Şehit ve Gazi kelimeleri izinsiz kullanılamayacak

Şehit ve Gazi kelimeleri izinsiz kullanılamayacak

İçişleri Bakanlığı aralarında Kars’ın da bulunduğu 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgede, bundan böyle ‘Şehit ve Gazi’ kelimelerinin izinsiz kullanılamayacağını bildirildi.

Dernek ve sendika adlarının da izinsiz kullanılamayacağı belirtilen genelgede, kanun hükmünde yapılan değişiklikle belirlenen kelimeler izinsiz kullanılamayacak.

İçişleri Bakanlığınca 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair verilen karara ilişkin, 81 ile gönderilen genelge ile Kanun kapsamında belirlenen kelimeler için valiliklerden izin alma koşulu getirildi.

Yapılan değişikliklerle kutsal kabul edilen ‘Şehit’ ve ‘Gazi’ kavramlarının suistimalinin önlenmesi ve bu kelimelerin taşıdığı anlamlarını korunmasının amaçlandığı belirtilerek, dernek adlarında öncelikle “Şehit” ve “Gazi” kelimeleri olmak üzere “Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk ve Mustafa Kemal” gibi kelimeler İçişleri Bakanlığının izniyle kullanılabileceği hüküm altına alındı.

81 ilin valiliğine gönderilen genelgede,  bu kelimeleri izinsiz kullanan sendikaların uyarılması istendi.  Uyarılmalara rağmen kanuna aykırı hareket eden sendika ve sendika yöneticileri hakkında adli ve idari işlem yapılacağı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler