Tarımda Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı Kars’ta da Başladı

Tarımda Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı Kars’ta da Başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu ve KOSGEB işbirliği ile başlatılan Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı için başvurular Kars’ta da başladı.

Burkay KORTAĞ / KARS MANŞET

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğüne yapılacak başvuruların 15 Mart 2017 tarihinde sona ereceği bildirildi.

Program ile ilgili olarak basına bilgi veren Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı’nın başladığın söyledi. Müdür Düzgün program ile 2017 yılında belirlenen ve Kars,  Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Batman, Bursa, Çorum, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Manisa, Mersin, Niğde, Osmaniye, Samsun, Tokat illerinden oluşan toplam 16 ilde her bir il için 75 kadın çiftçiye İŞKUR işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı 32 saat süreli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verileceğini açıkladı.

Müdür Düzgün, bu çalışma kapsamında eğitim alan kadınlar tarafından hazırlanan ve dereceye giren projelerin hayata geçirilmesi sağlanacağını belirterek: “Eğitiminden sonra katılımcı kadın çiftçilerimiz tarafından hazırlanan projelerden dereceye girenler yapılacak tören sonunda İlimizi temsil edecek olan proje Bakanlığın belirleyeceği bir tarihte diğer 15 il projeleriyle yarışacaktır. Dereceye girenlere 40 bin TL'ye kadar hibe desteği verilebilecektir." dedi.

SON BAŞVURU TARİHİ 15 MART 2017

Son başvuru tarihinin 15 Mart 2017 olduğunu ve müracaatların Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne ve ilçe müdürlüklerine yapılacağını da belirten Düzgün Eğitim Alacak Kadın Çiftçilerde Aranan Koşulları ise şu şekilde sıraladı:

Çiftçilikle uğraşan ve koşulları uygun olan kadın çiftçilere açık olacak bu eğitim programı belirli esaslar dâhilinde gerçekleştirilecektir. Buna göre; En az 1 yıldır çiftçilik yapıyor olması. Katıldığı eğitimi takip edebilmesi ve proje hazırlayabilmesi için okur-yazar olması. Eğitime düzenli olarak katılmaya mani bir durumunun olmaması. 18-40 yaş arasında olması. Kadın çiftçi seçiminde, kendisi/ailesinin ikamet ettiği şehirdeki tarımsal arazi varlığı veya hayvan varlığı öncelikli kriter olması. Herhangi bir çiftçi örgütüne (kooperatif, birlik, ziraat odası) üye olması ve çiftçilik belgesine (ÇKS, AKS vb.) sahip olması ya da birinci dereceden akrabalarından (evli ise eşinin anne-babası, kardeşleri, evli değilse; anne-baba, kardeşler) birinin üye olması. Seçilecek kadın çiftçinin proje fikrinin olması. Proje fikrinin tarımsal aşağıda sıralanan girişimcilik alanlarından seçilmesi. Kadın çiftçinin proje fikrini uygulayabilecek kapasiteye sahip olması,  eğitim sonrasında hazırlayacağı projede yüzde 25 öz kaynak aranması (öz kaynağın destekleme miktarı dışında tutulması) Eğitimden sonra bahse konu program kapsamında desteklenebilecek proje hazırlamayı kabul etmesi. Türkiye finalinde dereceye giren projelere verilecek destekleme miktarı minimum 20 bin TL, maksimum 40 bin TL olup projenin bu bütçe aralığında olması gerekmektedir.(Desteklenecek miktarı aşan bütçelerde diğer mali kaynakların proje detayında teminat mektupları ile bildirilmesi gerekmektedir).

  KADIN ÇİFTÇİLERİN HAZIRLAYACAĞI PROJE İÇİN KONU ALANLARI:

  1. Bitkisel üretim; tahıllar, yemeklik dane baklagiller, seracılık, yem bitkileri,  endüstri bitkileri, tıbbi- aromatik bitkiler, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik, çiçekçilik vb.

  2. Hayvansal üretim; küçükbaş-büyükbaş hayvancılık, arıcılık, kümes hayvancılığı ipekböcekçiliği, vb.

  3. El sanatları; ağaç işleme, sepetçilik, dokuma vb.

  4. İşleme- pazarlama, aile işletmeciliği,

  5. Kırsal turizm

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler