Vekillerden Kars Tren Garı’na Ziyaret

Vekillerden Kars Tren Garı’na Ziyaret

​AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Selahattin Beyribey, Ak Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın ve Ak Parti teşkilatı birlikte Kars Tren Garı’na ziyaret ederek, TCDD personelleriyle bir araya geldi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere garı ziyaret eden heyeti; Kars Tren Garı Müdürü Hasan Güven, Ulaştırma Memur-Sen Kars İl Başkanı Muharrem Toraman ve TCDD Kars Tren Garı personelleri karşıladı.

Ziyarette; Kars Garı’nın bölge için büyük önem arz eden Bakü Tiflis Kars Demiryolu Hattı Projesi (BTK), Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Kars Iğdır Nahçivan (KIN) projeleriyle birlikte daha da anlam kazanacağına dikkat çekilerek, projelerin tamamlanmasıyla birlikte Kars’ın bölgenin başkenti konumuna geleceğine dikkat çekildi.

Öte yandan garda bulunan 90 yıllık tarihi binaların da restorasyon çalışmalarının (BTK) Projesi kapsamında yer aldığına vurgu yapılarak, Bakü-Tiflis- Kars ile Gürcistan’a, Azerbaycan’a Orta Asya’ya kadar konvansiyonel olarak gidebilecek yeni bir hat yapıldığı da ifade edildi.

Kars Tren Garı’nı baştan sona gezerek, TANAP projesi kapsamında gardaki vagonlara yüklü boruları, gara ait tarihi binaları ve yapılması planlanan projeleri yerinde değerlendiren AK Parti Kars Vekilleri Ahmet Arslan ve Selahattin Beyribey, ortak vurgu olarak Kars’ın bölgenin başkenti haline geleceğini söylediler.

Vekiller, ziyarete ilişkin şu ifadelere yer verdiler:

KARS GARI YENİ TERMİNAL BİNASIYLA DAHA MODERN HALE GELECEK!

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan: “Belki Kars garı bugüne kadar önem arz etmiyordu. Ama bundan sonra çok önem arz edecek. Sebebi de şudur. Bakü- Tiflis- Kars demir yolu projesi buraya kadar bağlanıyor. Buradan itibaren yine Iğdır- Nahçivan yönünde de bir demir yolu yapılacak. Yine 50 yıl sonra ilk defa geçen sene bu hat doğu kapı sınırına kadar hem yenilendi hem ray standardı yükseltildi. Dolayısıyla daha modern taşımacılık yapılabilir hale geldi. Ve anı zamanda buradan Akyaka’ya da raybüs taşımacılığı var. Ancak bunları önemli kılan bundan ziyade özellikle Ankara’dan Sivas yönüne ve Sivas’tan Erzincan’a devam eden hızlı trenimiz inşallah Erzincan- Erzurum- Kars olarak 2023 hedefleri içerisinde tamamlanacak. Buraya kadar hızlı tren gelmiş olacak. Buradan itibaren de Bakü-Tiflis- Kars ile Gürcistan’a, Azerbaycan’a Orta Asya’ya kadar konvansiyonel olarak gidebilecek yeni bir hat yapılıyor. Orada ki bütün amaç ta bu sene sonuna kadar Bakü-Tiflis- Kars demir yolu projesini bitirilmesidir. Bakü-Tiflis- Kars demir yolu projesi ile birlikte bizim burada tarihi binalarımız kalmak üzere yeni ilave gar binaları daha modern yapılmış olacak. Bununla birlikte gar sahasında elleştirme alanında yani yükleme, boşaltma ve depolanma alanları var. Onlar da yine Kars’ta yapılacak olan Kars lojistik merkezine taşınacak. Dolaysıyla bizim garımızda yükleme, boşaltma, eleşleme, depolama olmayacak. Bunlar lojistik merkezi içerisinde olacak. Kars garı da yenilenmiş terminal binası ile daha modern bir hale gelecek. Ve bütün amacımız Kars hızlı treniyle Bakü-Tiflis- Kars’ıyla Kars- Iğdır- Nahçivan demir yolu projesiyle bir üs haline geliyor.” İfadelerine yer verdi.

LOJİSTİK MERKEZ PROJELERİ TAÇLANDIRACAK!

Kars Lojistik Merkezinin Demiryolu projesini taçlandıracağını kaydeden Arslan, “Bu demir yolu üssünün taşlandıracak ola da Kars lojistik merkezimizdir. Kars lojistik merkezi bizim ve Karslıların beklediği kadar hızlı ilerlemedi. Onun da sebebi şudur. Öncelikle daha farklı bir alanda mezra alanında düşünülmüştü. Bakü-Tiflis- Kars’ı da kavrayacak bir şekilde mezra da ir yer düşünülmüştü. Ancak daha sonra Kars- Iğdır-Nahçivan demir yolu projesi de söz konusu olunca ve burası 3 yol ağzı haline gelince bundan doğu istikametinde 10 km. sonra mezradan ise bu 3 yol ağzından önce yani organize sanayi bölgesinin bulunduğu yerde bir lojistik merkezinin daha doğru olacağı düşüncesiyle alan oraya kaydırıldı. Sanayi bakanlığıyla, devlet demir yolları genel müdürlüğüyle, ulaştırma bakanlığımızla bu yaptığımız çalışmalar tabi kamuda işler çok istenildiği gibi hızda gitmiyor. Yani bir kararı değiştirmek biraz zaman alıyor. Tüm bu söylediğim süreçler bize yaklaşık iki buçuk üç yıl kaybettirdi. En son geçen yıl uygulama projesi ihalesi yapıldı. Devlet demir olları şuan Kars lojistik merkezinin uygulama projelerini hazırlıyor. Birçok insanımız şahit odular. Özellikle zemin etütleriyle yapıldı. Bunlarla birlikte uygulama projesi hazırlanıyor. Bütün gayretimiz ve amacımız o ki bu sene sonuna kadar bitirilmesi düşünülen ve yük taşımacılığına sene sonunda başlayacak olan Bakü-Tiflis- Kars ile birlikte Kars lojistik merkezinin inşaatını da bir an önce başlaması. Akabinde inşallah Kars- Iğdır- Nahçivan demir yolu da İran’a, İslamabat’a, Orta Asya’nın güneyine yine Kars’ı bağlayacak olan bir proje. Bu projelerle ve lojistik merkeziyle birlikte gerçekten bölgesel olarak bulunduğumuz konumdan yararlanan ve demir ipek yolu üzerinde önemli bir noktayı teşkil eden bir il haline gelmiş olacağız. Bu konuda paydaşlarımız çok.” dedi.

BU PAZAR ÜLKEMİZ ADINA BÜYÜK BİR PAZARDIR!

AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, bu projelerin sadece Kars için değil tüm Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu belirterek; “İlde herkes sağolsun bize destek oluyor siz basın mensupları da dâhil. Ama herkes bilsin ki bu projeler sadece Kars için değil bölgemiz için, ülkemiz için çok çok önemli. Özellikle bulunduğumuz coğrafya da yaklaşık bir buçuk milyar insan var. Bu bir buçuk milyar insanın oluşturduğu ticaret hacmi 31 trilyon dolar. Yani bizim gayri safi milli hâsılatımızın 800 milyon dolar olduğunu düşünürseniz 31 trilyonluk Pazar çok çok önemli bir Pazar. Dolayısıyla bölgemizde bu pazardan yararlanmak adına bu projeler bittiğinde hem ülkemize hem dünya da hizmet edebilir hale gelecek. Yine bölgelerin ekonomisi, ticareti, refahı, kalkınmışlığı çok önemli. Ama bu alt yapı projeleri hayata geçirildiğinde ülkelerle olan ticaretiniz geliştiğinde bu aynı zaman da kardeşe, huzura, barışa da hizmet eder hale geliyor. Çünkü ticaretten siz ilişkileri geliştirdikçe psikolojik olarak ta insanlar sizinle iyi geçinmeye, komşu ülkeler daha çok iyi geçinmeye çalışıyorlar. o yüzden biz Azerbaycan ile zaten kardeşiz. Ticaret işbirliği anlamında Gürcistan ile iyi bir ivme yakalamış durumdayız. ama bunu bütün coğrafya ya yaymak adına bu projeleri çok çok önemsiyoruz. İnşallah bu anlamda sınırını bekleyen kent olmaktan çıkıp sınır konumundan yararlana ve Kafkasların bölgesel ve ticaretten başkenti haline gelen bir Kars umut ediyoruz, hayal ediyoruz. Ama hayal etmekle kalmıyoruz. Bu hayali gerçekleştirmek adına da hükümetlerimizle birlikte sayın cumhurbaşkanımız, sayın başbakanımız hükümetlerimiz ve ulaştırma bakanımızla birlikte bu projeleri inşallah hayata geçirerek bölgemizin başkenti olma yolunda inşallah emin adımlarla ilerliyoruz.” diye konuştu.

Ziyaretin sonunda TCDD Kars Tren Garı personelleri ve Ulaştırma Memur-Sen İl Başkanlığı adına Muharrem Toraman, Ahmet Arslan, Selahattin Beyribey ve Adem Çalkın’a kendi isimlerinden oluşan özel yapım ay yıldız tabloları hediye edildi.

kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler