Türkiye'de bir ilk!

Türkiye'de bir ilk!

Kars'ta kurulduğu günden beri bölgede örnek ve titiz çalışmalar yaparak takdir toplayan Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü şimdi de Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek.

Türkiye'de bir ilk!

KARAYOLARI 18. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATIYOR

60 Metre Uzunluğundaki Tarihi Çelik Köprü sökülmeden Nakledilecek

Kars’ta kurulduğu günden beri bölgede örnek ve titiz çalışmalar yaparak takdir toplayan Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü şimdi de Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek. Kars Baraj Gölü Etki alanında kalacak olan Tarihi Çamçavuş Çelik Köprüsü’nün sökülmeden nakil işlemlerinin yapılacağını belirten Karayolları yetkilileri: 60,20 m uzunluğunda 5m genişliğinde 2 m yüksekliğindeki Tarihi Çamçavuş Çelik Köprüsü’nü sökmeden Kafkas Üniversitesi Kampüsü İçerisinden geçen Kars Çayı üzerine monte edeceklerini belirttiler. Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü yetkilileri çalışmalarla ilgili olarak şunları anlattılar:

“Bölge Müdürlüğümüz tarafından 2012 yılında proje ihalesi gerçekleştirilen “Kars Baraj Gölü Etki alanında Kalan Tarihi Çamçavuş Çelik Köprüsü ve Çamçavuş Taş Köprüsü Belgeleme ve Koruma Çalışmaları İşi” ile Köprülerin Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon projeleri hazırlanmış ve Bölge Müdürlüğümüz akabinde 30.01.2013 tarihinde Kars Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onayı gerçekleşmiştir.

Bölgemiz tarafından Çamçavuş Çelik köprüsünün Kafkas Üniversitesi Kampüsü İçerisinde Kars Çayı üzerine taşınması kararı alınmıştır. Bu kararda;

* Üniversitenin güvenlik açısından uygunluğu,

* Öğrencilerin sıkça kullandığı güzergah üzerine yerleştirilerek kullanımının sağlanması,

* Kampüsün Şehir-içine yakın olması,

* Üniversiteye yerleştirilmesi ile uzun yıllar korunacağının düşülmesi

etkili olmuştur.

Bölgemiz tarafından 15.04.2014 tarihinde “Tarihi Çamçavuş Çelik Köprüsünün Demontajı-Taşınması- Montajı ve Tarihi Çamçavuş Taşköprüsü Koruma İşleri” ihalesi yapılmış ve 06.06.2014 tarihinde Yüklenici Hamak İnş. Proje Taahhüt Sanayi ve Tic. A.Ş.’ ne teslim edilmiş ve restorasyon işlerine başlanmıştır. Proje sözleşme bedeli 980.000 TL dir.

Çamçavuş Çelik Köprüsü’nün taşınacağı alanda restitüsyona uygun olarak yeni ayaklar oluşturulmaya başlanmış, köprü demontaj ve taşıma işlerine henüz başlanmamıştır. Ayakların oluşturulması ile 60 m uzunluğundaki Çamçavuş Çelik Köprüsü tek parça halinde 25 km taşınmasına yönelik proje çalışmaları devam etmektedir. Ayakların tamamlanması ve taşıma projesinin tespiti ile çelik köprü yeni ayaklar üzerine taşınacaktır. Köprü taşınması sonrası çevre düzenlemeleri aydınlatma projesinin uygulanması gibi imalatlar da tamamlanarak köprü yayaların kullanımına açılacaktır.” denildi.

Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan Tarihi Köprü Taşıma İşi Türkiye’de bir ilk olması sebebiyle büyük bir titizlikle yürütülmekte ve büyük önem taşımaktadır.

Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü tarafından örnek teşkil edecek ve tarihimizi yarınlara taşıyacak bu iş Bölgemiz ve Karayoları’nın vizyonunu genişletecektir.

19.yy sonunda Ruslar tarafından yapılan Çamçavuş Demir köprüsü yapı malzemesi çeliktir.

img_2286---kopya---kopya.jpg

img_2289---kopya---kopya.jpg

img_2381---kopya-(2).jpg

p1050937.jpg

p1050972.jpg

p1060054.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler