Sektör temsilcileri yaşadığı sorunları Arslan’a anlattı

Sektör temsilcileri yaşadığı sorunları Arslan’a anlattı

Kars Milletvekili ve 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, il genelindeki turizmcilerle bir araya gelerek, sorun ve taleplerini dinleyerek, çözüm önerileri sundu.

Volkan KARABAĞ

AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın’ın da katıldığı toplantında, başta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars Oteller ve Lokantalar Derneği Başkanı Halit Özer ve Sarıkamış Kayak Otelleri Derneği Başkanı Halit Taş ile birlikte turizm ve otel işletmecilerinin temsilcileri yaşadıkları sorunları Arslan’a anlattı.

Başta Doğu Ekspresinin Kars seferlerinin bir an önce başlaması gerektiğine dikkat çeken sektör temsilcileri yaşadıkları sorunları şu şekilde dile getirdiler:

“Pandemi nedeniyle bir buçuk yılı aşkın süredir Doğu Ekspresi seferleri yapılamıyor. Sadece Sarıkamış’ta sayıları 43’ü bulun turistik oteller ile birlikte kent merkezinde faaliyet gösteren turizm işletmelerinin en büyük umudu Doğu Ekspresidir. Şu anda sayıları 20 bin olması beklenen rezervasyonların çoğunluğu Doğu Ekspresine bağlıdır. Doğu Ekspresi Van’a kadar gidiyor ama halen Kars seferleri başlamadı. Bir an önce başlaması gerekiyor ki rezervasyonlar iptal edilmesin. Trenle Kars’a gelenlerin büyük bölümü Sarıkamış’a kayak yapmaya da geliyor. Kars’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler aynı zamanda kentin özellikle tarihi zenginliklerini görmek ve keşfetmek istiyor. Gelen misafirler, kaderine terk edilmiş tarihi eserlerin ahır olarak kullanılmasına şahit oluyor. Ayrıca Sarıkamış’ın tam kapasiteyle misafirlerini kabul etmesi durumunda başta oteller olmak üzere turizm işletmelerinin yetersiz olacağı da bir olumsuzluk olarak karşılaşılacak bir durumdur. Aynı zamanda iklim değişikliği nedeniyle Sarıkamış’a kar yağmaması nedeniyle suni kar tesislerinin de yapılması elzem gözüküyor. Sarıkamış’ta mevcut belediye yolları da büyük bir olumsuzluktur. Kars’ta 20 yıl öncesine kadar yaklaşık 9 adet fabrika varken şu anda sadece Devlete ait Şeker Fabrikası ve yabancılara ait Çimento Fabrikası dışında bacası tüten tek bir devlet fabrikası yok. Ama Kars’ın tarihi ve doğal zenginlikleri ile var olan bacasız fabrika olan turizmin daha da geliştirilmesi son derece önemlidir. Bunların yanı sıra Kars’a sefer yapan uçakların da iniş ve kalkış saatlerinin turistlere göre ayarlanması gerekiyor. Aynı zamanda bilet fiyatlarının da son derece yüksek olması her kesimim derinden etkiliyor. Aynı zamanda haksız rekabet de var. Bazı rehberler yerli ve yabancı turistleri anlaştıkları işletmelere götürüyor. Diğerleri ise haksız rekabete uğruyor. Her gün ilimizde kaşar ve bal satan işyerlerini sayısı giderek artıyor. Bu da ileriki zamanlarda olumsuzluk olarak karşımıza çıkacak. Son günlerde her geçen gün artan döviz kurlarının yükselmesiyle paralel olarak asgari ücretin de asgari geçim standartlarının oldukça altında olması hem çalışmaları hem de işletme sahiplerini olumsuz etkiliyor. Pandemi ile birlikte işletme sahipleri zarar eder durumdadır. En azından SGK indirimi veya diğer kalemlere de destek gerekiyor. Tün bunların yanı sıra ilimize gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere işletme sahiplerinin yanı sarı tüm küçük esnaf ve vatandaşların da büyük bir misafirperverlikle davranması da bir o kadar önem taşıyor.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler