Şarbon Hastalığına Karşı Hayvanlarınızı Aşılatın

Şarbon Hastalığına Karşı Hayvanlarınızı Aşılatın

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Şarbon hastalığına karşı hayvanlarınızı aşılatın” uyarısında bulundu.

“Şarbon hastalığına karşı hayvanlarınızı aşılatın” uyarısında bulunan Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, ilkbahar mevsimde bölgede ve Kars’ta muhtemel görülen hayvan hastalıklarından biri olan şarbon hastalığına karşı yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmasını istedi.

Düzgün, “Malumunuz ilimiz hayvan hastalıklarıyla mücadele aşamasında çok hızlı yol kat etmekte çok hızlı ilerlemektedir. Hamdolsun geçtiğimiz günlerde sizinde bilginiz dahilinde vatandaşlarımız yaşayarak öğrendiler. Şap hastalığıyla ciddi bir mücadele yaptık. Hamdolsun artık şap hastalığı gözükmeyecek durumda. Yüzde 90’ın üzerinde bir aşılama gerçekleştirdik. Tabi çok çeşitli hayvan hastalıkları vardır. Bunların içerisinde zoonoz olup insana bulaşan, hayvandan hayvanlara geçen, hayvandan insana geçen tipte çok çeşitli hastalıklar vardır. Bunlardan en önemlilerinden biri de halk arasında ‘şarbon’ olarak bilinen ‘Antraks’ diye isimlendirdiğimiz hastalık. Daha çok Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde çeşitli illerimizde zaman zaman gözüken bir hastalık ama bu hastalık hayvanlardan insanlara da geçen bir hastalıktır. İlimizde bu hastalık hiçbir mihrakımızda yoktur. Hastalıkla ilgili hiçbir bölgemizde sıkıntı yoktur ama şuanda hastalık mihrakının olmaması ‘yarın olmayacak’ demek değildir.” dedi.

Düzgün ayrıca, “Bu manada önlem amaçlı her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘şarbon’ yani ‘Antraks’ aşılamasına başlamış bulunmaktayız. Personelimizin yoğun çalışmasına rağmen Türkiye’de yapılan toplam aşının yüzde 30’a varan oranını ilimize de uygulamaktayız. Bu manada çok başarılıyız. Şimdi yine il genelinde sadece mihrak aşılaması değil tüm işletmelerimizde bu aşılamaya başlamış bulunmaktayız. Yetiştiricilerimizin özellikle il ilçe müdürlüğümüzden gelen veteriner ve sağlık teknisyeni arkadaşlarımıza ahırlarını açarak yardımcı olmalarını istiyoruz. Aşı ücretlidir; ücreti 2,5 TL’den arkadaşlarımız yapmakta. Bu aşıyı yaptırmaları menfaatlerinedir. Bugün hastalık yok ama yarın ne olacağı bilinmez. O yüzden bu aşıyı da yaptırmalarını özellikle istirham ediyoruz. Hayırlı, bereketli kazançlar diliyorum” diye konuştu. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler