TÜİK Haberleri

TÜİK Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kars Bölge Müdürlüğü'nün haber bülteni:

TÜİK Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kars Bölge Müdürlüğü’nün haber bülteni:

Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri, I. Çeyrek: Ocak - Mart, 2014

Sanayi işgücü girdi endeksleri mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldı

Kullanıcılar ile karar alıcıların ardışık aylara/dönemlere ait verileri karşılaştırabilmelerine imkan sağlamak amacıyla, 2010=100 temel yıllı Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri (Sanayi İstihdam Endeksi, Sanayide Çalışılan Saat Endeksi ve Sanayide Brüt Ücret-Maaş Endeksi) için Sanayi toplam seviyesi, ana sanayi grupları sınıflamasına göre 5 alt grup ve NACE Rev.2 sınıflamasına göre 4 kısım ve 30 bölüm olarak tüm alt kalemlerinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırma çalışması yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda; Sanayide Çalışılan Saat ve Sanayide Brüt Ücret-Maaş Endeksleri mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış, Sanayi İstihdam Endeksinde takvim etkisi gözlenmemiş ve sadece mevsim etkisinden arıldırılmıştır. Bu çalışmalarda Avrupa İstatistik Ofisi’nin tavsiyelerine uygun yöntemler kullanılmaktadır. Bir önceki yılın aynı ayına/dönemine ait verilerin karşılaştırılmasında takvim etkisinden arındırılmış seriler, bir önceki aya/döneme ait verilerin karşılaştırılmasında ise mevsim etkisinden arındırılmış/mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriler kullanılmaktadır. Bu çalışma ile ilgili ayrıntılı bilgiye açıklama bağlantısından ve metaveriden ulaşılabilir.

Sanayide istihdam %0,9 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Sanayi İstihdam Endeksi 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış Sanayi İstihdam Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,3 arttı.

Sanayide çalışılan saat %0,6 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Sanayide Çalışılan Saat Endeksi 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış Sanayide Çalışılan Saat Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,3 arttı.

Sanayide brüt ücret - maaş %3,9 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Sanayide Brüt Ücret – Maaş Endeksi 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %3,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış Sanayide Brüt Ücret – Maaş Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %16,3 arttı.

Ticaret ve Hizmet Endeksleri, I. Çeyrek: Ocak - Mart, 2014

Ticaret ve Hizmet sektörlerinde ciro %5,0 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Ticaret ve Hizmet Ciro Endeksi 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %5,0 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış Ciro Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %15,1 oranında arttı.

Ticaret ve Hizmet sektörlerinde istihdam %0,3 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Ticaret ve Hizmet İstihdam Endeksi 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,3 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış İstihdam Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,3 oranında arttı.

Ticaret ve Hizmet sektörlerinde çalışılan saat %0,4 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Ticaret ve Hizmet Çalışılan Saat Endeksi 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,4 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış Çalışılan Saat Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,5 oranında arttı.

Ticaret ve Hizmet sektörlerinde brüt ücret - maaş %2,8 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Ticaret ve Hizmet Brüt Ücret-Maaş Endeksi 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %2,8 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış Brüt Ücret- Maaş Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,9 oranında arttı.  karsmanset.com

Önceki ve Sonraki Haberler