Sarıkamış’ın adı şehitlikle özdeştir

Sarıkamış’ın adı şehitlikle özdeştir

Kars Valisi Ahmet Kara, Sarıkamış Şehitlerini anma törenleriyle ilgili yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ın adının şehitlikle özdeşleştiğini söyledi.

 

1914-1915 yıllarındaki savaşlarda bir neslin yok olduğuna dikkat çeken Vali Kara, bu yok oluş nedeniyle üniversiteye gidecek öğrenci bulunmadığından ortaokul mezunlarının üniversiteye alındığını belirtti.
 
Vali Kara, “Türkiye’nin 81 ilden gelerek törenimize iştirak eden bütün konukları selamlıyorum. Sarıkamış hepinizin bildiği üzere coğrafi ve iklim şartları nedeniyle binlerce canın feda olmasına sebep olan ama bu sebep oluş nedeniyle kıymetli bir vatan parçası haline gelen vatan toprağıdır. Sarıkamış’ın adı şahadetle özdeşleşmiştir. Hem Sarıkamış’ın adı şehitlikle özdeştir, hem de Sarıkamış artık şehitlik diyarı olarak anılacaktır. Soğuktan atalarımız bu dağlarda şehit düşmüşler ama yurtlarını düşmana vermemiştirler. Bir nesil 1915 yılında kaybolmuştur. Sarıkamış 90 bin ve aynı yıl Çanakkale’de 250 bin şehit vermiştir. Bunların hepsi eğitimli, kimisi öğrenci, kimisi öğretmen bunlar hep yok olmuşlar. Öyle bir yok oluş ki o sene üniversiteye kabul etmişler. Ama o sene 1915–16 yılında ortaokul mezunları üniversiteye kabul edilmiştir.” dedi.
 
Vali Kara daha sonra şunları söyledi:
“Sarıkamış’ta söyleyecek çok şey var ama ben sayın bakanımızın bizimle birlikte duygularımıza ortak olması, yürüyüşe bizimle beraber katılması Kurmay Albay Faruk Sungur yolunda yürümesi nedeniyle teşekkür ediyorum.”, Sarıkamış harekâtı sırasından donarak can veren 90 bin Mehmetçik için anma yürüyüşünün yapıldığı yola adının verildiği Kurmay Albay Faruk Sungur’un arkadaşı olduğunu söyleyen Kara; “Kurmay Albay Faruk Sungur benim arkadaşımdır. Kurmay Albay Faruk Sungur Afganistan’da şehit düşmüştür. Ona Allah’tan rahmet diliyorum. Sarıkamış’ta şehit düşenlere de Allah rahmet etsin. Rahmet ve minnetle anıyorum, Allah onların şefaatinden uzak bırakmasın.” Diye konuştu Vali Kara konuşmasını Azeri bir şairin vatan şiiriyle sonlandırdı; “Bir ana bağrından kopmuş bu kabir / Toprağı kan gibi kokmuş bu kabir / Bu kabrin yaşını felekler ölçmez / Bu kabrin üstünden zamanlar geçmez / Bu kabir ölüme atılış adıdır / Bu kabir namustur gayrettir, kandır / Bu kabrin uykusu bir kara taştır / Bu kabrin benimle bağrı paydaştır / Bu kabrin elleri uzanır hakka / Bu kabir nefrettir zulme, ne hakka / Bu kabir gözümde donan hayretin / Bu kabir ölmezlik adlı gayretim / Burada düşmanların uykusu kaçar / Burada boğar seni ölüm korkusu / Burada Anam bacım saçını yolar / Burada şairlerin gözleri dolar / Bakıyorum bu kabre ruhu bir deniz / Ölümün ağrısı zehir bardadır / Kabrimi bu vatan boyunda kazın siz / Derdimin kefeni vatan boydadır”
(EY-BA-S) KARS / SARIKAMIŞ (KHA) – EREN YANAR

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler