SİVİL SAVUNMA SEMİNERİ

SİVİL SAVUNMA SEMİNERİ

SARIKAMIŞLI ÖĞRENCİLERE SİVİL SAVUNMA SEMİNERİ

SARIKAMIŞLI ÖĞRENCİLERE SİVİL SAVUNMA SEMİNERİ

-KARS SİVİL SAVUNMA İL MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLİLERİ, SARIKAMIŞ’TA ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE, DEPREM, DOĞAL AFETLERDEN KORUNMA VE SİVİL SAVUNMANIN ÖNEMİ İLE İLGİLİ BİLGİLER VERDİ.

-SİVİL SAVUNMA İL MÜDÜRÜ OKTAY AYGAN:

-“AİLE VE OKUL DEPREM EYLEM PLANLARININ YAPILMIŞ OLMASI GEREKİR”

  Kars Sivil Savunma İl Müdürlüğü görevlileri, Sarıkamış’ta Ortaöğretim öğrencilerine, Deprem, Doğal Afetlerden Korunma ve Sivil Savunmanın önemi ile ilgili bilgiler verdi. 

  Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde düzenlenen seminere, Kars Sivil Savunma İl Müdürü Oktay Aygan, Sivil Savunma Arama Kurtarma Teknisyenleri Sabri Yükselen, Fuat Çimendağ ve Himmet İrmak, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  Sivil Savunma İl Müdürü Oktay Aygan, Ortaöğretim öğrencilerine Genel Sivil Savunma tanımı ve kavramı, Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer (KBRN), Deprem nedir? Deprem öncesi, Deprem sırası ve sonrası yapılması gerekenleri slayt gösterimi eşliğinde anlattı.

  Çığ, göçük, heyelan, donma vakalarındaki kurtarma ve ilkyardım, biyolojik savaş ve korunma önlemleri, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler gibi önemli bilgilerin verildiği semineri öğrenciler pür dikkat dinledi. 

  Kars’ın ikinci derece deprem kuşağında Türkiye’nin de birinci derece deprem kuşağında olduğunun da hatırlatıldığı seminerde, depremin sınır tanımadığı, deprem konusunda herkesin bilgilendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

  Deprem öncesi imar kanununa uygun doğru mühendislik hesapları yapılarak zemin etüdü yapılmış yerlere doğru işçilik ve doğru malzeme kullanarak sağlam bina yapmak. Deprem öncesinde yapılması gerekenlerin başında Aile ve Okul Deprem Eylem Planlarının yapılmış olması. Yerleşim bölgelerinin titizlikle belirlenmesinin geldiğinin anlatıldığı seminerde, imara yeni açılacak sahaların zemin etüdünün yaptırılması, imar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki meskenlere ev ve bina yapılmaması üzerinde duruldu. Deprem sırasında alınacak önlemlerle ilgili olarak da şunlar anlatıldı:

  “Deprem sırasında içerde olanların 10 ile 15 saniye içerisinde bulunduğu mekanları terk etme olanağı olanların dışarıya yönelmeleri doğru bir davranış tarzıdır. Ancak, 10 ile 15 saniye içerisinde bulunduğu mekanları terk etme olanağı olmayanların dışarıya yönelmeleri durumunda en büyük riski de almış oldukları bilinmeli. Bina içerisinde mümkün olduğunca sakin olmalıyız. Şimdiden belirleyecekleri evin güvenli alanlarında dayanıklı tüketim malzemelerinin (Mutfak tezgahı, Çamaşır ve Bulaşık makinesi, içleri doldurulmuş çekyatlar, demir veya çelik ayaklı masa, ranza, dolap) yanına yatarak, o malzemelere tutunmak gerekir. Yakında bulunan kitap, yastık gibi malzeme ile başımızı koruyarak yada başımızı iki elimizin arasına alarak ve dizlerimizi karnımıza doğru çekip vücut hacmimizi küçülterek (cenin konumunda) uzanmalıyız. Yer sarsıntısı durana kadar (en az 60 saniye) saklandığımız yerden çıkmamalıyız. Sabitlenmemiş veya devrilebilecek eşyalardan, yüksek yada tehlikeli yerde bulunan tehlikeli madde ve sıvılardan, sobalardan ve ocaklardan uzak durmalıyız. Merdivenlerden, balkonlardan, asansörlerden ve sütunsuz geniş alanlı yerlerden uzaklaşmalıyız. Gazla ve elektrikle çalışan aletler açıksa, kapatmalıyız. Depremden sonra sakin olmaya çalışmalıyız. Tehlikeli bir durum olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Tüp, elektrik, su ve varsa doğalgazı kontrol etmeliyiz. Elektrik fişlerini prizden çekmeli veya şalteri kapatmalıyız. Yıkıntı altında mahsur kaldıysanız, paniklemeden, sakin olarak durumumuzu değerlendirmeliyiz. Kurtarma ekiplerinin en kısa zamanda yardım için geleceklerini unutmamalıyız”

  Deprem sonrası sağ kurtulan aile bireylerinin dışarıda buluşacakları güvenli alanlarında şimdiden belirlenerek aile deprem eylem planına dahil edilmesi gerekir denildi.

  Daha sonra öğrencilere, Deprem öncesi, sırası ve sonrası film gösterimi izletildi. Seminerin sonunda öğrencilere 7 ayrı broşür dağıtıldı.

  Sivil Savunma İl Müdürü Oktay Aygan ve Arama Kurtarma Teknisyenlerinin sunumlarını dikkatle dinleyen öğrenciler sunum sonunda, Müdür Oktay Aygan’ın yanına gelerek vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkür ederiz dediler.

Önceki ve Sonraki Haberler