TGC'den Dünya Basın Özgürlüğü Günü Mesajı

TGC'den Dünya Basın Özgürlüğü Günü Mesajı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü için açıklama yaptı.

Açıklamada şu görüşler yer aldı:

GAZETECİLİK STRESİ EN YÜKSEK MESLEK HALİNE GELDİ

“Gazetecilik ve basın özgürlüğü açısından yine çok ağır bir baskının yaşandığı bir dönemde 3 Mayıs 2016’da Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü karşılıyoruz. Bugün Türkiye’de gazetecilik hedef gösterilerek sözlü ve fiziksel şiddete uğrama, işsiz kalma, gözaltına alınma, tutuklanma riskiyle stresi en yüksek meslek haline getirildi.

HALKIN HABER ALMA HAKKI ENGELLENİYOR

Gazeteciler “terörist” ve “casus” diye nitelenerek Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile sürekli gözaltına alınma ve tutuklanma baskısı altında tutuldu. İktidara yakın olmayan medya kuruluşlarına uygulanan akreditasyonlarla ve her toplumsal olayda yürürlüğe sokulan yayın yasaklarıyla halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı engellendi.

BASIN SEKTÖRÜNDEKİ İŞSİZLİK ORANI 3 KATINA ÇIKTI

Basın sektöründe işsizlik oranı ülke ortalamasının üç katına ulaştı. TÜİK rakamlarına göre işsiz gazeteci sayısı 7 bini buldu. Avrupa’da yüzde 25 olan gazeteciler arasındaki sendikalaşma oranı Türkiye’de yüzde 3.5 ile sınırlı kaldı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SORUNU SINIRLARI AŞTI

Türkiye’deki basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü sorunu yalnız ulusal basını etkileyen bir sorun olmaktan çıkıp yabancı gazeteciler için de bir sorun haline dönüştü. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak; halkın haber alma hakkının yayın yasaklarıyla, oto sansürle, sansürle engellenmediği, gazetecilerin işsizlikle, fiziksel saldırıyla, tutuklamalarla baskı altına alınmadığı bir ülkede yaşamak dileğiyle tüm gazetecilerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler