Ruslar 100 yıl sonra ‘taş yolu’ için Kars’a geri döndüler

Ruslar 100 yıl sonra ‘taş yolu’ için Kars’a geri döndüler

Rusya’dan ameliyat olmak için Kars’a gelen minik Aliyeva bugün taburcu oldu.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Böbrek ve üreter taşları nedeniyle Rusya’da perkutan nefrolitotomi operasyonu yapılan ancak böbreğindeki taşları tam olarak temizlenemeyen 4 yaşındaki Amelya Aliyeva taşlarının operasyonu için Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesini seçti.

Böbrekte kalan taşlar ve ilk ameliyatından sonra üretere dökülerek ‘taş yolu’ ‘stein-strasse’ oluşan hastanın taşları, Avrupa Üroloji Derneği Taş Hastalıkları Bölümü Başkanı ve Tıp fakültesi Dekanı olarak görev yapan Prof. Dr. Kemal Sarıca liderliğindeki ekip tarafından ameliyat edilerek böbrek ve üreterindeki taşlar üreterorenoskopi ve fleksible üreterenoskopi operasyonları yapılarak tamamen temizlendi.

Ameliyat süreci ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Kemal Sarıca, “ Rusya’da çalışan bir profesör arkadaşım aracı oldu. Yine yanlarında bir aynı ülke, Kafkasya kökenli Türkiye’de çalışan bir doktor arkadaşımdan yardım istemiş. Demiş ki Türkiye’ye gönderirim ama Türkiye’de gidecekse işte Avrupa’da Taş Hastalıkları Derneği Başkanlığı yapan Profesör Kemal Sarıca neredeyse kendisini bulabilirseniz, kendisi bu konuda çok deneyimli çocuk olması nedeniyle strasse taşı gerçekten sorunlu bir taş gurubudur. Özellikle çok yakın takip gerektirir, iyi bir deneyim gerektirir.” dedi.

Alt yapıda hiçbir eksiklik olmadığını dile getiren Prof. Dr. Kemal Sarıca, “Kafkas Üniversitesinde bu 4 yaşındaki çocuk için bu ameliyatları yapacak her türlü alt yapımız ve ekibimiz var. Bu altyapı İstanbul’da birçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yok. Bunu gönül rahatlığıyla söylüyorum. İstanbul’da bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışmış bir hoca olarak söylüyorum.” ifadesini kullandı.

Kars’ta bu yaştaki çocuk için ilk defa ameliyat ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Kemal Sarıca, “Teknik konusunda bütün ekip arkadaşlarımın yeterli ve ilk defa 4 yaşındaki bir çocuğu tedavi etmiş olduk.” diye konuştu.

Ameliyat süresinin yaklaşık 1 saat sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Kemal Sarıca, bu ameliyatın deneyim gerektirdiğini, deneyimden öte alet, edevat ve ekipman gerektirdiğini ve bu altyapıyı kendilerine sağlayan Hastane Başhekimliğine teşekkür etti.

ruslar-100-yil-sonra-‘tas-yolu’-icin-kars’a-geri-donduler-(1).jpgruslar-100-yil-sonra-‘tas-yolu’-icin-kars’a-geri-donduler-(2).jpgruslar-100-yil-sonra-‘tas-yolu’-icin-kars’a-geri-donduler-(3).jpgruslar-100-yil-sonra-‘tas-yolu’-icin-kars’a-geri-donduler-(4).jpgruslar-100-yil-sonra-‘tas-yolu’-icin-kars’a-geri-donduler-(5).jpgruslar-100-yil-sonra-‘tas-yolu’-icin-kars’a-geri-donduler-(6).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler