SAĞLIK LOJMANLARI YIKILDI

SAĞLIK LOJMANLARI YIKILDI

TARİHİ CAMİNİN ÖNÜNÜ KAPATAN SAĞLIK LOJMANLARI YIKILDI

TARİHİ CAMİNİN ÖNÜNÜ KAPATAN SAĞLIK LOJMANLARI YIKILDI

-BÖLGE İNANÇ TURİZMİNE AÇILACAK VE YEŞİL ALAN OLACAK

-YIKIMLA BİRLİKTE TURİST AKININA UĞRAYAN FETHİYE CAMİİ’NİN DE ÖNÜ AÇILMIŞ OLDU

-19. YÜZYILIN BAŞLARINDA RUSYA’NIN KARS’I İŞGALİ SIRASINDA KİLİSE OLARAK YAPILAN VE DAHA SONRA DA CAMİYE ÇEVRİLEN FETHİYE CAMİİ ARTIK HER YERDEN GÖRÜLEBİLECEK

 

  KARS - Kars'ta, Gazi Ahmet Muhtar Paşa caddesi üzerinde bulunan ve kullanılmayan Sağlık Lojmanları Belediye tarafından yıkıldı. Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, bu binaların yıkılmasıyla bölgenin inanç turizmine kazandırılacağını ve yeşil alan olacağını söyledi.

  Kars’ta 2 yıldır yıkılması beklenen Sağlık Lojmanları sonunda ortadan kaldırıldı. Bölgenin inanç turizmine açılması ve alanın yeşillendirilmesi için beklenen bu yıkım bugün gerçekleşti. Atıl durumdaki iki bina belediye tarafından yıkıldı. Büyük bir titizlikle gerçekleştirilen yıkımda itfaiye araçlarıyla da su tutularak vatandaşların tozlanmaması sağlandı.

  Yıkım çalışmalarını yerinde izleyen Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Yıkımı yapılan bu iki binanın asıl sahibi Sağlık Bakanlığı Hudutlar Sağlık Genel Müdürlüğün. Kendilerinden de müsaade aldık. Yıkımın tamamlanmasıyla birlikte caminin ön tarafını da meclis kararıyla istimlakını yaptıktan sonra burasını yeşil alan bölgesi olarak ilan edeceğiz ve ağaçlandıracağız” dedi.

  Başkan Bozkuş, 19. yüzyılın başlarında Rusya’nın Kars’ı işgali sırasında kilise olarak yapılan ve daha sonra da camiye çevrilen Fethiye Camii’nin de böylelikle beton yığınları arasından kurtulacağını söyledi. Kars’ta gelen bir çok yerli ve yabancı turistin Fethiye Camii’ni gezip gördüklerini de hatırlatan Bozkuş, bölgenin aynı zamanda da inanç turizmine açılacağını kaydederek, “Fethiye Camisi sit alanı içerisinde ve geçmiş tarihe ait bir kültür varlığımızdır. Bunun önü beton yığınıyla kapatılmıştı. Biz de gerekli olurları da aldıktan sonra bu güzel görüntüyü kapatan binaları ortadan kaldırdık. Zaten binalar yıkılmaya yüz tutmuştu ve çirkinde bir görüntüsü vardı. İlerde yapacağımız yeşillendirme çalışmasıyla daha da güzel bir görünüme kavuşturacağız. Fethiye Camii’nin gerçekten de inanç turizmine açık olan bir bölge olduğunu böylelikle herkes görecek. Hem kültür varlıkları adına hem de inanç turizmi adına büyük katkıları olacaktır” diye konuştu.

  FETHİYE CAMİİ HAKKINDA

  İl merkezinde bulunan Fethiye Camii 19. yüzyılın başlarında Rusya’nın Kars’ı işgali sırasında kilise olarak yapıldı. Kilisenin 15-10 metre güneyine de bir Rus anıtı dikildi. Kars’ın kurtuluşundan sonra da camiye çevrildi. Fethiye Camisi dikdörtgen planlı olarak kesme taştan yapıldı. Yapının doğu cephesinde sağlı sollu iki bölüm bulunmakta. Altı basamaklı bir merdivenle çıkılan bu bölümde sütunlar arasına iç mekana girişi sağlayan kapılar yerleştirilmiş. Kapı girişlerinin ve buradaki pencerelerin sağ ve soluna sütunlar yerleştirilerek bu bölümlerin daha hareketli hale gelmesi sağlanmış. Aynı zamanda burada sağır sivri kemerler de bulunmakta. Yapının batısındaki girişin üzerinde çatıdan daha yüksek olan üç pencereli bir çatı katı da buraya eklenmiş. Kuzey ve güney kapılarının üzerindeki çatı bölümlerinde ise yonca yaprağı görünümünde sağır kemerler o dönemin mimarisi ile bağdaşmayacak sivri kemerli bölümler de cephede son derece hareketli bir görünüm sergilemekte. Yapının kuzey, güney ve batı cephelerinde 1 metreden daha fazla dışarıya çıkıntılı, üzeri çatı ile örtülü kademeli bölümler bulunmakta. Yapının dış duvarları ile çatı arasında kalan cephelere dörder sivri kemerli çatı pencereleri açılmış. Üst örtünün köşelerinde birer, bunların çatı ile birleştikleri yerlerde de dörder tane baca bulunmakta. Yapının çatı bölümünün hemen altında onu çepeçevre kuşatan dantela gibi işlenmiş kabartma süslere yer verilmiş. Kars’ın soğuk oluşundan ötürü de yapının kuzey yönüne bir kalorifer dairesi eklenmiş.

  Yapının ibadet mekanı, camiye dönüştürüldükten sonra kısmen onarılmış ve orijinalliğinden büyük ölçüde uzaklaşmış. İç mekanı geniş bir tavan örtmekte olup, üzeri geometrik bezemelerle süslenmiş. İç kısmını çepeçevre kuşatan bir balkon düzeni bulunmakta. Ayrıca bunlardan bir tanesi loca görünümünde ibadet mekanına taşırılmış. Günümüzde cami olarak kullanılan bu yapının iki yanına, taş kaide üzerinde, yuvarlak gövdeli taştan ve ikişer şerefeli birer minare eklenmiş

Önceki ve Sonraki Haberler