Türk Eğitim-Sen: Engellilerin hakları korunsun

Türk Eğitim-Sen: Engellilerin hakları korunsun

Türk Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Fahrettin Şimşekler'in, “Engellilerin hakları korunsun” açıklaması:

Türk Eğitim-Sen: Engellilerin hakları korunsun

Türk Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Fahrettin Şimşekler’in, “Engellilerin hakları korunsun” açıklaması:

İlimiz Milli Eğitim Kurumlarında Engelli Kadrosuyla çalışmakta olan personele bazı  kurum ve okul müdürlerince engelli olmaları göz ardı edilerek normal çalışanlardan istenen veya beklenen hizmetlerin engellilerden de istenmesi engelli personeller arasında huzursuzluğa sebep olmuş ve bu haksızlığın düzeltilmesi konusunda sendikamıza başvurular gerçekleşmiş ve bu haksızlığın giderilmesi istenmiştir.

İncelemelerimiz neticesinde bazı okul ve kurum müdürlerinin ya engelli hakları ve engelli personellere uygulanacak hizmet koşulları hakkında yeteri bilgiye sahip olmadıkları ya da görmezden geldikleri tespit edilmiştir.

Anayasanın 10.Maddesine ilave edilen cümlede pozitif ayrımcılık gereği “engelliler hakkında alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olmayacağı” ifadesi yer alır.

Anayasanın 42. Maddesi 8. fıkrası “ Devlet , durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacakları tedbirleri alır.”

Anayasanın 49. Maddesi “Çalışma herkesin hakkı ve ödevidir.”

Anayasanın 50. Maddesi 2. Fıkrası “Küçükler ve kadınlar ile bedenî ve ruhî yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.”

Anayasanın 70. Maddesi “ Her Türk kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir.”

Anayasanın 70. Maddesi 2.Fıkrası “Hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez.”

Engelli çalışanlar hakkında 2014 EPSS Yönetmeliğinde aşağıdaki hükümler yer almıştır.

Madde 16 (1)  Kamu kurum ve kuruluşları çalışma yerlerini ve eklentilerini engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirmek, engellilerin çalışmasını kolaylaştıracak gerekli tedbirleri almak ve engellilerin görev yaptıkları kadronun gereği olan işleri yapabilmeleri için engelli durumlarına göre gerek duyulan yardımcı ve destekleyici araç ve gereçleri temin etmek zorundadır.

 (2) Engelliler, engelliliklerini arttırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz.

Madde 10 (3) Engellilerin istihdam edileceği uygun münhal kadro bulunmadığı takdirde hizmet gereklerine ve genel hükümlere göre diğer münhal kadrolarda değişiklik yapılarak gerekli kadrolar temin edilir.

Yine engelli haklarına göre engelli memura kendi isteği dışında gece nöbeti ve fazla mesai hizmeti yaptırılamaz.

2002/58  Numaralı  Başbakanlık Genelgesi’nde;

3-Ulusal düzeyde kabul edilen 10-16 Mayıs Sakatlar Haftası’nın ilk günü ile 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’nde , özürlülere yönelik faaliyet gösteren konfederasyon, bağlı federasyonlar ve derneklerin kamu görevlisi olan yönetim kurulu üyeleri ile kamuda görev yapan tüm özürlüler idari izinli sayılacaktır.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Valiliklerce okulların tatil edilmesi durumunda  aynı bölgedeki kamu görevlisi özürlüler , ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan belirlenen tatil süresince idari izinli sayılacaktır.

İçişleri Bakanlığı’nın 01/12/2008 Tarih ve 20484 sayılı yazısının 2.paragrafında ise

 “ ... görme zorluğu yaşayan personelin akşam mesai sonrası havanın kararması nedeniyle evlerine dönüşlerde yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi için bu personellerin mesai saatlerinin daha uygun zamana çekilmesi, bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi...” istenmiştir.

Ayrıca 30 Kasım 2010 Tarihli Başbakanlık Genelgesi’ne göre ise “ Kamu Kuruluşlarında çalışan engelli çocuğu olan memur anne ve babalara nöbet ve mesai muafiyeti vardır.

Bakıma muhtaç yakını olan çalışanlara günlük bakım izni konusunda kolaylık tanınması sağlanmıştır.”

Türk Eğitim-Sen Kars Şubesi olarak engellilerin daha rahat bir ortamda çalıştırılmaları ve haklarının korunması konusunda kurum ve okul müdürlerinin üzerlerine düşen görevleri yapması hususunda bu basın açıklamasının yapılması gerekliliği hasıl olmuştur.

Tüm engelli kamu çalışanlarının engelsiz bir ortamda görev yapmaları ve engelleri kaldırmamız dileğiyle. kha

Önceki ve Sonraki Haberler