Şekercioğlu’ndan Başbakan’a Tuzluca Barajı Serzenişi

Şekercioğlu’ndan Başbakan’a Tuzluca Barajı Serzenişi

Merkezi Kars'ta bulunan KuzeyDoğa Derneği tarafından Başbakan'a verilmesi için hazırlanan imzalar ve yorumlar toplam 402 sayfayı buldu.

 Şekercioğlu’ndan Başbakan’a Tuzluca Barajı Serzenişi

Merkezi Kars’ta bulunan KuzeyDoğa Derneği tarafından Başbakan’a verilmesi için hazırlanan imzalar ve yorumlar toplam 402 sayfayı buldu. Adeta bir kitaba dönüşen imza ve yorumların tesliminden önce Başbakan Erdoğan’a Çağan Şekercioğlu tarafından dilekçe ve imza kampanyasının metnini teslim etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Iğdır İli Tuzluca İlçesi’nde yapılması planlanan Tuzluca Barajı’nın yok edeceği Aras Nehri Kuş Cenneti” ile ilgili gönderilen metin şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar, Ramsar Sözleşmesi ve Bern Sözleşmesi kapsamında ve ayrıca “Çevre Kanunu” ve “Sulakalanlar Yönetmeliği” gibi ilgili ulusal mevzuatımız gereği koruma altına alınması gereken ve uluslararası öneme sahip bir sulakalan olduğu KuzeyDoğa Derneği tarafından yapılan bilimsel çalışmalar, makaleler ve raporlarla kanıtlanan, toplamda en az 249 kuş türü ve Küçük Akbaba dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası çapta nesli tehlike altında olan 25 kuş türünü barındıran Aras Nehri Kuş Cenneti’ni de sular altında bırakacak olan, Iğdır ili Tuzluca İlçesi sınırlarında Tuzluca Barajı yapılmasının planlandığı T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü web sitesi ve ilgili yetkililerle gerçekleştirilen görüşmelerde bizzat öğrenilmiştir. Aksi yönde bir beyan yapılmamış olup bu konuda bir açıklama veya bilgilendirme yapılmamıştır.

Bu barajın yapılması durumunda 12.8 km² yüzölçümüne sahip bir alan, 3 köy, yaklaşık 1800 insan ve binlerce canlının yaşamlarını sürdürdüğü, beslendiği, barındığı, konakladığı alanlar sular altında kalacak olup, bu cennet geri dönüşsüz olarak yok olacaktır. Bu alan henüz resmi bir koruma statüsüne sahip olmamasına rağmen ulusal ve uluslararası önemi bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış bir sulak alandır. Bu barajın yapılması durumunda sadece yabani hayat değil, bölgedeki insanlar, yaşamları ve kültürleri de olumsuz bir şekilde etkilenecektir.

Aras Nehri Kuş Cenneti’nde Küçük Akbaba, Küçük Kerkenez, Kızıl Şahin, Kınalı Keklik, Alaca Sinekkapan, Gökkuzgun, Yaz Atmacası, Bıldırcın, Kocagöz ve Buğdaycıl dahil toplam 25 tür ulusal ve uluslararası çapta nesli tehlikede olan kuş türlerinden olup bunların dokuzu bölgede üremektedir. Her ilkbahar ve sonbahardaki kuş göç dönemlerinde yüzbinlerce kuş, bu bölgeyi konaklama, barınma ve beslenme amaçlı kullanmaktadır. KuzeyDoğa Derneği tarafından Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde (40º 07’ 07” Kuzey, 043º 34’ 45” Doğu) yapılan çalışmalarla 2006 yılından 2013 yılı ortasına kadar 176 türden 45,000’in üzerinde kuş halkalanmış, Türkiye’nin 471 kuş türünün %52’si bu çok önemli sulak alanda kaydedilmiştir. İstasyonda halkalanan ve gözlenen 249 kuş türü ise, Türkiye kuş türlerinin yarısından fazlasını ve Iğdır ilindeki 303 kuş türünün %82’sini oluşturmaktadır. Sadece 2013 yılının ilk yarısında alanda 9 yeni tür tespit edilmiş ve 2012’de alanda ilk kez tespit edilen Şikra Atmacası Türkiye kuş envanterine yeni bir tür olarak eklenmiştir. Dünya çapındaki uluslararası öneme sahip Aras Nehri Kuş Cenneti’nin bir alternatifi bulunmayıp bu bölgenin kesin koruma altına alınması, ekolojik ve ornitolojik araştırma ve ekoturizm çalışmalarının bu bölgede devam etmesi muazzam önem taşımaktadır.

Bu konuda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden bu alandaki yaban hayatı ve türler hakkında bilgi alınmalı ve Tuzluca Baraj Projesi hayata geçirilmeden önce mutlaka resmi görüş alınması gerekmektedir. Ancak henüz böyle bir gelişmenin olmadığı anlaşılmaktadır.

Aras Nehri Kuş Cenneti ve çevresinin içerdiği zengin kuş çeşitliliği ve biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla ilgili kurumlardan biri olarak bu konuda acilen bir açıklama yapılması ve Tuzluca Barajı’nın iptal edilerek alanın resmi statü ile koruma altına alınması hususunda gereğini yapacağınıza inanıyorum. Sulama amaçlı yapılması planlanan Tuzluca Baraj Projesi’nin gözden geçirilerek bölgede başarılı bir şekilde uygulanmakta olan alternatif tasarruflu sulama yöntem seçeneklerinin baraj yapılmasıyla sulanması planlanan bölgede de uygulanması konusunda değerlendirme yapılması hususu ile Anayasanın vermiş olduğu bilgilenme ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına dayanarak Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunması çerçevesinde atılacak adımlarla ilgili işlemlerin sonucundan tarafıma bilgi verilmesini ve kamuoyuna açıklama yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.”

Önceki ve Sonraki Haberler