Suni tohumlama ekipleri kuruldu

Suni tohumlama ekipleri kuruldu

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, ilde suni tohumlama ekiplerinin kurulduğunu söyledi.

Suni tohumlama ekipleri kuruldu

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, ilde suni tohumlama ekiplerinin kurulduğunu söyledi. 

Düzgün, Kars’ın genel olarak mera yayla hayvancılığına dayalı bir il konumunda olduğunu belirterek, “Yani hayvanlarımız yılın 5 ayında ahırlarda beslenip barındırılıyorsa en az 6-7 ayda yaylada, meralarda barındırılıyor. Bu manada biz daha kaliteli hayvan elde etmek için, hayvanları ıslah etmek için, hayvandan verimi arttırmak için ve suni tohumlama için büyük çabalar sarf ettik. Müdürlüğümüz bunu ekip olarak yapmamasına rağmen biz yeniden suni tohumlama ekipleri kurduk. Serbest hekimlerle birliğimizi bir araya getirip bir protokol imzalatarak, hiçbir ücret almadan, destekten kesilmek kaydıyla suni tohumlama yapmak gibi güzel bir uygulama başlattık.” dedi.

Suni tohumlamanın yapılacağı yerler için bir sıkıntı olmadığını da belirten Düzgün, “Suni tohumlamaya devam edeceğiz ama bizim derdimiz suni tohumlamanın ulaşmadığı bölgelerde halk arasında söylenen kötü danaların kızgın olan inekleri aşmaması kaliteli hayvanlarla tohumlanması için ne yapabiliriz düşüncesiydi. Bakanlığımız bu konuda yeni bir proje hayata geçirecek. Bakanlar kurulu kararı yayınlandı. Tebliğ yayınlanma aşamasında bekliyoruz. Tebliğ yayınlandıktan sonra ilimizde hemen uygulamaya geçeceğiz.” diye konuştu.

YÜZDE 80 HİBE DESTEĞİ GELİYOR

İlde anaç sığır desteği alan kişi sayısının maalesef çok az durumda olduğunu ve bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini de ifade eden Düzgün, “10 ile 50 büyükbaş hayvan varlığına sahip olan yetiştiricilerimiz suni tohumlamaların ulaşmadığı noktada bize dilekçe ile başvurarak boğa talebinde bulunacaklar. Boğaların sertifikalı olma zorunluluğu var. Yetiştiricilerimizin aldığı bu boğaların yüzde 80’ini bakanlığımız hibe olarak karşılayacak. Yüzde 20’si ise kendi öz kaynağından karşılanacak. Aynı uygulama küçükbaş içinde geçerli. 100 ile 200 küçükbaş hayvan varlığına sahip olan koyun yetiştiricilerimiz de almış oldukları yine kaliteli saf ırk koçların  yüzde 80’i bakanlığımız, yüzde 20’si ise kendi öz kaynaklarından karşılanacak. Yani sertifikalı boğa ve damızlık koç alımına yüzde 80 hibe desteği geliyor.” müjdesini verdi.

Bu projenin sadece boğa ve koç desteğiyle de kalmayıp bu boğa tarafından aşılanan hayvanlara 350 TL anaç sığır desteği verileceğini de söyleyen Düzgün, “Bu aşılama sonrasında doğan buzağıya 150 TL buzağı primi verilecek. Ayrıca yetiştiricilerimiz damızlık sığır yetiştiriciliği birliğine kayıtlıysa 70 TL ilave destek ödenecek. Toplamda her yıl anaç sığır yetiştiricilerimizin cebine de anaç sığır başı 570 TL gibi bir ücret girecek. Böyle şeylerin ilimizde olmayacağını biliyorum ama asla sahte bir uygulama olmayacak. Tabi bu bizi mutlu edecek çünkü yetiştiricilerimiz ne kadar çok kazanırsa bizim verimliliğimiz hayvan kalitemiz, bakım beslememiz de o kadar artacak. Biz bu manada tebliğ yayınlanana kadar dilekçe almayacağız ama yetiştiricilerimizin hazırlıklı olmasını istirham ediyoruz. Tebliğ yayınlandıktan sonra duyurusunu yapıp dilekçe kabul etmeye başlayacağız. Memleketimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu işte emeği geçen başta sayın milletvekillerimiz olmak üzere genel müdürlüğümüz ve bakanlığımıza böyle bir projeyi bölgemize kazandırdıklarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler