Sarıkamış'ta Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması

Sarıkamış'ta Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması

SARIKAMIŞ'TA “SUNİ TOHUMLAMA GÜZEL BUZAĞI YARIŞMASI” YAPILDI

Sarıkamış'ta Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması

-SARIKAMIŞ’TA “SUNİ TOHUMLAMA GÜZEL BUZAĞI YARIŞMASI” YAPILDI

Kars Sarıkamış ilçesine bağlı Isısu köyünde “Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması” yapıldı.

Isısu köyünde yapılan etkinliğe, Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün,Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) Başkanı Fevzi Kaya ile ve BTC Kars Saha Sorumlusu Sadık Yayla, Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Yalçın ile köylüler katıldı.

Bakü Tiflis- Ceyhan (BTC) Petrol Boru hattı Şirketi tarafından desteklenen Atatürk Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliği ile yürütülen ‘’Erzurum, Kars ve Ardahan İlleri Toplumsal Kalkınma Girişimi Projesi’’ kapsamında Küçük Destek Fonu ile katkı sağlanan ve Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) tarafından düzenlenen “ Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması’na 1-4 aylık simental ve montofon ırkından 39 buzağı katıldı.

Yarışmada montofon ırkında Osman Nuri Karabayır’a ait “Tosun Paşa” isimli buzağı, simental ırkından ise Kahraman Yılmaz’ın  “Sonunda” adlı buzağısı birinci oldu.

Birinci olan buzağı sahiplerine birer altın ile yarışmaya katılan tüm buzağı sahiplerine birer torba yem verildi.

Dereceye giren buzağıların sahiplerine ödülleri Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) Başkanı Fevzi Kaya ile Kars Gıda tarım ve Hayvancılık il Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ve BTC Kars Saha Sorumlusu Sadık Yayla, tarafından verildi.

Kars Gıda tarım ve Hayvancılık il Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yaptığı konuşmada, suni tohumlama faaliyetinin bölgedeki üreticiler tarafından artık kabul gördüğünü ve suni tohumlama projesinin başarılı olduğunu görmenin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Kars Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Fevzi Kaya’da, Kars ilinin boğa altı inek sayısında Türkiye genelinde ilk sıralarda yer almasına rağmen yapılan suni tohumlama sayısının daha da artırılması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca bu yıl içerisinde Kars DSYB tarafından 10 bin suni tohumlama yapıldığını ve önümüzdeki yıl bu sayıyı 30 bin’e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Kars proje sorumlusu Yrd.Doç.Dr. Sadık Yayla’ ise,BTC tarafından desteklenen projede, Bakü Tiflis Ceyhan ham petrol boru hattının geçtiği yerleşim birimlerinde girişimcilere ve yerel STK’lara küçük destek fonlarının verildiğini ve bu kapsamda Kars DSYB’nin de proje başından beri yaklaşık iki yıldır desteklendiğini belirterek, hayvancılık bölgesi olan yörede suni tohumlamanın önemsenmesi gerektiğini ve dolayısıyla bu anlamda bu tür faaliyetlerin devamını beklediklerini kaydetti. kha

Önceki ve Sonraki Haberler