Türkiye’nin 73 Tane Sperm Bankası Boğası Var!

Türkiye’nin 73 Tane Sperm Bankası Boğası Var!

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı tarafından organize edilen Hayvansal Üretim, Dölverimi ve Suni Tohumlama Paneli'nin kalede yapılması bir ilki de başlatmış oldu. Yapılan araştırmada ülke genelinde

Türkiye’nin 73 Tane Sperm Bankası Boğası Var!

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı tarafından organize edilen Hayvansal Üretim, Dölverimi ve Suni Tohumlama Paneli’nin kalede yapılması bir ilki de başlatmış oldu. Yapılan araştırmada ülke genelinde kalede yapılan ilk panel özelliğini de sahip olan ve 140 bilim insanının katıldığı ve kaledeki panelde hayvancılıkla alakalı birçok konu enine boyuna tartışıldı.

Panel Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Genel Sekreter Doç. Dr. Savaş Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Necdet Cankat Lehimcioğlu, Yrd. Doç Dr. Umut Çağın Arı ve Yrd. Doç Dr. Recai Kulaksız tarafından düzenlenen panelde Bölgenin hayvancılığın ve hayvansal üretimim geleceği, döl verimi ile suni tohumlama konuşları masaya yatırıldı.

Panele, Reprodiksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Tekin, Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Vargın Boy konuşmacı olarak katıldı.

TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞIMIZ 14 MİLYON 22 BİNDİR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdür yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, Bakanlık adına bir sunum yaptı ve katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Türkiye’deki hayvan varlığı gelişmelerden söz eden Özcan, “ 1 milyon 720 bin büyükbaş hayvancılık işletmemiz var. Ortalama büyüklükleri 1-5 baş hayvanı bulunan işletme sayısı yüzde 60’tır. Küçükbaşta da 304 binlik bir işletme sayımız var. Büyükbaş hayvan sayısızın toplam rakamı 13 milyon 914 bin sığır, kültürü, melezi, yerlisi vesaire. Manda sayımız 107 bin 435. Toplam büyükbaş hayvan varlığımız 14 milyon 22 bindir. 3 yıl önce 10 milyona düşmüş büyükbaş hayvan varlığının son üç yıldaki gelişimini takdirlerinize bırakıyorum. Öbür taraftan küçükbaş hayvan varlığımız 2008-2009’da 26 milyona kadar düşmüş iken şimdi ki sayı ise 36 milyondur.” dedi.

TÜRKİYE’NİN 73 TANE SPERM BANKASI BOĞASI VAR

Suni tohumlamanın ülkemizde yaygınlaştırılması ve konuda sperma çalışmalarıyla yerli boa üretimi hakkında da bilgi veren Özcan, “Yerli üretim spermamız var, yurt dışından ithalatımız var ama Türkiye’nin de yürütmeye çalıştığı, gayret gösterdiği başka bir çalışma var bu da döl kontrolü çalışmasıdır. 2001 yılında başlamış 6. döngü tamamlanmış, labaratuvara getirilen boğa sayısı 172’dir. 87 tanesi teste alınmış, testi bitmiş 73 tane de Türkiye’nin hoştayn ağırlıklı olmak üzere, tescil edilmiş, projenin testten geçmiş boğası var. Bu spermalarla tohumlanan ve doğan buzağılara da bakanlık maddi destekleme veriyor.” diye konuştu.

KURBAN İTHALATI

Özcan kurbanlık ithalatıyla ilgili yanlış bilgilendirmelere de ışık tutarak şu açıklamayı yaptı:

“Kurban ithalatında çok yanlış bir bilgi var. Niye yanlış bilgi var? Şunu söyleyeyim size. Bizim Trakya bölgesinde hastalıktan ari bir bölge oluşturulmuştur. Şu anda Anadolu’dan Trakya’ya hayvan geçişi yasaktır. Ama eğer bazı analizler yapılırsa, bazı ruhsatlar alınırsa geçebilir. Ancak prosedürü uzun, masraflı, tek tek kan alınacak, analiz yapılacak zor iş olduğu için vatandaş, ‘ben götürmeyeyim daha iyi’ diyor. Burada çok yanlış bir bilgi var. Niye yanlış bilgi var? Şunu söyleyeyim size; İstanbul gibi nüfusun büyük yoğunluğunu barından bir ilin kurbanlık ihtiyacını Anadolu’dan gelen hayvanla karşılayamazsanız ne yapacaksınız? İşte ithalat bundan doğmuştur. O nedenle de kurban ithalatında verilen bilgi eğer ülke geneli için anlaşılıyorsa yanlış anlaşılmıştır. Bu, Trakya için geçerlidir.”

VETERİNER HEKİMLERİN BU BÖLGEDE ‘ÇAĞRILAN HER YERE SUNİ TOHUMLAMA YAPACAĞIM’ DİYE TAAHHÜDÜ VAR

Katılımcıların sorularının ardından değerlendirme yapan Özcan, veteriner hekimlerin suni tohumlamayla ilgili köylerde ciddi bir çalışma yapmadıkları yönündeki soru üzerine, “O veteriner hekimin size hizmet etmekle mecburiyeti var. Ve il müdürlüğümüze ben alanım içerisinde bu bölgede çağrılan her yere suni tohumlama yapacağım diye taahhüdü var. Gelmediği takdirde il müdürlüğümüz gereğini yapar.” şeklinde konuştu.

‘BEN AŞI YAPTIRMASAM DA OLUR MU’YU KAFALARINA SOKAMAMIŞIZ

Hastalıkların önüne geçilmesi için başlatılan aşı uygulamalarında duyarsızlıklardan da yakınan Özcan, işin başının eğitim olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Hastalıklar konusunda da ‘Ben aşı yaptırmasam da olur mu’yu kafalarına sokamamışız. ‘bu olmaz’ dedirtememişiz. Komşunun hayvanı hastalanıyor, ‘ben aşı yaptırmam’ diyor. İl müdürlüğümüzün personeli gece-gündüz çalışıyor, 10 bin tarım danışmanı, yani her dört köye bir tarım danışmanı vermişiz. Bunlar burada hastalıkları izleyecekler ama Mehmet ağa, Ahmet abi, Cafer dayı ‘ben hayvanımı aşı yaptırmam’ inadında bulunuyor. Biz yaptırtırız, yasal zorunluluğu var ama vatandaşın bu konuda hassasiyeti olması lazım. Esas şey işin başında eğitimdir.” kha

 

Önceki ve Sonraki Haberler