Trafikte iş ve tarımsal riskler

Trafikte iş ve tarımsal riskler

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, yaz mevsimiyle birlikte iş yoğunluğunun artmasının iş ve tarımsal alanda bazı riskleri de beraberinde getirdiğini dikkatlere sunarak alınması gereken önlemlerle ilgili de görüşlerini dile getir

 

Ceyhan, başıboş hayvanların dışarıya bırakılmasının, büyükbaş hayvanların bırakılmasının, traktörlerin, iş araçlarının yola çıkmasının, özellikle de köy yollarına yakın yerlerde bunların olmasının bu mevsime özgü çok dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu ifade etti.
 
Özellikle de başıboş hayvanlar konusunun çok önemli olduğuna dikkat çeken Ceyhan, “Diğer bazı hayvanların başında belki insanlar olduğu için biraz daha kontrollü olabilirler. Onlarında mutlaka taşıt yolundan veya kara yolarından uzak yerlerde seyir etmeleri gerekiyorken, onlarında bazen taşıt yollarına yakın olduğu gözleniyor. Herkesin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Ama başıboş hayvanlar var ve onlar 24 saat dışarıda oluyor. Bu yüzden başıboş hayvanlar diyoruz zaten. Geçmişte bunları tek tekte olsa, sürü halinde de olsa birçok kazaya yol açtığını biliyoruz. Belki biz bilmiyoruz ama birçok insanımızın gece karanlığında bu hayvanlardan kaçmak için kaza yapmak zorunda kaldıklarını da biliyoruz. O halde burada sorumluluk birçok kişiye düşüyor. Başta köy muhtarlarına büyük görev düşüyor. Köy muhataralarının bu konuda özellikle köylüleri uyarmaları gerekiyor. Hayvanların mutlaka taşıt yolundan uzak bir şekilde bağlanması lazımdır. Yerleşim birimlerine yaklaşırken özellikle köy veya mezra gibi yerlerde sürücülere de önemli görevler düşüyor. Her an bir hayvanın çıkabileceği ya da hayvan sürülerinin çıkabileceği, birde denetim yapan ekiplerin de yerleşim birimleri için de ki kesim ya da dışında ki kesimler olsun bu konuda tüm çevreleri uyarmaları lazımdır. Burada sorumluluk bir kesime ait değil, hem hayvan sahiplerine, hem köy muhtarlarına çok önemli görev düşmektedir. Sürücülerin bu tür yerlere yaklaşırken hızlarını azaltmaları, denetim yapan kesimlerinde bu denetimlerini yoğunlaştırmaları lazımdır.” dedi.
 
Bu mevsimde aniden sıcakların bastırması ile beraber sürücülerin de araba içerisinde bunaltıcı bir sıcaklıkla karşılaşabilecekleri gerçeğinin unutmaması gerektiğini de vurgulayan Ceyhan, “Sürücülerinde sağlıklı bir şekilde araba kullanabilmeleri için mutlaka serin bir havada gitmeleri gerekiyor. Bu anlamda bazen camlarını açarak veya diğer tedbirlere başvurarak özellikle bu sıcaklığın etkisinde kalmadan sağlıklı bir şekilde araba sürmeleri lazımdır.” diye konuştu.
 
YAPILACAK EN ÖNEMLİ ŞEY ÖNLEM ALMAKTIR
Ceyhan daha sonra şunları söyledi:
“İlimizin birinci şansızlığı çocuk oyun bahçelerinin yetersiz oluşu, diğeri de hepimizi aşan iklimin çok sert geçiyor olmasıdır. Aylarca süren kış ayının en büyük olumsuz etkisi çocuklar üzerinde kendisi gösteriyor. Çocukların dışarıya çıkma, güneşten faydalanma, oyun oynama haklarıdır. Oynamaları gereken dönemde bu zamanlarını evde geçiriyorlar. Havaların biraz da olsa ısınması ile birlikte çocuklar kedilerini dışarıya atıyor. Burada yine çocukların velilerine, okullarda okul görevlilerine ve çocuklara da önemli görevler düşmektedir. Sürücülerde belli bazı yerlere yaklaşırken özellikle mahalle aralarına yaklaşıklarında her an bisikletli bir çocuğun çıkabileceği gerçeğini göz önüne almaları gerekiyor. En önemli görev hiç şüphesiz sürücülere düşmektedir. Çocuklardan özellikle ricamız taşıt yoluna uzak yerde oyun oynamaları veya bisiklet kullanmaları. Özellikle taşıtların arkasından tutunmamaları lazımdır. Özellikle şehir içerinde bu risk çok fazladır. Bazen çocuklar şehir içinde de bisiklet kullanıyorlar. Hem sürücüler, hem velililer, hem çocuklara önemli görevler düşmektedir. Bu mevsimde çocukları içeriye zapt etme hakkımız yoktur. Çocuklarını mutlaka dışarıya çıkaracaklar. Ama dışarıya çıktıklarında güvenli yerlerde bisiklet kumlanmaları ve güvenli yerlerde oyun oynamaları gerekiyor. Yapılacak en önemli şey önlem almaktır ve herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekmektedir.”
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler