TOPLUM GÖNÜLLERİ

TOPLUM GÖNÜLLERİ

TOPLUM GÖNÜLLERİ MALAKAN KÜLTÜRÜNÜ 30 İLİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE TANITTI

TOPLUM GÖNÜLLERİ MALAKAN KÜLTÜRÜNÜ 30 İLİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE TANITTI

-GENÇLER YAŞADIKLARI KENTLERİN KÜLTÜRLERİNİ KEŞFEDİYOR

 

  KARS – Toplum Gönüllüleri (TOG) Kars’ta, gençlerin yaşadıkları kentin kültürünü yakından tanımalarını, böylelikle kültürel mirasın gelecek nesillere en canlı şekilde aktarılmasını sağlamak amacıyla, “Kent ve Çocuk: Kars’ı Yeniden Keşfediyoruz!” projesi kapsamında “Kars’la Tanışıyoruz” etkinliği düzenledi. TOG’un stratejik ortağı Petrol Ofisi’nin de destekleriyle düzenlenen etkinlikte Malakan kültürü 30 ilin üniversite öğrencilerine tanıtıldı. Halk ozanları, Kafkas Halk Oyunları ve türkülerle desteklenen gecede Kars’ta yaşayan Malakanlarla birlikte söyleşi de yapıldı.

  Kars Sanat Merkezi’ndeki etkinliğe Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, Halk Oyunları Uzmanı Araştırmacı Sultan Aydın, Petrol Ofisi Kurumsal İletişim Koordinatörü Selin Çınar, TOG Kaynak Geliştirme ve İletişim Departmanı Yöneticisi Burcu Haylaz, Kars TOG Başkanı Oktay Şanlı, TOG gönüllüleri ve 33 ilin üniversite öğrencileri katıldı.

  Kars TOG Başkanı Oktay Şanlı, “Bugün burada, Toplum Gönüllüsü gençler olarak farklı kültürlerden, farklı renklerden bir araya gelerek tek yürek olmaya doğru birlikte adım atıyoruz. Geçtiğimiz öğretim yılı içinde, Kars Toplum Gönüllüleri olarak Anadolu Kültür ve Pace Çocuk Sanat Merkezi ortaklığında yürüttüğümüz, bir kent olarak Kars’ın kültürel mirasının zenginliğine minik kent sakinlerinin dikkatini çekmeyi ve bu mirasın korunmasının önemine dair farkındalık yaratmayı amaçlayan “Kent ve Çocuk” başlıklı projemiz 2 ay gibi kısa bir sürede 600’ün üzerinde ilköğretim öğrencisine doğrudan ulaştı. Katılan öğrencilerin velilerinden ve öğretmenlerinden aldığımız olumlu geri bildirimler, biz Kars Toplum Gönüllülerini, diğer illerdeki Toplum Gönüllüsü gençlerle de projemizi paylaşarak bu modelin yaygınlaştırılmasını desteklemeye teşvik etti. Bu çağrımıza cevap vererek Kars’ta buluşan Türkiye’nin 30 ilinden 60 Toplum Gönüllüsü geç, ülkenin dört bir yanından milyonlarca insanın farklılıklarla bir arada yaşama özlemini ve umudunu temsil ediyor. Kars’tan bütün Türkiye’ye ilettiğimiz ortak dileğimiz, bu topraklardaki çeşitliliğin kaynağı olan kültürel mirasımızın korunması ve yaşatılmasıdır. Kültürel mirasın en değerli birikiminin insan olduğunu ve kültürel mirası korumanın insanı ve bir arada yaşama geleneğini korumaktan geçtiğini vurgulamak için bugün burada bizimle olan herkese, Kars TOG olarak teşekkür ediyoruz. Şunu da hatırlatayım, 2009 bahar aylarında tamamlanan projenin ardından Kars’ta Anadolu’nun çeşitli yerlerinden 50 üniversiteli gencin katıldığı bir atölye çalışması da gerçekleştirildi” dedi.

  TOG hakkında da bilgi veren Şanlı, şunları söyledi:

  “Toplum Gönüllüleri, gençliğin enerjisini toplumsal faydaya dönüştürmesini amaçlayan bir değişim ve dönüşüm projesidir. Aralık 2002’de kurulan Toplum Gönüllüleri Vakfı gençlerin öncülüğünde ve yetişkinlerin rehberliğinde toplumsal barış, dayanışma ve değişimi amaçlar. Toplum Gönüllülerinin tüm faaliyetlerinin temelini oluşturan ilkeler, farklılıklara saygı, şeffaflık ve hesap verebilirlik, yerel katılım, ekip çalışması, yaşam boyu eğitim ve sosyal girişimciliktir. Toplum Gönüllüsü gençler, üniversitelerinde veya yerellerinde kulüp, topluluk veya grup olarak örgütlenerek, çevrelerinde gözlemlediklerin ihtiyaçlara göre kurguladıkları sürdürülebilir sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirirler. 2008 yılında, Türkiye’nin dört bir yanından 20 bin 584 genç ve 500 yetişkin gönüllüsüyle 688 yerel, ulusal veya uluslararası sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiren Toplum Gönüllüleri, yerel kaynağı da harekete geçirerek çalışmalara yerel halkın da katılımını sağlar. Ülkenin 76 üniversitesinde 89 örgütlenme ile aktif Toplum Gönüllüsü gençler, sadece 2008 yılında 278 bin 278 kişiye çeşitli alanlarda hizmet sundular”

  Petrol Ofisi Kurumsal İletişim Koordinatörü Selin Çınar da, Petrol Ofisi’nin, 1941 yılından bu yana Türkiye’nin dört bir yanında tüketiciye kaliteli ürün ve hizmet sunduğunu, toplumsal kalkınmaya hizmet eden projelere destek vermeye, bir parçası olmaya özen gösterdiğini söyledi. Çınar, ayrıca, Petrol Ofisi olarak, toplumsal gelişimi sürdürülebilir kılacak projeler geliştirmeye, uzun soluklu projelerle geleceğe yatırım yapmaya büyük önem verdiklerini belirterek, “Stratejik ortağımız Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın yerel projelerini destekliyoruz. Bu kapsamda Kars’ta hayata geçirilen Kent ve Çocuk: Kars’ı Yeniden Keşfediyoruz! Projesinin bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz. Bir ay gibi kısa bir sürede Anadolu’nun köklü kültürlere sahip diğer illerine örnek olacak proje hayata geçirildi. Söz konusu proje ülkemizin benzersiz, zengin kültürünün gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Çeşitli illerden gelen gençlerle gerçekleştirilen atölye çalışması da, çalışmaların sürekliliğinin sağlanması açısından umut veriyor. Benzer çalışmaların, projelerin Anadolu’nun köklü kültürlerine sahip diğer illerinde de hayata geçirilmesini diliyoruz” diye konuştu.

  Konuşmalardan sonra etkinlik halk ozanları Ensar Şahbazoğlu ve Bilal Ersarı’nın değişleriyle başladı. Malakanlarla ilgili belgesel çekiminin izlettirilmesinden sonra da Araştırmacı Yazar Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Eski Dünya Malakanları Dostluk Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, Malakanların yaşam kültürü üzerine bir söyleşi yaptı. Kars’ın Çakmak Köyünde ikamet eden Malakan kızı Polye Dölemenci ve Kars merkezde ikamet eden Malakan oğlu (Alexi) Ali’yi de sahneye davet etti. Ali ve Polye Kars’ta yaşamatan son derece memnun olduklarını ve Türkiye’yi çok sevdiklerini söylediler. Tek isteklerinin de Malakan Mezerlığı’nın Kültür Bakanlığı’nın da destekleriyle tahrip edilmesinden kurtarılması ve korunması olduğunu söyleyen Malakanlar, atalarının izlerini Kars’ta görmekten da ayrıca mutlu olduklarını kaydettiler. Ali’nin, “Ben Türk Bayrağını ve özellikle de Atatürk’ü çok seviyorum” sözleri alkışlarla karşılandı. Eski Dünya Malakanları Dostluk Derneği Başkanı Vedat Akçayöz de Malakanların kültürleri, yaşam biçimleri, anlayışları ve farklılıklarıyla ilgili salonda bulunanları aydınlattı.

  Halk ozanlarının Malakanlarla ilgili değişlerinden sonra da Halk Oyunları Uzmanı Araştırmacı Sultan Aydın, Kars kültürleri üzerine söyleşi yaptı. Etkinlik, Kafkas Halk Oyunları ekibinin gösteriyle son buldu.

  TOG VE PETROL OFİSİ ORTAKLIĞINDAKİ PROJELER

  “Kent ve Çocuk: Kars’ı Yeniden Keşfediyoruz!” projesinde Kars’ta yaşayan TOG gönüllüsü üniversiteli gençler özel olarak tasarlanan bir eğitim aldıktan sonra, yine Kars’ta yaşayan ilköğretim öğrencilerine eğitmenlik yaptı. Tüm gençler, hep birlikte katılımcı, yaratıcı, farklı düşünmeye teşvik eden yöntemlerle kentlerini keşfettiler. Proje, 600 ilköğretim öğrencisinin katılımı ile bir ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Atölye çalışması ise projenin Anadolu’nun benzer birama sahip diğer illerine de örnek olabileceği fikrinden hareketle gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 50 üniversiteli genç, kültürel mirasa ilişkin farkındalık eğitimlerini bu kez daha önce proje katılımcısı olan ilköğretim öğrencilerinden aldı. Çalışmalarda yer alan gençler eğitim, söyleşi, ve müze ziyareti gibi çeşitli etkinliklere katılırken, Malakan Köyü’nü ve Ani Harabeleri’ni gezme fırsatı buldu.

  Petrol Ofisi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı arasında gerçekleştirilen stratejik ortaklık, toplum için fayda üretmek ve kalıcı yarar sağlamak amacını güdüyor. Bu doğrultuda, etki ve sonuçları sınırlı bir proje ortaklığı yerine, iki kurumun ortak değerler etrafında bir araya geldiği bir ortaklık modeli ile hareket ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler