Tarihi Dokunun Korunması Projesi

Tarihi Dokunun Korunması Projesi

1’İNCİ ETAP; Evliya Camii Ve Kümbet Camii, Çevre Düzenlemesi, Aydınlatma Projesi Ve Abdesthane Yapımı

Evliya Camii ve Kars Kalesi’nin çevresinin düzenlenmesi, aydınlatılması, Osmanlı Mahallesi ve Osmanlı Çarşısı oluşturulması ve tarihi yapıların restorasyonu projelerini kapsayan olarak “Tarihi Dokunun Korunması Projesi” uygulamaya geçilmiştir.

Kars Kalesi’nin çevre düzenlemesi ve aydınlatılması ile ilgili ihale yapılmış ve işe başlanılmıştır.

Evliya Camii, Kümbet Camii, Ulu Camii, Beylerbeyi Sarayı 1. Etabı olarak Evliya Camii ve Kümbet Camii projesi ihalesi 12.08.2015 tarihinde yapılmış ve 27.08.2015 tarihinde yer teslimi yapılmıştır.

Bu proje Başbakanlıktan Özel İdareye gönderilen ödenek ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından finanse edilmektedir. Yapılacak olan düzenlemede yaşlı, engelli ve tüm vatandaşlarımızın rahatlıkla tüm alana ulaşabilmesi engellilere özel çıkış güzergâhlarının oluşturulması ve Beylerbeyi Sarayı, Ulu Camii, Kümbet Camii, Evliya Camii’nin bulunduğu alanın proje tamamlandığında bütünlük sağlanarak insanların engelle karşılaşmadan tek parça halinde gezebilmesi hedeflenmektedir.

Proje kapsamında Evliya Camii ve Kümbet Camii etrafında gri granit, pembe granit, bazalt taş ve andezit kullanılarak doğal taşlarla sert zeminler oluşturulacak olup, sert zeminlerin yansıra proje kapsamında yaklaşık olarak 4 bin metrekare yeşil alan peyzaj düzenlemesi yapılacak ve bölge için özel tasarlanmış çardaklar kullanılacaktır.

Yapılacak olan abdesthane Osmanlı Mimarisine uygun erkek, kadın ve engelliler için özel alan ve odaları bulunan 35 adet tuvalet 72 adet abdesthane ve lavabo, 1 emzirme odası, 1 engelli odası ve 20 adet açık abdest alma yeri Osmanlı mimarisine uygun revaklı ve sütunlu olarak yapılacaktır.

Projenin 1’inci etabının 2015 yılı sonuna kadar bitirilmesi hedeflenmektedir.

tarihi-dokunun-korunmasi-projesi-(1).jpgtarihi-dokunun-korunmasi-projesi-(2).jpgtarihi-dokunun-korunmasi-projesi-(3).jpgtarihi-dokunun-korunmasi-projesi-(4).jpgtarihi-dokunun-korunmasi-projesi-(5).jpgtarihi-dokunun-korunmasi-projesi-(6).jpgtarihi-dokunun-korunmasi-projesi-(7).jpgtarihi-dokunun-korunmasi-projesi-(8).jpgtarihi-dokunun-korunmasi-projesi-(9).jpgtarihi-dokunun-korunmasi-projesi-(10).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler