Sürücü Kursları Derneği’nden Uyarı!

Sürücü Kursları Derneği’nden Uyarı!

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, kışlık lastik uygulaması, buzlanmaya karşı alınacak önlemler konusunda sürücülere uyarılarda bulundu.

Ceyhan, “Aralık ayında tüm Türkiye’de olduğu gibi Kars bölgesi ve bölgeye yakın hemen hemen her yerde yoğun kar yağışı söz konusu oldu. Yoğun kar yağışı altında da hiç şüphesiz kar yağışı sonrası don ve buzlanma birçok yerde yaşandı.” dedi.

Ceyhan, “Sürücülerin 1 Aralık itibarıyla araçlarını daha önceden araç lastiklerinin kışlık olması, araçlarının bakımının yapılması zorunluluğu başladı. Özellikle lastiklerin kışlık olması ticari anlamada araç kullananlar için zorunlu olmakla beraber her sürücünün uyması gereken bir zorunluluktur.” diye konuştu.

Buna paralel olarak araç sürme ile ilgili araç tedbirlerinin yanında araçların kış bakımı, kışlık lastikler ve araçta kış mevsiminde bulunması gereken araç gereçler konusunda da açıklama yapan Ceyhan, “Çekme halatı gibi araç donanımlarının yanında bir de araç kullanırken gerek dikkat edilmesi gereken hususlar var. Gerek yerleşim birimleri içinde gerekse yerleşim birimleri dışında belli bazı kurallara dikkat etmesi gerekiyor. Ki bunun dışında hız kurallarına dikkat etmeleri gerek. Yani yerleşim alanları içerisinde hızlarını azaltmaları şart. İkinci bir husus ani firen yapmaktan kaçınılmalı, dönüşlerde ani karar vermemeleri gerek. Aniden fikir vermeleri son derece tehlikelidir. Üçüncü bir husus ise takip mesafesi arttırılmalı çünkü takip mesafesi araç kullanımında çok büyük önem kazanmakta. Öndeki araçla yaz mevsiminde veya diğer mevsimlerde 40 veya 50 metre mesafe bırakmanız gerekirken bunu kış mevsiminde en az bir katı fazlasına çıkartmanız zorunludur.” şeklinde konuştu.

Yayaların dikkat etmesi gereken kurallara da değinen Ceyhan, “Yayalar; karşıdan karşıya geçerken araçların durmayabilecekleri ihtimalini göz önünde bulundurmalı. Aslında sürücüler yayalara öncelik vermelidir. Hele ki bunlar yaşlı veya çocuk olunca daha da hassas davranmalıyız.” dedi.

Ceyhan daha sonra şunları söyledi:

“Bazı belli başlı yerlerde hava şartları kar ve tipi şeklinde de olabilir. Yol bir yerde kapalı iken bir yerde de çok güzel olabilir. Bunları göz önüne alarak hareket etmek gerek. Dolayısıyla sürücülerin zorunlu olmadıkça gece saatlerinde yola çıkmamaları gerek. Yine yola çıkmak zorunda olanların araç akaryakıtını göz önüne almaları, araçlarının tam donanımlı olmasına dikkat etmeli ve özellikle tipi olayında görüş mesafesinin azaldığı yerlerde çok yavaş seyretmeleri gerekmektedir.”

Kış lastiği uygulamanın göz ardı edilmemesini de isteyen Ceyhan, “Kış lastiği uygulaması 1 Aralık itibarıyla özellikle ticari araçlarda zorunlu hale geldi. Ama bence bu ticari araçlar dışında sorumluluk sahibi olan her sürücüyü ilgilendirmekte. Sürücülerin araçlarını kışlık şartlara dönüştürmesi gerekiyor. Herkesin aracına kış lastiği takması gerekiyor. Bence aracı olan herkesin 1 Aralık itibarıyla kışlık lastik takmasının zorunlu olması gerekiyor. Çünkü karayolunu sadece ticari araçlar kullanmıyor, özel araçlarda bu yolu kullanıyor. Dolayısıyla özel sürücü olanların karşılaşacakları bir zorunluluk durumunda onlarda trafiği aksatabilirler. Böyle bir aksaklığın olmaması için bence hiçbir ayrım yapmadan bütün araçların kışlık lastik uygulamasının zorunlu olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler