Yeni Bir İttifak Doğuyor

Yeni Bir İttifak Doğuyor

Türkiye, Meksika, Endonezya, G.Kore ve Avustralya yeni bir işbirliği örgütü olan MIKTA'yı kuruyor.

Yeni Bir İttifak Doğuyor

Türkiye, Meksika, Endonezya, G.Kore ve Avustralya yeni bir işbirliği örgütü olan MIKTA'yı kuruyor. Ekonomik gelişim ve politik etki bakımından benzer güce sahip beş ülke arasında istişareler başladı.
Yeni Bir İttifak Doğuyor
 

ürkiye'nin öncülüğünde beş ülkenin kendi işbirliği örgütü MIKTA'yı (Mexico, Indonesia, Korea, Turkey, Australia) kuracağı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklara göre Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'nın kendi işbirliği örgütü MIKTA'yı kurma yönünde istişarelere başladıkları ifade ediliyor.

AMAÇ SÖZ SAHİBİ OLMAK

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ekonomik gelişim ve dünyadaki politik etki açısından benzer konumda bulunan beş devlet arasında işbirliğinin kurulması için düzenli toplantıların yapılacağını açıklarken, MIKTA ülkelerinin ilk toplantısının gelecek yıl Meksika'da yapılacağı, toplantıda ortak bir deklarasyonun kabul edilmesinin beklendiği kaydedildi. G. Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, gelişmiş en güçlü ülkelerin egemen olduğu koşullarda 'orta seviyede gelişmiş' devletlerin, çıkarlarını dünya toplumuna iletme fırsatına sahip olması gerektiğini, yeni işbirliği örgütünün tam da bu amaçla kurulacağını söyledi.

İLK TOPLANTI YAPILDI

Dünya medyası tarafından 'yeni bir ittifak girişimi' olarak tanımlanan MIKTA için ilk toplantı dışişleri bakanları düzeyinde New York'ta çarşamba günü yapıldı. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etti. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, toplantıyla ilgili şu değerlendirmede bulunuldu: 'Sayın bakanımız gayrı resmi bir istişare ve eşgüdüm platformu kurulmasına yönelik olarak hayata geçirilen MIKTA girişiminin 25 Eylül 2013 tarihinde yapılan dışişleri bakanları düzeyindeki ilk toplantısına katılmıştır.' MIKTA platformuna dahil beş ülke G-20 üyesi olup, demokratik çoğulcu sisteme sahip açık ekonomiler olması dikkat çekiyor. Bölgelerinde etkin birer aktör olan beş ülkenin, bölgesel ve küresel barış ve istikrara önemli katkılarda bulunmak, uluslararası sorunlar karşısında yapıcı yaklaşımlar izlemek gibi ortak özelliklerine dikkat çekiliyor.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler