Türkiye'nin Hayvan Piyasası Kars'a Endeksli!

Türkiye'nin Hayvan Piyasası Kars'a Endeksli!

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars'ın Türkiye hayvan piyasasını oluşturan, hayvanın fiyatını, değerini ortaya koyan bir il konumunda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Hayvan Piyasası Kars'a Endeksli!

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars’ın Türkiye hayvan piyasasını oluşturan, hayvanın fiyatını, değerini ortaya koyan bir il konumunda olduğunu söyledi.

“Hayvan varlığı olarak da, bölge olarak Türkiye’de en birinci iller arasındayız.” diyen Düzgün, “Yani Ardahan, Kars, Erzurum olarak genel hayvan varlığının yüzde 50’sini oluşturacak boyuttayız. Malumunuz kurban bayramından bir ay önce biz hazırlıklarımızı tamamladık. Yetiricilerimizin, hayvan satıcılarımızın, celeplerimizin, kurban almaya gelen insanların en huzurlu, rahat problemsiz bir şekilde hayvanlarını aldıktan sonra sevklerini alıp  satış yerlerine ya da evlerine rahat götürebileceği bir ortam oluşturduk. Cumartesi- Pazar dâhil olmak üzere müdürlüğümüz önünde dezenfeksiyon ünitesi yanında 4 veteriner hekim, pasaport ve nakil bölümünde. Yine döner sermaye bölümünde bir hayvan sağlığından personelimiz olma üzere il merkezinde 7 kişi görevlendirdik. İlçe merkezlerimizde de Sarıkamış gibi kurban sevkiyatımızın yoğum olduğu ilçelerimiz de 2 bölgede, düğer ilçelerimizde de tek bölgede kurban alan ya da satış için hayvan alan vatandaşlarımızın sevkiyatını, sağlık raporunu kolaylıkla alabilecekleri ortamı sağladık. Allah2a şükür sorunsuz ve huzurlu bir şekilde yetiştiricilerimizi yormadan işin sonuna doğru yaklaştık. Tabi ufak tefek problemler olmadı mı, kalabalık olmadı mı? Oldu muhakkak. Niye? Çünkü biz şu bir aylık süreçte belki 80 vilayetimizin yüzde 50’sinden daha fazla hayvan sevk ettik dışarıya. Kolay değildi bunu çok problemsiz bir şekilde başarmak. Ama biz en aza indirerek azami sıkıntıda halettik işlerimizi. Yetiştiricilerimizin ihtiyacını karşıladık.” diye konuştu.

Düzgün şöyle konuştu:

“Bugün tarihi itibari ile il dışına başta İstanbul’un Anadolu yakası olmak üzere Kocaeli, Gebze, Bursa, Ankara, İzmir, Rize ve diğer tüm vilayetlerimize sevk ettiğimiz büyü baş hayvan sayımız 113 bin 363 adet yani 114 bin yaklaşık büyük baş hayvan naklettik. Küçükbaş hayvan olarak 60 bin 300 adette küçükbaş hayvan nakli ilimizde gerçekleştirilmiş durumdadır. Geçen yıl ki rakamlara göre kıyaslayacak olursak yine bugün tarihi itibari ile ortalama yüzde 20–25 civarında hem küçükbaşta hem de büyük başta hayvan satışında bir artış gerçekleşti. Biz bunun böyle olacağını tahmin ediyorduk. Çünkü geçen yıla göre hayvan sayımızda yüzde 20 civarında bir artış vardı. Dışarıya sevkiyatında yine o düzeyde olacağını tahmin ediyorduk. Ben tahmin ediyorum ki şu kurban sezonunun sonuna kadar yani 15 gün içerisinde büyük başta 130–140 binlere ulaşacağız. Küçükbaşta da 75 bin civarında bir sevkiyat gerçekleştireceğimizi bekliyorum. O şekilde umut ediyorum. İyi bir dönem geçiriyoruz. Yetiştiricilerimiz memnun. Sattıkları hayvandan muhakkak ki daha yüksek fiyata satarak, daha çok kazanç elde etmelerini arzu ederiz. Ama bu arz talep bir dengedir. O dengenin de sağlanması gerekiyor. Bu manada düşünecek olursak fiyat olarak ta yetiştiricilerimizin çokta memnuniyetsiz olduğu bir fiyat değildir. Vatandaşta memnun. Alanda fiyatların çok yüksek olmadığı düşüncesinde. Ortalama bir fiyatla gidiyor. Biz bu manada kurban bayramına dek fiyatlarımız mesai sonrası Cumartesi- Pazar görevlerinin başındadır. Problemi olan vatandaşlarımızın, il müdürlüğümüzün telefonlarına veya bizzat bana, hayvan sağlığı şube müdürlerimize alo demeleri yeterlidir. Bu manada şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum. Tüm yetiştiricilerimizin, çiftçilerimizin, vatandaşlarımızın bayramını tebrik ediyorum. Teşekkür ediyorum.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler