Sarıkamış’ta Orman Haftası Kutlamaları

Sarıkamış’ta Orman Haftası Kutlamaları

Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde “Orman Haftası” nedeniyle Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Sarıkamış Spor Lisesinde etkinlik düzenlendi.

 

Etkinliğe, Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen, Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, İşletme personeli ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

 

Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, açılış konuşmasında orman varlığının bütün insanlar ve diğer canlılar için çok büyük önem arz ettiğini belirterek, ağaçların, yeşilin olmadığı yerde çok büyük tehlikelerin olacağına dikkat çekti.

 

Sarıkamış’ta son 5 yıl içerisinde bozuk orman alanlarında önemli çalışmalar yapıldığını belirten Güner, “Sarıkamış bölgesinde yaklaşık 47 bin hektarlık orman alanı var. Bu alan içerisinde tespit ettiğimiz bozuk alanlara 5 yılda 12 milyona yakın sarıçam fidanı dikimi yaptık. Bu süre içerisinde fidan dikimi, seyreltme, istihsal işlerinde1650 kişi çalıştırılarak istihdam edilmiştir. Bundan sonrada aynı tempoda çalışmalarımız sürecektir” dedi.

 

Güner ayrıca, öğrencilere kar kalktığında topluca fidan dikimi yapacaklarını söyledi.

 

Kaymakam Ermiş ise konuşmasında, toplumda ormanların korunması yönünde ulusal bir bilincin mutlaka oluşturulması gerektiğini söyledi.

 

Ekolojik denge, erozyon ve yaban hayatının önemine değinen Kaymakam Ermiş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren ormanları, yaban hayatı yerinde tanıtıp bilinçlendirmeliyiz. Mesela ağaçların çekirdekleri mikro cip gibi içerisinde 50 yıl boyunca ağacın gelişimi ile ilgili tüm özellikler gizlidir. Bu önemli bilgileri ve orman olmadan yaşam olmayacağını toplumun bütün kesimlerine etkili bir şekilde anlatmamız göstermemiz gerekir. Orman olmayan yerde hiçbir şey güzel görünmüyor. Çıplak dağlara kurulan kayak merkezi ile bizim Ormanlarla çevrili Bayraktepe kayak merkezi aynı değildir. Onun için ormanların kıymetini bilmeliyiz”

 

Orman mühendisi İlker Öztürk de, Ormanların korunması, yaban hayatı, fidan dikimi gibi konuları içeren slayt gösterimi sundu.

 

Program, 50 öğrenciye evlerinin bahçesine dikmeleri için tüp fidanların dağıtılmasıyla sona erdi.

(EY-BA-S) KARS/SARIKAMIŞ (KHA) - EREN YANAR

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler