunu seyredecekler.

  Kars Emniyet Müdürlüğü, bu proje ile vatandaşlara polislik mesleğinden kısa bir tecrübe yaşatarak onları güvenlik konularında daha duyarlı bir hale getirmeyi ve aynı zamanda ‘Polisine Yakın Halk’ ve ‘Halkına Yakın Polis’ idealine bir adım daha yaklaşmayı hedefliyor.

Kars Emniyet Müdürlüğü 1.5 aylık eğitim döneminin sonunda düzenleyeceği mezuniyet töreni ile katılımcı vatandaşlara ‘Vatandaş Polis Akademisi’ diploması da verecek. Toplum Destekli Polislik Uygulamaları açısından Türkiye’de bir mesafe taşı niteliğindeki bu yeni ve sıra dışı uygulamanın tedrici olarak tüm Türkiye’ye yayılması bekleniyor. 

KARS VATANDAŞ POLİS AKADEMİSİNDE VERİLECEK DERSLER

1- Suç Mağduru Olmaktan Nasıl Korunurum?

2- Kadına Karşı Aile içi Şiddetin Önlenmesi

3-Madde Bağımlılığına Karşı Savaş

4-Delilden Suçluya

5-Polis Teknolojileri

6-Temel Trafik Bilgileri ve Güvenli Araç Sürücülüğü

7-Kendiniz ve Toplumunuzun Güvenliği için Polisinize Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

8- Kars Emniyet Müdürlüğünün Genel Yapısı ve İşleyişi

9- İlk Yardım

KARS VATANDAŞ POLİS AKADEMİSİNDE YAPILACAK ETKİNLİKLER

1-Toplumsal Olaylara Müdahale Teknikleri ve Demosu

2-Özel Harekat Yakın Alan Çatışması (Bina Operasyonu Demosu)

3-Polis Otosu ile Devriye Tecrübesi

4-Polis Telsizinde Temsili Muhabere

5-Delil Avı Etkinliği (Olay Yeri İnceleme Etkinliği)

6-Polis Teknolojileri Tanıtım Etkinliği 

7- Polis Hizmet Binaları Gezisi

krs-polis-akademi2.jpg

krs-polis-akademi4.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler