Vali Doğan, Yeni Yılda 3 Projenin Başlanacağını Duyurdu

Vali Doğan, Yeni Yılda 3 Projenin Başlanacağını Duyurdu

Kars Valisi Rahmi Doğan, basın toplantısı yaparak 3 projenin yeni yılda uygulanmasına başlanacağını söyledi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars Valisi Rahmi Doğan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın daha önce kamuoyu ile paylaştığı Avrupa Birliği ve SERKA destekli İl Özel İdaresi marifetiyle hayata geçirilecek olan 3 projenin yeni yılda uygulanmasına başlanacağını duyuran bir basın toplantısı düzenledi. 

Vali Doğan, Serhat Kalkınma Ajansı  (SERKA) Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Filiz Çalış ve Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen’in de hazır bulunduğu toplantıda açıkladı.

Vali Doğan gazetecilere yaptığı açıklamasında, yüzde 80’e yakın maliyetinin SERKA tarafından, geri kalanının ise Kars İl Özel İdaresi tarafından finanse edilecek olan Ani Ören Yeri’nin yürüyüş yollarının yapımı ve ışıklandırılacağını söyledi. Doğan ayrıca Paşaçayır Mahallesi ile Kümbetli Köyü sınırları içerisinde kalan Organize Sanayi Bölgesine 18 ay içerisinde doğal gaz götürülmesi projesinin de hayata geçirilmesi için çalışmalar başlatıldığını açıkladı. 

Doğan açıklamada ayrıca, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının Program Otoritesi olduğu IPA I Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programına yönelik olarak Serhat Kalkınma Ajansı tarafından sunulan "Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi" 4. Paket kapsamında başvurusu yapılan 112 projeden kabul edilen tek turizm projesi olduğunu söyledi.  

Projenin 25 Haziran 2012 tarihinde ilan edilen “Önceliklendirilmiş Projeler Listesi’nde yer almaya hak kazanmış olduğunu da vurgu yapan Vali Doğan, projenin amacının 2023 Türkiye Turizm Stratejisiyle ve Kars’ın Marka Kent kimliği ile eşgüdümlü olarak Kars'ın turizmde rekabet gücünü artırmak ve turizm altyapısını geliştirmek olduğunu belirtti. 

 Toplam bütçesinin 10 milyon 616 bin 378 Avro olduğunu da belirten Kars Valisi Rahmi Doğan, proje tamamlandığında Kars’ta tarihi ve kültürel dokusuyla yaşayan bir şehir merkezi olması ve hem turistlere hem de gelecek nesillere bu zengin kültürel mirasın aktarılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında Kars Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararları ve koruma amaçlı imar planı ve plan notları doğrultusunda aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilecektir” dedi. 

Proje ile ilgili olarak detaylı açıklamada bulunan Vali Doğan: “Tescilli ve tescilsiz taşınmaz kültür varlıklarının Haydar Aliyev Caddesine bakı veren cepheleri ile birlikte avlu duvarları, müştemilat, çeşme vb. mimari elemanların özgün sokak dokusu ve kentsel mobilya ile birlikte korunması amaçlanmaktadır.

Sokak dokusunu tanımlayan tüm öğelerin korunması ve belgelenmesine yönelik rölöve, restitüsyon, restorasyon, kentsel tasarım projeleri ile mühendislik dallarında yapılması gereken her türlü projenin elde edilmesi hedeflenmektedir.  Doku ile uyumsuz bina ve diğer taşınmazların tespiti, işlev kazandırılması. Anı Antik Kentinde peyzaj ve aydınlatma çalışmalarının yapılması

Projenin Teknik Yardım (Technical Assistance) kısmı “Ürün Geliştirme”, “Pazarlama” ve “Yönetişim” olmak üzere 3 ana başlık altında toplanmıştır. Ayrıca, Teknik Yardım kapsamında en az 7 adet tescilli yapının restorasyon ve restitüsyon projeleri hazırlanacaktır.

Projenin sokak iyileştirmesi ve bina tadilat/ giydirme faaliyetleri ticari canlılığı, tarihi bina varlığının yoğunluğu ve merkez teşkil etmesi itibari ile Haydar Aliyev Caddesinde (Ordu Caddesi) gerçekleştirilecektir.

Projenin devamında yapılacak faaliyetler ise şu şekilde sıralanabilir: “İhale süreci: Serhat Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ihale dosyalarının AB Delegasyonu tarafından onaylanmasını müteakip Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ihalelerin ön duyuruları gerçekleştirilecek ve gelecek olan teklifler doğrultusunda ihaleler yapılacaktır. Söz konusu sürecin 8 ay sürmesi öngörülmektedir. 2017 Aralık ayı itibariyle Müşavirlik ihalesi yayımlanmıştır. İnşaat ve peyzaj işleri ihalesi ise 2018 Mart ayı içerisinde yayımlanacaktır. Uygulama süreci: İhale işlemlerinin tamamlanmasının ardından projeler hayata geçirilecektir. “ ifadeler  kullandı. 

Uygulama süresi azami 2 yıl olan ve 2018 yılı Temmuz ayında yüklenici firmalara yer tesliminin yapılması planlanan proje Kars Valisi Rahmi Doğan ve SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu tarafından imzalandı.

vali-dogan,-yeni-yilda-3-projenin-baslanacagini-duyurdu-(5).jpgvali-dogan,-yeni-yilda-3-projenin-baslanacagini-duyurdu-(6).jpgvali-dogan,-yeni-yilda-3-projenin-baslanacagini-duyurdu-(4).jpgvali-dogan,-yeni-yilda-3-projenin-baslanacagini-duyurdu-(3).jpgvali-dogan,-yeni-yilda-3-projenin-baslanacagini-duyurdu-(2).jpgvali-dogan,-yeni-yilda-3-projenin-baslanacagini-duyurdu-(1).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler