Sarıkamış'ta Su İsyanı!

Sarıkamış'ta Su İsyanı!

Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağılı 150 haneli Beşyol köylüleri, 5 yıldır süren susuzluk sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor.

Sarıkamış'ta Su İsyanı!

Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağılı 150 haneli Beşyol köylüleri, 5 yıldır süren susuzluk sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor. Kar sularını eriterek, sabah akşam kuyulardan su çekerek hayvanlarının ihtiyacını karşılayan köylüler çevre köy ve ilçeden de içme suyu taşıyorlar.

Sarıkamış'a 30 km mesafede olan Beşyol Köyü sakinleri zor şartlar arasında susuzluğa çözüm arıyor. Geçimlerini tarım ve hayvancılıktan kazanana köyün azalarından, Kadir Karadağ, susuz köylülerinin yaşlısıyla genciyle mağdur olduklarını söyledi. Köylerine hizmet yapılmadığından dert yanan aza Karadağ, “Kar sularını eriterek hayvanlarımızın su ihtiyacını karşılıyoruz. İçme sularımızı da kilometrelerce uzaklardan taşıyoruz.” dedi.

Kuyulardaki suyun çamurdan içilemediğini avucuna su alarak içen Cevat Yıldız, “Bakın ben bu suyu içiyorum. Sonra yarın ölürsem diyecekler ki çamurlu su içti öldü. Ne yapalım susuzluktan ölelim mi?” diye feryat etti. Yıldız, “Devlet denizin altından yol götürüyor. Denizin üstünden köprü götürüyor. Peki buraya bir su vermiyor mu? Bizler Türk vatandaşı değil miyuz? Kadınlarımız bizi eve bırakmıyor. Diyorlar 'siz erkek değilsiniz? Niye hakkınızı savunmuyorsunuz?' Peki biz nereye gidelim?. Su olmayınca gusül, abdest alınmaz, namaz kılınmaz ve ona islam denilmez. Bir insan cenabet gezer ise Müslüman değildir.” ifadelerini kullandı.

GENÇLER, EVLENEBİLMEK İÇİN SU İSTİYOR

Su sorununun köylerinde büyük bir sıkıntı olduğunu söyleyen köyün gençleri ise karı eritip evlerine su taşıdıklarını dile getiriyor. Bu yıl karın az yağdığını da aktaran gençler, dağa çıkıp kar topladıklarını söylüyorlar. Gençler ayrıca, “Köyümüzde bu olmadığı için kimse bize kız bile vermiyor. Derdimize çare bulsunlar” diye feryat ettiler. Köylü kadınlar ise ellerine geçen çamurlu suyu kaynattıklarını ve bir süre bekletip çamurun dibe çökmesi ile suyu çamaşırda kullandıklarını ifade ettiler. kha

Önceki ve Sonraki Haberler