Vali Eyüp Tepe, Arpaçay'da

Vali Eyüp Tepe, Arpaçay'da

Vali Eyüp Tepe, Arpaçay ve Akyaka İlçelerinin en çok göç veren ilçeler olduğunu ve buraların insanların göç etmemesi için cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Kars Valisi Eyüp Tepe, Arpaçay İlçesi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Vali Eyüp Tepe’yi Arpaçay’da Kaymakam Can Aksoy ile Belediye Başkanı Enver Akkaya, karşıladı. Arpaçay Hükümet Konağı’na geçen Tepe, burada İlçe Kaymakamı Can Aksoy’dan brifing aldı. Kaymakam Aksoy, ilçede yapılan çalışmalar hakkında Vali Tepe’yi bilgilendirdi. Vali Tepe, buradan Arpaçay Belediye Başkanlığı’na geçti. Başkan Enver Akkaya’nın makamında gerçekleşen ziyarette, başkan Akkaya, Vali Tepe’ye göreve başladıkları günden itibaren ilçede yapmış oldukları çalışmalarla ilgili slayt gösteri eşliğinde bilgiler verdi.

KARS’TA GÖÇ’ÜN EN YAKICI HİSSEDİLDİĞİ İLÇELERDEN BİRİSİ ARPAÇAY’DIR

Göç’ün en yakıcı olarak hissedildiği ilçelerden birisinin Arpaçay olduğunu ifade eden Kars Valisi Eyüp Tepe; “Arpaçay ve Akyaka bu manada maalesef rakamlarla beraber gördük. Çok fazla göç veren ilçelerimiz. Bugünlerde belki eskiye nazaran göç vermemekle beraber özellikle 80’li yıllar, 70’li yıllar, 90’lı yıllara kadar devam eden o süreçte çok ciddi anlamda göç veren bir bölgedeyiz. Zaten bunu hepimiz biliyoruz. Dışarıdaki Karslı sayısı mevcut Kars’ta oturanların en az 2-3 katı. Dolayısıyla büyük bir kan kaybına uğramışız. Güç kaybına uğramışız. Kan kaybının sonucunda da tabi kendimizi yeniden toparlamamız, yeniden ayağa kalkmamız için biraz zorlanıyoruz. Biraz daha hareketimizi dikkatli yapmak zorunda kalıyoruz. Ancak tabi ümitli olduğumuz nokta şu artık eskisi gibi göç veren bir il değiliz. Şu andaki rakamlar şunu net olarak gösteriyor ki, son 4-5 senedir bizim nüfusumuzda azalma olmuyor. Yani azalma olan rakamlar çok ciddiye almamak lazım. Şimdi 305 binden 304 bin 866’tıya düşmüşüz. Evet bir eksi gözüküyor ama eskiyle kıyasladığınız zaman artık şu anda göçü durdurduk demek mümkün zaten Türkiye’nin bana göre en önemli problemlerinden biride bu iç göçün artık bir noktada durdurulmasını sağlamak çünkü büyük şehirler büyüdükçe büyüyor” dedi.

KÜÇÜK CAZİBE MERKEZLERİ YARATMALIYIZ

Taşrada tabiri caizse küçük cazibe merkezleri yaratamadığımız için, ne demek küçük cazibe merkezleri yani mesela ilçelerimiz ilçe gibi olup, oradaki köylü halkımızın ihtiyacını tam manasıyla karşılayabildiği yerler cazibe alanları olabilmeli diyen Vali Tepe; “İllerimiz yine aynı şekilde bir kent kültürü ve o kentte her türlü sağlık, eğitim gibi ihtiyaçlarının karşılanabildiği bir cazibe merkezi haline gelmeli ki, İstanbul 15 milyon olmamalı. Ankara 5 milyon olmamalı. Neresi olmalı Kars 80 değil, 180 olmalı. Yani Arpaçay 3 bin değil, 13 bin olmalı. Ama buralarda küçük küçük cazibe şehirleri, kentleri oluşturmamız lazım. Yoksa buradaki bir insan çok rahat bin TL. ile geçinebilirken, İstanbul’da ya da Ankara’da bunun 3 katı parayla kıt kanaat anca geçinebiliyor. Dolayısıyla hem devlete ciddi manada külfet yük, hem milletimize aynı zamanda ciddi bir külfet ve yük. Yani şimdi burada bir insanımız işinden evine yürüyerek gidebilecekken Ankara’da yada İstanbul’da metro kullanmak zorundaki ki; metro çok pahalı bir ulaşım aracıdır. Hepimiz için orada gemi kullanmak zorunda toplu ulaşım araçlarını kullanmak zorunda dolayısıyla devletimiz daha fazla yol, daha fazla metro istasyonları yapmak durumunda ve dolayısıyla özetle şunu söylemeye çalışıyorum. İstanbul’daki bir vatandaşımız maliyeti ile Arpaçay’daki bir vatandaşımız maliyeti, devlete maliyeti kıyaslanamayacak ölçülerde çok fazla onun için bizim, biz devlet olarak halkımızı vatandaşlarımızı çeşitli teşvikler vererek, teşvik ederek ilçelerimizde tutmaya çalışıyoruz. Köylerimizde tutmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bir anda Anadolu’muzun boşalmasını arzu etmiyoruz. Bunu yapmamız içinde buradaki insanımızın doyması lazım, buradaki insanımızın geçimini sağlaması lazım ki, göç etmesin, bir yerlere gitmesin, buradaki insanımızın eğitim sorununu çözmemiz lazım. Sağlık sorununu çözmemiz lazım. Her şeyden önce alt yapı sorununu çözmemiz lazım ki insanlar burada kalsın bir yerlere gitmesin” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Eyüp Tepe ve beraberindekilere kete ve çeçil peynir ikram edildi.

nu2.20130213141817..gif

Önceki ve Sonraki Haberler