Yazılı taşlar sit alanı ilan edildi

Yazılı taşlar sit alanı ilan edildi

Kars'ın Susuz İlçesi'ne bağlı Doyumlu Köyü'nde bulunan 13 bin yıllık geçmişe sahip yazılı taşların olduğu bölge, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölgesi adı altında sit alanı ilan edildi.

 

Kültürel ve sanatsal faaliyetlerde Kars’ın önde gelen muhtarlarından Doyumlu Köyü Muhtarı Yücel Üzeyir’in 2 yıl süren mücadelesi ilk meyvesini verdi. “Bir parmağında on marifet” misali ressamlıktan, fotoğrafçılığa kadar bir çok işte öne çıkan genç muhtar Yücel Üzeyir, çabalarının olumlu sonuç vermesini büyük bir sevinçle karşıladı.
 
Muhtar Üzeyir, “Doyumlu Köyü sınırları içerisinde bulunan kaya resimleri, runik yazıları ve asmalı yatak kitabeleri 2 yıl süren çalışmalarım neticesinde ortaya çıkmıştır. Bütün insanlığın ortak mirası olan kaya resimleri 2863 sayılı kanun ve ilgili mevzuat kapsamındaki Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları koruma Bölgesi olarak köyümüz sit alanı ilan edildi. Doyumlu Köyü’nde bulunan figürlerin Urartular dönemine ait damgaların geometrik ölçülerle vurma, kazma ve çizgisel üslup olarak 3 döneme ayrılan kaya resimlerinin son döneme ait bir resim çizgisel üslupla yapılmış resimlerin yanında runik yazılarıyla da karşılaşırız. Tamamen stilize bir üslupla yapılan bu resim Türk kültürünün Anadolu’ya tarih öncesi çağlardan itibaren akışını göstermesi açısından önem taşır. Dua eden insan figürleri tamamen stilize olmuştur. Doyumlu Kaya resimleri köyün dört bir tarafından mevcuttur. Köyümüz çok eski ve zengin bir tarihe sahiptir. Aynı zamanda tamamen açık hava müzesi gibidir.” dedi.
 
Muhtar Üzeyir ayrıca, köyde Kaya Resimlerini Koruma Derneği kuracağını söyleyerek, bunun yanında gençlerin istihdam edilmesi için turizm rehberliği kurslarının da düzenleneceğini kaydetti.
 
Her yıl Kültür Bakanlığı öncülüğünde köyde festival düzenlenmesi için girişimlerde bulunduğunu da ifade eden Üzeyir, geleneksel hale getirilecek olan bu festivalde her yıl binlerce kişinin, insanlığın ortak miras olan kaya resimlerini yakından görme fırsatı bulacaklarını vurguladı.
 
Ressam ve Heykeltıraş Muhtar Yücel Üzeyir, köyde şu an simini saklı tuttuğu dev bir anıt yapacağını da sözlerine ekledi.
 
Muhtar Üzeyir ayrıca, köy yolunun asfalt yapılması için Valilik ve Kaymakamlığa gerekli müracaatları yapacağını belirterek, Kaya Resimleri bölgesinin sit alanı olmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
(BA-BA-S) KARS / SUSUZ (KHA) - BEDİR ALTUNOK ( ÖZEL HABER )


Önceki ve Sonraki Haberler