Uçan Adam Kars'ta

Uçan Adam Kars'ta

KuzeyDoğa Derneği, Kars'taki Kuyucuk gölünün korumaya alınması için hava fotoğrafına ihtiyaç duyuyordu. Bunun için ilginç bir çözüm ürettiler..

 

National Geographic Dergisi tarafından 2011 yılı “Yılın Kaşifi” seçilen Kuzey Doğa Derneği Başkanı, Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi ekolog, kuşbilimci Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu, Kars’taki Kuyucuk Gölü’nün fotoğrafını havadan çekmek için kimseden bir yardım göremeyince çareyi “uçan adam”ı Kars’a getirmekte bulmuş. Reklam afişinde isminin yazılması karşılığında sponsor da bulununca hava fotoğrafları çekilmiş. Böylece yapılan proje sayesinde Kuyucuk Gölü 2011 yılında uluslararası RAMSAR alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.
Şekercioğlu, 2003 yılında Kars’ta doğa koruma ve ekolojik araştırma projelerine başladığından bu yana, bölgenin dünya çapında önemli ama çoğu korunmayan sulak alanlarının havadan gorüntülerini almanın yollarını aradığını, ancak bunun için yıllar geçtiğini belirterek, “Bizim dernek olarak bir uçak veya helikopter kiralayacak paramız yok. Askerlerle konuştuk, THY pilotlarına rica ettik, model helikopter ile çekim yapan bir kişiyle temasa geçtik ancak hiçbir sonuç alamadık. 4 kişilik KuzeyDoğa Derneği’nin kısıtlı bütçesi havadan çekim ücreti için yeterli değildi ve herhangi bir sponsor ya da destek de bulunamıyordu. 2009’da KuzeyDoğa Derneği’nin gerçekleştirdiği 2. Kars-Iğdır Doğa Festivali’nin hazırlıkları sırasında, aklımıza profesyonel olarak paramotor sistemli yamaç paraşütü eğitmeni ve uçucusu Alim Yıldırım geldi. Bu arkadaşı Kars’a getirerek, hem festival etkinliğinde şov yapmasını, hem de bu vesileyle sulak alanların havadan görüntüsünü edinmeye karar verdik” dedi.
 
 
 
 
Mandıra sponsor oldu
 
Uçan Adam’a sponsor olması için de yöredeki Eren Mandıra’nın sahibi Fuat Uluman’a teklif götürdüklerini anlatan Şekercioğlu, şöyle devam etti:
“Bölgede daha önce böyle bir faaliyet hiç olmadığı için Fuat Bey’in oğulları Uçan Adam fikrini özellikle beğendi ve babalarını ikna etti. Alim Yıldırım da, KuzeyDoğa Derneği’ne destek olmak için, bir ücret almadan, sadece masrafları karşılanmak üzere üzere Kars’a gelmeyi kabul etti. Kars’taki otobüs duraklarına ‘Uçan Adam Geliyor’ şeklinde duyurular asılarak, halkın ilgisi arttırıldı. Uçan Adam’ın kazara vurulmaması için, valiliğe, kaymakamlara, jandarma ve askere haber verildi.
 
 
 
Herkes mutluydu
 
Uçuşun gayet başarılı geçtiğini belirten Şekercioğlu, yaşananları şöyle anlattı:
“Festival sabahı, Uçan Adam motorunu çalıştırdığında, çocuklar çığlıklar atıyor, halk alkışlıyordu. Uçan Adam yerden yükselmeye başladı. Kars’ta ilk kez bir Uçan Adam uçuyordu.  Sponsor Fuat Uluman ve Eren Mandıra ile KuzeyDoğa Derneği’nin isimleri olan 4 metreye 2 metrelik dev pankartla... Sponsorun ve KuzeyDoğa Derneği’nin isimleri Kuyucuk semalarında dalgalanıyordu, halk çok mutluydu ve bu riskli proje başarıya ulaşmıştı. Halk her geçişinde Uçan Adam’ı alkışlıyordu ve sponsor Fuat Uluman çok mutluydu. Eren Mandıra, muhteşem bir reklam yapmıştı ve KuzeyDoğa Derneği Kars’ın en önemli sulak alanlarından Kuyucuk Gölü’nü havadan görüntülemeyi başarmıştı. Fedakar ve profesyonel Uçan Adam, hiçbir ücret almadan KuzeyDoğa Derneği icin 3 günde 9 uçuş yaptı.”
 
 
 
SERHATTV



Önceki ve Sonraki Haberler
Akyaka Haber