Şoförlerin D4 Feryadı

Şoförlerin D4 Feryadı

D4 belgesi haberleri - Kars'ın Digor İlçeis Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Bölgi, birkaç gündür kesilen trafik cezalarından dolayı esnafın mağdur olduğunu söyledi.

 

“Çıkarılan Çeşitli kanun ve genelgelerle adeta Şoför esnafı mağdur edildi ve evine ekmek götüremez hale geldi.” diyen Bölgi, “Daha dün şoföre zorunlu olarak çalışma karnesinin çıkarıldı. O da yetmedi Ticari Taşıt Kullanma Belgesi şoför esnafına zorunlu olarak alma ve taşıma şartı getirdiler. Zorunluluk getirdikçe esnaf evine ekmek götüremez hale geldi. Cebinde para bulamaz oldu. Yollarda mazotsuz kaldı. Kışın arabasının altına kışlık lastik bulamadı, lastik alamadığı gibi bir çok trafik kazaları oldu. Birçok ocaklar söndü. Acaba yetkililer bunu görmüyor mu? Ticari Taşıt Kullanma Belgesi yetmedi bu seferde SRC denilen yeni belgenin çıkarılmasını esnafa dayattılar. Bu da yetmedi bu seferde esnafa yol güzergah belgesini dayatıyorlar, çıkarmalarını istiyorlar. Bu istenilen belgede Kars ilimizde verilmiyor Erzurum’da veriliyor. Dikkatinizi çekerim Erzurum’da. Onu da en az 20 kere gidip gelecek de esnaf işini gücünü bırakacak. Çoluk çocuğunun rızkını 2 bin TL ödeyerek bu belgeyi alacak. Şimdi soruyorum nerede esnafa dayattığınız, ‘illa çıkartın’ dediğiniz Ticari Taşıt Kullanma Belgeniz, SRC belgeniz. Şoföre dayattığınız bütün bu belgelerin şoförün cebindeki paranın çalınması değil de nedir? Şoföre mükafatınız mıdır? Bu yasaları çıkaran yetkililere soruyorum yeter artık; esnafın canına tak ettirdiniz, perişan ettiniz, cebindeki parayı bulamaz oldu. Yollarda perişan ettirdiniz, esnaflığına son verdirdiniz, evine ekmek götüremez hale getirdiniz.” şeklinde feryat etti.
 
Bölgi daha sonra şunları söyledi:
“Digor Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı olarak haykırıyorum, sesleniyorum yetkililere; bu D4 belgesinin derhal iptal etmelerini, artık esnafın bu belgeler yüzünden mağdur edilmesine bir son verilmesini istiyorum. Daha bir hafta önce çoğu şoför esnaf 2 bin 500 TL D4 denilen bu belge yüzünden idari ceza yedi evimizde huzurla oturamaz hale geldik. Şoför esnaf dert yanıyor bizlere, bizlerde çaresizce yetkililere sesleniyoruz. İnşallah yetkililer kulak verir bu belgeyi iptal eder, şoför esnafı da rahat bir nefes alır. Ceza yiyen, evine ekmek götüremeyen 2 bin 500 TL ceza yiyen esnafın cezası da inşallah iptal edilir. Kars-Digor arası araba tam dolu giderse 70 TL alıyor. Yakıt, şoför masrafı, amortismanlar vs bunlar çıktığında yevmiye 15 TL kalıyor. Ayda 450-600 TL kazanan esnaf kaç ay yemeden içmeden çocuğunu okul masraflarını karşılamadan, giymeden yaşayabilir. 2 bin TL biriktirip D4 belgesi nasıl alsın. Yetkililerin ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.”
kha

Önceki ve Sonraki Haberler
Digor Haber