Vali Rahmi Doğan, Kars’taki Çalışmalar Hakkında Konuştu!

Vali Rahmi Doğan, Kars’taki Çalışmalar Hakkında Konuştu!

Kars Valisi Rahmi Doğan, üç aylık görev süresince Kars’ın tarihi ve turistik alanlarını bir bir dolaşarak bu alanlarda eksik gördüğü veya olması gerektiğini düşündüğü bütün çalışmaları hakkında talimatlarını veriyor.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Kars Valisi Rahmi Doğan Kars’ta başlayacak ve devam edecek olan projeler hakkında açıklamalar yaptı. Doğan’ın yaptığı açıklamalar şöyle:

SARIKAMIŞ A.Ş. FAALİYETE GEÇİYOR

İlk önce şirketten başlayalım. Artık İl Özel İdaresinin iş ve işlemlerini yüzde yüzü bizim şirketimiz olan bir şirketle yöneteceğiz. Bu örnek bizim ortaya koyduğumuz bir şey değildi. Bu zaten var olan bir şeydi. Başka illerde de uygulanıyor. Şirketin şöyle bir rahatlığı var, iş ve işlemleri biraz daha çabuk kısa sürede hızlı bir şekilde ve Özel İdarenin işlerini şirketiniz aracılığıyla yaptığınız için daha karlı bir vaziyette yapıyorsunuz. Dolayısıyla hem işimiz hızlı olmuş oluyor, hem de karlı oluyor. Şirketin adını Sarıkamış A.Ş olarak koymuşuz. Çünkü biliyorsunuz Sarıkamış’ın işletmesinin tamamı Özel İdareye ait bir yer orada oteller var, tesis var, tabii ki tesisleri biz işletmekteyiz ama oteller şahıslara ait oranın lokomotifi diyebileceğimiz beş yıldızlı Toprak Otel malumunuz iki yıldır kapalı ve geçen hafta Kültür Bakanlığı Müsteşarını aradım. Dedim ki, ‘bu otelin burada çalışıyor olması lazım, biz bu oteli bu şahsa teslim etmişiz ama bu otel burada ilelebet çalışmaz olarak duramaz’ dedik. Bu bir türlü çalıştırılması lazım aksi taktirde bunun tahsisinin iptal edilmesi lazım. Sağolsun Müsteşar bey talimat verdi, bunun tahsis işlemlerini inceledi. Arkadaşlar oradan bize döndüler, bir tespit yapıp otelin çalışmadığına dair tahsisi iptal edebiliriz şeklinde de tabi bu haber çok çabuk ulaşmış otel sahiplerine ve ilgililere. Bunlar hızlı bir şekilde ya oteli birine kiralayacaklar yada kendileri işletecek şekilde bir haber geldi. Büyük ihtimalle birilerine kiralayarak oteli işletmeyi düşünüyorlar. İnşallah bu otelde kış sezonuna kadar yetişir. Tabii ki kim çalıştırırsa çalıştırsın bizi ilgilendirmez ama bura çalıştığı taktirde oradaki tüm sosyal tesisler işlemiş olacak. Hemen yanında aynı şekilde inşaat halinde bir otel var oraya da yazı yazdırarak çalışmaları hızlandırmalarını istedim.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YENİ GÜZERGAH BELLİ OLDU

Bildiğiniz gibi her yıl Sarıkamış’ta ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı’ var. Programın başladığı yer şuanda güvenlik bölgesinde geçen yıl orada yürüme imkanı olmamış. Dolayısıyla karayolundan yürünmüş ve parkur yürünen yer 8,5 kilometre de oldukça zahmetli bir mesafedir. Gerek ilimizden gerekse dışarıdan gelen misafirler bu 8,5 kilometrelik yolu kış şartlarında yürürlerken zorlanıyorlar. Güvenlikte sorun olunca biz, Gençlik ve Spor Bakanlığından gelen bir ekip ile birlikte yeni bir güzergah tespit ettik. 8,5 kilometre olan yolu zirveye kadar olan kısmını bıraktık, zirveden itibaren Sarıkamış’a doğru yürüyeceğiz ve zirveye kadarda otobüslerle gidilebilecek. Toplanabilinecek olan alan tespit ettik ve bununla ilgili DSİ, Karayolları ve bizim Özel İdarenin imkanlarıyla oraya bir yol yapımı gerçekleştireceğiz. Gençlik ve Spor Bakanlığı onun parasını ödeyecek. İyi bir asfalt yaparak yıl sonuna kadar yetiştirebilmek için çalışmamız devam ediyor. Çalışmalarımız Pazartesi günü itibarıyla başlayacak.

OSMANLI MAHALLESİ PROJESİ HIZ KAZANDI

Ebu-l Hasan Harakani Türbesi çevresi ile ilgili o bölgede çalışma devam ediyor. Beylerbeyi Sarayı önünde bulunan okulu yıktırıyoruz. Arkadaşlar bu hafta ihalesini yaptılar. İhaleyle yıktırıyoruz. Bir firma aldı ve o firma yıkıp kendisi malzemesini alacak ve bize boş arsasını teslim edecek. 40 bin TL de bize para ödeyecek. Ayrıca Evliya Cami bahçesinde bulunan tuvaletlerin yıkım kararını çıkardık. Koruma Kurulu kararını verdi ve yıkımı yapacağız. Geçen ay Vakıflar Genel Müdürünü davet etmiştim. O geldi, hem beni ziyaret etti, hem de Kars için neler yapabiliriz onları konuştuk. Yıktıracağımız tuvaletlerin yerine Vakıflar Genel Müdürlüğü yeni bir proje yaptı. Camii alanı içerisinde Şadırvan var, onun hemen arkasında boş bir alan var. O şadırvanla birlikte bir bütün halinde yere gömülü bir tuvalet yapılacak. Erkek - Bayan ayrı olacak. Böyle bir çalışma devam ediyor. İnşallah kısa süre içerisinde güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum. O bölgede kamulaştırma kararı çıkarttık. Orada bir gece kondu mahallesi var. O gece kondu mahallesini biz tek tek kamulaştırma yapmaya kalkarsak uzun süreceği için biz oraya acilen kamulaştırma kararı çıkartalım dedik. Hızlı bir şekilde orayı kamulaştırıp ve oraya Osmanlı Evleri yapalım dedik. Acele kamulaştırma kararını biliyorsunuz Bakanlar Kurulu karar veriyor. İçişleri Bakanlığından Bakanlar Kuruluna acilen kamulaştırma kararı yazdırdık. Önümüzdeki günlerde de kamulaştırma kararı çıkar. Arkadaşlarımız şuanda bedel tespiti yapıyorlar. Orayı da hızlıca kamulaştırıp yıkacağız. Bu yıl hem Osmanlı Mahallesini, hem okulu, hem de tuvaletleri yıkarak orada bir çalışma yapacağız. Kış süresi içerisinde de orada 24-25 tane Osmanlı Evi çıkıyor. Bunu yapalım istiyoruz ama yaptıktan sonra birilerine Vakıflara, Derneklere ve Sivil Toplum Örgütlerine onlara vermek istemiyorum, bu evleri satalım istiyorum. Çünkü bunlar Özel İdarenin mülkü olacağı için İstanbul’da durumu iyi olan Kars’a gittiğimde bir yerim olsun, oturabileceğim evim olsun, diyenlere satıp elit bir mahalle ortaya çıkaralım diyorum. Orada yerim olsun diyeneler için yapıp satalım diyorum. Tabi buradan elde edilen gelirler Özel idarenin gelirleri olacak ve o parayla yolumuzu, kanalizasyonumuzu yaparız. Başka çalışmalar yaparız diye düşünüyorum.

ÇILDIR VE SARIKAMIŞ TURİST MERKEZİ OLUYOR

Çıldır Gölü ve çevresinde vatandaşların rahatça gidip oturacağı veya ihtiyaçlarını giderebileceği mekanlar yok. Şuan Çıldır Gölünde bir proje geliştirmekteyiz. Çıldır Gölü Türkiye’nin en büyük göllerinden bir tanesi olmasına rağmen şuradan Çıldıra gideyim bir çay, kahve içeyim, gölün kenarında bir balık yiyeyim diyebileceğimiz bir mekan yok. Göl büyük ve güzel bir göl. Bu konuyu Ulaştırma Bakanımız ile konuştuk. Bakanlık orada iskele yapacak ve bize birde gezi teknesi tahsis edecekler. Gezi teknesi ve iskele ile ilgili çalışma devam ediyor. Şartnamesini hazırlıyorlar ve ihaleye çıkacaklar. Bizde oraya bu Doğruyol Köyüne gitmeden 83 dönümlük bir ormanlık arazi var, ağaçlık olarak gözüküyor ama biz onun vasfını değiştirerek orman arazisine dönüştürdük. Orayı biz alacağız ve onun içerisine 500 metre karelik lokanta ve kafeterya yerini ahşaptan yapacağız. Alt katına otopark, mescit, mutfak ve lavabolar gibi bölümler yaptıracağız, üst katında ise kafeterya ve lokanta gibi yerler yapacağız. Ormanın hemen yan tarafında ise 10 dönümlük yer mera vasfından çıkartarak oraya da otopark, halı saha gibi sosyal alanlar planlıyoruz. Çıldır Gölü çevresinde yapacağımız sosyal alanların bir tanesini de Sarıkamış’ta yapacağız. Sarıkamış’ta girişte Askeriye ve Tugaya ait yerler var. Askeriyeyi oradan çıkartıyoruz ve orada konteynırları kaldırıp benzer Kütük Ev yapacağız. Orayı da yine Özel İdaresine ait şirket aracılığıyla işleteceğiz. Sarıkamış’ta kışın çalışan personeli tutup yazın da Çıldır’da çalıştırabilirsiniz. Böylece personeli daha verimli kullanmış olursunuz. Bu tür bir çalışma yürütüyoruz.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler