Sünnet Şöleni 1 Eylül’de Stadyumda

Sünnet Şöleni 1 Eylül’de Stadyumda

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars'ın sevilen hayırsever esnaflarından Berrin Yurdakoş'un, 50 yoksul çocuğu sünnet ettireceğini söyledi.

 

 22-23-24 Ağustos tarihleri arasında Kars Devlet Hastanesi’nde sünnet olacak çocuklar için 31 Ağustos’ta Mevlit okutulacak ve 1 Eylül’de de Kars Şehir Stadyumunda sünnet şöleni düzenlenecek.
 
31 Ağustos günü Hasan Harakani külliyesinde mevlit okutulmasının ardından mevlit yemeğinin de verileceğini kaydeden Vali Kara, hayırsever işkadını Berrin Yurdakoş’a örnek davranışından dolayı teşekkür ederek bu gibi hayır işleri için bütün vatandaşlara destek vereceklerini söyledi. Ramazan bayramından hemen sonra 50 çocuğun sünnet ettirileceğini belirten Kara, “Sünnet şöleninin organizasyonun Kars Valiliği maliyetini de Hayırsever hemşerimiz Berrin Hancıoğlu çocukların her türlü masrafını karşılayacak ve her bir çocuğa da birer altın hediye edecekler. Animasyon ve eğlenceler de düzenlenecek. “ diye konuştu.
 
NİKAHSIZ ÇİFT SAYISI AZALIYOR
Nikahsız çift sayısının da Kars’ta azaldığını ifade eden Vali Kara, “Gündem oluşturacak kadar değil. Bunsan sonrada artık nikâhsız çift olmaması gerekiyor. Devlet artık kocası ölen kadınlara maaş veriyor. Ama boşanmışlara veya ayrı yaşayanlara vermiyor. Bu durumda önemli derecede nikahlı yaşamayı teşvik edecek. Yoksul konutlarının yapımı da devam ediyor. Yoksul evleri için müracaatları kabul ettik. Yedi yüzü ün üzerinde müracaat oldu. Biraz daha elersek 672’ye inecek. Bu nedenle de 672 adet konut yapılıyor. Birkaç blok dışında bitmek üzere. Yoksulluk kriterleri ise hiçbir şeyleri olmayacak ve gelir testi “G sıfır” olanları titiz bir şekilde belirleyeceğiz. Çocuk gelinlerin sayısı artık azalıyor. Bunun yanında özelliklede köylerimizde aşiretler ve bazı ailelerin kavga etmesi durumlarını siz gazeteciler olarak çokça işleyin ve toplumu bilinçlendirin. Önceki gün bu memlekette 5 kişi öldü. Küçük Yusuf ile Kocabahçe arasında ki yaşananlar son derece üzücü olaylardır. Her iki köyün ahalisi de birbirinden korkuyor ve iki köy arık yaşanmaz hale geldi. Artık bu kavga işi bu memlekette bitmeli.” şeklinde konuştu.
 
KAVGALAR OLMASIN ARTIK
Genelde hayvancılığa bağlı olarak mera ve yayla itilafında dayanan ölümlü ve yaralama ile sonuçlanan kavgalar meydana geldiğine dikkat çeken Vali Kara. Şöyle konutu:
“Buna da çok üzülüyorum. Taraflar kavga ettikten sonra da “aslına biz yakın akrabayız, dayı yeğeniz. “diyorlar. Geçen yıl Çerme’de de bu durum yaşandı. Daha sonra barıştılar. Şimdi de Küçük Yusuf ile Kocabahçe ot biçmek için araziye çıkacaklar. Bize diyorlar ki biz en az bir aya arazide karşı karşıya geleceğiz. Yarından itibaren de jandarma ekipleri orada nöbet tutacaklar. Bu kavgalardan dolayı Kocabahçe muhtarı ile birlikte 10 kişi hapiste bulunuyor. Bir sürüde silah yakalamış durumda Şu anda bu iki köyde olayın henüz sıcak olması nedeniyle barış imkanı zor görünüyor. Biz de köyün ileri gelenleri ile birlikte nabızları ölçüyoruz. Zorlarsak tekrar olaylar çıkabilir. Bir an önce bu sorunu çözmek istiyoruz. Şu anda tedbir alıp olayı soğutma çalışmaları yapıyoruz. Bende Erzincanlıyım ve Doğu çocuğuyum. Bizim orada 40 yıldır kavga olmamıştır ve kimse kimseyi öldürememiştir. Sizlerde basın olarak bu konuyu makale konusu yapın, gazetelerinizde işleyin. Araştırma konusu yapın ve böylelikle çok büyük bir şekilde hizmet etmiş olursunuz. Bu şehrin en önemli sosyal sorunları kavga, çocuk gelinler, bayanlarının intiharı ve mutsuzluğu gibi sorunlar var. Fakat yeni eğitim sistemi ile 4+4+4 bu meselesi çözecek. Çünkü ilkokuldan sonra ortaokul ve lise de mecburi olduğu için devam edecek. Bu nedenle kızların lise ve ortaokulu okumaları belki de yüzde 90’a çıkacak. Bu nedenle de aileler çocuklarını liseyi bitirinceye kadar evlendiremeyecekler. Bu nedenle de çocuk gelinlerin sayısı da oldukça azalacak belki de hiç olmayacak umarız. Bu nedenle de çocuklarımızı mutlaka ilkokuldan sonra okutmalarıyız. Liseyi bitiren kızlarda da çocukluktan kurtuldukları için daha doğru düşünecekler ve bilinçlenecekler. Kızlarda bir daha okuyup ta ne olacağım deyip hatta kocaya kaçıyorlardı. İnşallah çocuklarının gelin olma yaşlarını biraz daha öteleyeceğiz.”
 
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler