Sarıkamış’ta 23 Nisan Coşkusu

Sarıkamış’ta 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Gazi Kars'ın Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesinde de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Sarıkamış’ta 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Gazi Kars’ın Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesinde de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Gazi Kars’ın Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 94. yıldönümü nedeniyle Gaziler meydanında düzenlenen etkinliklere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Törenler; Gaziler Meydanındaki Atatürk anıtına çelenklerin konulması, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve ebediyete intikal etmiş tüm aziz şehitlerin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde Kazım Karabekir Ortaokulu Müzik Öğretmeni Büjra Andaç yönetiminde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Öğrencilerin 23 Nisan şiirlerini okunmasından sonra İlçe Milli Eğitim Müdürü vekili Yener Kamiloğlu, günün anlam ve önemi belirten bir konuşma yaptı.

23 Nisan 1920’de meclisin 120 kişiyle toplandığını, daha sonraki günlerde bu sayının 390 olarak belirlendiğini belirten Kamiloğlu, “23 Nisan 1920 günü TBMM adını alacak olan bu meclisin üyeleri başta Mustafa Kemal olmak üzere bugün Ankara Ulus’ta bulunan ve müze haline getirilmiş olan eski meclis binasında toplandılar. Vatan ve milletin kurtuluşu, bağımsızlığına kavuşması için dua edildi aynı gün saat 15.45’te en yaşlı mebus olan Sinop Mebusu Şerif Bey’in başkanlığında görevine başladı.

Yasama ve yürütme yetkisini kendisinde toplayan bu meclis içinden bir vekiller heyeti belirlendi. Bu heyet meclis adına iş görecekti. Mustafa Kemal’i de başkan seçti. 25 Nisan’da hükümet kuruldu. 30 Nisan’da da Mustafa Kemal yabancı devletlere büyük millet meclisinin açıldığını ve hükümetin kurulduğunu bildirdi. 23 Nisan 1920 günü meclis 120 kişiyle toplandı, daha sonraki günlerde bu sayı 390 olarak belirlendi. Milli egemenlik; halkı millet haline getiren, milletin birliğini ve bütünlüğünü sağlayan bir ilkedir” dedi.

Bir milletin dinamik gücünü oluşturacak genç kuşakların çıkış kaynağının çok sıhhatli ve zinde çocuklara sahip olmakla her zaman gür ve canlı tutulabileceğini ifade eden Kamiloğlu, şunları kaydetti:

“Yani millet temeli üzerinde oturulan bir devlette devlet kudretini kullanma yetkisini millet iradesinden kaynaklanmasıdır. Bir milletin dinamik gücünü oluşturacak genç kuşakların çıkış kaynağı çok sıhhatli ve zinde çocuklara sahip olmakla her zaman gür ve canlı tutulabilir. Cumhuriyet idaresi çocuklarımızın sıhhatli eğitimi, yetişmesi, yaşama hazırlanması, geleceğine güvenle bakması için gerekli olan tedbirleri almıştır, almaktadır ve almaya devam etmektedir.

23 NİSAN 1920 TÜM ULUSUMUZUN ÖZELLİKLE DE SİZ ÇOCUKLARIN BAYRAMIDIR

Sevgili öğrenciler; Büyük Önder farklı farklı düşüncelere ev sahipliği yapacak olan meclisin kapısını açtığı anahtarı siz çocuklara bırakmıştır. 23 Nisan 1920 tüm ulusumuzun özellikle de siz çocukların bayramıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Uğruna binlerce şehit verilen bu vatanı milletin bağrında temiz bir nesil yetişiyor, bu vatanı onlara bırakıyorum ve biliyorum ki gözüm arkada kalmayacak.” Diyerek geleceğimiz olan siz çocuklarımıza emanet etmiş ve sizlere ne kadar değer verdiğini, ne kadar çok güvendiğini bir kez daha göstermiştir. Taşıdığımız bu emanetin ağırlığı ve sorumluluğunun bilincinde olduğunuza inanıyor ve güveniyoruz. Bu ülke sizlerin çabası ile dünyadaki saygın yerini alacaktır.

DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDİLMİŞ BÖYLE BİR BAYRAM YOKTUR

Türk milleti için büyük ve gerçek bir tarihin başlangıcı olan 23 Nisan Atatürk tarafından Türk çocuklarına bayram olarak armağan edilmiştir. Dünyanın hiçbir ülkesinde çocuklara armağan edilmiş böyle bir bayram yoktur. Yüce Atatürk bunu yapmakla hem çocuklara gereken sevgi, ilgi ve önemi dile getirmiş hem de gelecekte idareyi ele alacak olan çocuklarımızın parlamenter sisteme sahip çıkmalarını onun yüce değerini küçük yaşlardan itibaren öğrenmelerini sağlamıştır.

EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR

Cumhuriyetimizin en önemli kuruluş felsefesi olan “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir”  sözünü anlam ve önemini çok iyi kavramış bir millet olarak gelecek nesillerimize daha modern bir Türkiye bırakacağınızdan hiç şüphem yoktur. Ülkemize ve yarının büyükleri olacak çocuklarımıza en temel görevimiz budur.

BU BÜYÜK BAYRAMIMIZI YÜCE MİLLİLİK ÖZELLİĞİ YANINDA BÜTÜN DÜNYA ÇOCUKLARININ BAYRAMI HALİNE GELEREK EVRENSEL BİR ÖZELLİK KAZANMIŞTIR

Türk çocukları her 23 Nisan’da bugünün önemini bilerek, heyecanını yaşayarak yarınlarına ümit dolu çalışmalarıyla koşacaklardır. Bu büyük bayramımız yüce millilik özelliği yanında bütün dünya çocuklarının bayramı haline gelerek evrensel bir özellik kazanmıştır. Din, dil, ırk, renk, cinsiyet farkı gözetmeden dünyanın her tarafındaki ülkelerin çocukları bu mutlu günde bir araya gelerek birlik, beraberlik, kardeşlik, dostluk ve sevgi duygularının bütün gönüllerde yer etmesini ve yeşermesini sağlamaktadırlar ve bunun için mutluyuz, gururluyuz, kıvançlıyız, onurluyuz.”

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 94. yıldönümü nedeniyle okullarda düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler eserlerini okudu.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen, İlk ve Orta Okulları arası, Voleybol, futbol, masa tenisi, atletizm, satranç, resim, kompozisyon ve şiir dallarındaki yarışmalarda dereceye giren öğrenciler İlçe protokolü tarafından kupa ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Daha sonra Gazipaşa İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı Horun, Penguen Dansı ve Şemsiye gösterileri katılımcılardan tam not aldı. Kutlama programı; Şehit Fikret Gündüz İlkokulu Kafkas Halk Oyunları ekibinin sergilediği performanslarıyla katılımcıların büyük beğenisini toplayan Kafkas Halk Oyunları gösterisiyle sona erdi.

Törene; Kaymakam Muhammed Gürbüz, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu, Belediye Göksal Toksoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü vekili Yener Kamiloğlu, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. kha

Önceki ve Sonraki Haberler