SATURDER’in Sarıkamış Dosyası

SATURDER’in Sarıkamış Dosyası

Kısa adı “SATURDER” olan Sarıkamış Turizm Derneği Başkanı Mir Hasan Taş, Vali Günay Özdemir, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç'a, Sarıkamış Kış Turizminin daha da geliştirilmesi için dosya sundu.

SATURDER’in Sarıkamış Dosyası

Kısa adı “SATURDER” olan Sarıkamış Turizm Derneği Başkanı Mir Hasan Taş, Vali Günay Özdemir, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç’a, Sarıkamış Kış Turizminin daha da geliştirilmesi için dosya sundu.

SATURDER Başkanı Taş, Sarıkamış’ta faaliyet gösteren başta oteller olmak üzere turizm işletmelerin ortak taleplerini Vali Özdemir ve milletvekillerine dosya halinde teslim etti.

2 Ocak’ta başlayacak olan Sarıkamış Şehitleri 100. Yıl anma etkinlikleri ve kayak sezonun en parlak günlerini yaşaması nedeniyle önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak olan White Park Otel’de toplantı düzenlendi.

Toplantıya Vali Günay Özdemir, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, AK Parti Kars İl Başkan Yardımcısı Adem Çalkın, Sarıkamış Kaymakamı Muhammet Gürbüz, Selim Kaymakamı Erdinç Dolu, Sarıkamış Belediye Başkanı Köksal Toksoy, Selim Belediye Başkanı Coşkun Altun, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Sarıkamış Turizm Derneği Başkanı Mir Hasan Taş ve turizm işletmelerinin temsilcileri katıldı.

UÇAK SEFERLERİ VE SAATLERİ

Mir Hasan Taş sunduğu dosyada ilk olarak uçak seferleri ve saatleri dile getirdi. Kayak turizmin en büyük unsurunun zaman olduğunu dile getiren Taş: “Bu amaçla gelen bir turizmcinin iki günü heba olmaktadır. Alternatif kayak merkezlerine bakıldığında sabah ve akşam seferleri mevcuttur ama maalesef uzun yıllardır bu sorun çözüme kavuşmuş değildir.”dedi.

MÜLKİYETİ İL ÖZEL İDARESİNE AİT OLAN TESİSLERİN KİRA ÜCRETLERİ YÜKSEK

Mülkiyeti İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait olan tesislerin kira ücretlerinin yüksek olduğunu da belirten Taş: “Geçmiş yıllara bakıldığında KAR- SAR TUR A.Ş’ye kiralanan bu tesislerin bir anda yüksek kira artış ile karşılaşması, tüm turizm işletmecilerini büyük sıkıntıya sokmuştur. Skipas ücretlerinin artışı bu nedenledir. KAR- SAR TUR A.Ş, bu tesislerde ciddi rakamlara yatırımlar yapmıştır. Talebimiz mevcut kiraların bu yatırımlara mahsuplaştırılmasıdır.”diye konuştu.

SUNİ KAR ÜRETİM MAKİNELERİ VE SNOW TRAK ALINMASI

Suni Kar üretim makineleri ve Snow Trak alınmasını isteyen Taş, alternatif kayak merkezlerinde mevcut bulunan suni kar üretim makinelerinin tesislerde bulunmasının son derece önem arz edeceğini de belirterek ayrıca tesislerine 1 adet olan snowtrakın ihtiyaca cevap verememekte olduğunu da ileri sürdü. Tesis bölgesinde mevcut bulunan elektrik direklerinin kaldırılarak yeraltı hat döşenmesi ve mevcut enerjinin ortak bir trafo merkezinden verilmesi durumunda görüntü kirliliğinin de ortadan kaldırılmış olacağına dikkat çekti.

YENİ AÇILAN OTELLERE AİT YOLLARIN YAPILMASI

Faaliyete geçmiş ve geçecek olan otellere ait yolların işlevsel hale gelmesi son derece önem arz etmekte olduğunu da sunduğu dosyada belirten Taş,“Tesisler bölgesindeki altyapı sorununun henüz çözüme kavuşmamıştır. Karayolu üzerindeki Kayak merkezi dönel kavşağının ışıklandırılması elzemdir.

METEOROLOJİK VERİLERİN KULLANIMI

Bölgenin kış döneminde en önemli unsuru kar ve kar kalınlıklarıdır. Maalesef ki

Bölgede kar kalınlıklarının yansıtılmasında sorun yaşanmakta gerçek değerler yayınlanmamakta eksik bilgilendirilme yapılmaktadır. Buda kar kalınlıklarını takip eden kayak severlerin bölge hakkında yanlış bilgilendirilmesine sebep olmakta gelecek misafirlerin vazgeçmelerine ya da rezervasyonların iptaline sebep olmaktadır.” Şeklinde sorunları dile getirdi.

SARIKAMIŞ'TA KAR ŞENLİKLERİ YAPILMALI

Mir Hasan Taş sunduğu dosyada birçok sorunu dile getirerek, Sarıkamış’ta kış turizminin daha da gelişmesi için önceki yıllarda olduğu gibi kar şenliklerinin yapılaması gerektiğine dikkat çekti.

Önceki yıllarda yapılan ancak son yıllarda yapılmayan kar şenliklerinin yapılmaması gerçekten üzerinde kafa yorulması gereken bir konu olduğunu da dile getiren Taş: “Tüm Türkiye de iller ilçeler kendilerini tanıtmak reklamlarını yapmak için birçok şenlikler düzenleyerek bölgelerinin reklamlarını yaparlar. İllerine ilçelerine dikkat çekmesinin yanında turizm potansiyeli oluştururlar. İlçemizde de önceki yıllarda Kar Şenlikleri yapılırdı. Her geçen gün geliştirilmesi büyütülmesi gereken bu şenlikler anlamsız bir şekilde son buldu. Tanıtım bölgemizin gelişmesi için en büyük faktördür. “ dedi.

YILDA 28 BİN TURİST AĞIRLIYORUZ

Kars ve Sarıkamış’ın yıllık olarak yaklaşık 28 bin turisti ağırlayan bir bölge olduğunu da ifade eden SATURDER Başkanı Hasan Taş, verdiği dosyada ayrıca şu sorunları ve talepleri dile getirdi:

 “Bu pencereden bakınca tanıtıma katkı yapması ve bölgenin en büyük özelliği ve geleceği olan karın tüm Türkiye’de çevrede ve dünyada tanıtımı için yapılması gereken temel faaliyetlerden biri olacak kar şenliklerinin yapılmaması fikrinden acilen vazgeçilmeli kapsamı ve faaliyetleri büyütülüp genişletilerek bu aktivitelere hız verilmelidir. Unutulmamalıdır ki bölgemizin geleceği kesinlikle turizmdedir. Turizmin gelişmesi de reklamla mümkündür. Reklam ise yapılacak faaliyetlerle sağlanır. Bu noktada Kar Şenlikleri çok önemli bir potansiyelin kaynağıdır.

YAZ DÖNEMİNDE KARS İLE ORTAKLAŞA KAFKAS ŞENLİĞİ DÜZENLENMESİ

Bu bağlamda tüm bölge halklarının birleştiricisi pozisyonunda olan Kars ilinde komşu ülkelerimizin de katılımı ile ve etkinliklerin bir ayağının da Sarıkamış ta konuşlandırarak bir Kafkas şenliği düzenlenmesi planlanabilir. Bu şenliklerde hem çevre ülkelerle bağlarımızın kuvvetlendirilmesi sağlanır. Hem de geniş çaplı bir reklam potansiyeli sağlanmış olur.

ALTERNATİF EĞLENCE MERKEZLERİNİN YAPILMASI

Kayak severlerin boş zamanlarını geçirecek sosyal aktivite merkezlerinin oluşturulması ve şehir merkezi ile bağdaştırılması. Şehir merkezinin gerek görsel ve yaşamsal olarak Turizm’e hitap etmesi. Merkezde mevcut bulunan sanayii üretim tesislerin ayrı bir noktaya taşınarak faaliyetlerini sürdürmesi ve merkezin Turizm’e hitap edecek görselliğe önem verilmesi.

ETKİN EĞİTİM PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ

Bölgemiz turizm sektöründe faaliyet gösteren bir bölgedir. Ancak maalesef ki turizm alanında hizmet kolunda faaliyet için yeterince kalifiye elaman bulunmamakta eleman eksiklikleri başka bölgelerden temin edilmeye çalışılmaktadır. Bu da hem bölgedeki işsizliğin azalması noktasında fayda sağlamamakta hem de kazanımların bölgede tutulması noktasında herhangi bir katkı sağlamamaktadır.

Bölgedeki işletmelerde çalışan personellerden başlanarak geniş çaplı bir eğitim programı planlanmalı program dahilinde eğitimler verilerek kalifiye eleman ihtiyacı giderilmelidir. Bu noktada yetişen personellerin istihdamı konusunda işletmelerle devlet birimleri arasında koordinasyon sağlanmalı böylelikle ihtiyaç duyulan yetişmiş kalifiye personel sıkıntısı ortadan kaldırılmalıdır.

TURİZMİN 12 AYA YAYILMASI İÇİN TURİZM ÇALIŞTAYI DÜZENLENMELİ!

Bölgemizdeki şu an en büyük gelir kaynaklarının başında turizm olduğu gibi gelecek içinde düşünülebilecek en büyük gelir kaynağı turizmdir. Ancak Sarıkamış’ta turizm maalesef ki kış aylarında kısıtlı zaman diliminde yapılmakta geri kalan zamanlarda bölge sönük dönemler geçirmekte ve bu kapsamda da işletmelerdeki bu büyük potansiyel maalesef yılın büyük kısmında atıl vaziyette beklemektedir. Bu konuda spor dalarlında kamp yapma gibi fikirler derneğimizce ön plana çıkarılarak bu konuda çalışmalar yürütülmektedir. Ancak sadece derneğimizin çalışmaları ile bu konunun çözüme kavuşmayacağı aşikardır.

Bölgenin turizm faaliyetlerinin çeşitlenerek 12 aya yayılması konusunda neler yapılabileceği konusunda çeşitli çalışmalar yürütülmelidir. Bunarlın başında ise öncelikle bir turizm çalıştayı düzenlenmeli yapılabilecekler ile ilgili geniş çaplı bir çalışma yürütülerek alınan sonuç kararlarının uygulanması konusunda tüm birimlerin koordinasyonu sağlanarak bölgesel hareketlilik kesinlikle ivedi bir şekilde sağlanmalıdır.

KATHERİNA KÖŞKÜNÜN DURUMU

Katherina köşkü bölgedeki önemli bir turizm kaynağı durumundadır. Ancak söz konusu bina maalesef ki atıl durumda bulunmaktadır. Binanın durumu ile ilgili çeşitli zamanlarda yapılmış gazete haberleri ile bina gündeme gelmiş tedbirler alınacağı turizme kazandırılacağı gibi birçok ifade belirtilmiştir. Ancak aradan geçen bunca zamana rağmen herhangi bir hareketlilik söz konusu olmamış halen daha atıl durumda beklemektedir.

ORMAN DEPOSUNUN TURİZM BÖLGESİ DIŞINA ÇIKARILMASI

Kilometrelerce uzaktan gelen misafirlerimiz kayak evi bölgesine girdiklerinde bir orman deposu ile karşılaşmaktadırlar. Turizm bölgesi için hiç hoş olmayan bu görüntünün yanı sıra bölgede turizme ayrılması gereken alanlar maalesef bu deponun burada olması sebebiyle atıl durumda beklemektedir. Bölgede değerlendirilecek en güzel yerlerden biri olan orman deposunun yeri derhal tasfiye edilmelidir. Bu bölgede yapılacak olan projelerin önümüzdeki yaz ayında başlanması elzemdir." kha

Önceki ve Sonraki Haberler