Yöresel Peynirler AB Projesi ile Kayıt Altına Alınıyor

Yöresel Peynirler AB Projesi ile Kayıt Altına Alınıyor

“Preserving and Marketing Farmhouse Artisan Cheese – Çiftlik Peynirlerinin Korunması ve Pazarlanması” başlıklı proje, 1 nisan 2015 tarihinde yapılan açış konuşmaları ile başladı.

Yöresel Peynirler AB Projesi ile Kayıt Altına Alınıyor

2014 yılı Teklif Çağrısı Erasmus+ Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Projeleri, Erasmus+ Ana Eylem 2 - Stratejik Ortaklıklar faaliyeti kapsamında desteklenen “Preserving and Marketing Farmhouse Artisan Cheese – Çiftlik Peynirlerinin Korunması ve Pazarlanması “ başlıklı projenin ilk toplantısı 1-3 Nisan 2015 tarihleri arasında Ardahan Üniversitesi Yenisey Konukevi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa proje ortakları olarak Ardahan ve Kars İlleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, Slow Food Italia Associazione (İtalya), Spanish Network of Farmhouse and Artisan Cheese Makers (İspanya), Slou Fud Bitola (Makedonya) gibi uluslararası kuruluşların katılım ile gerçekleştirildi. Proje ekibi, birinci gün yapılan sunumların ardından Kars ve Ardahan illeri genelinde peynir üreticilerini ziyaret ederek mandralarda saha uygulamaları gerçekleştirdi. 3. Gün yapılan değerlendirme toplantılarının ardından tanışma toplantısı sonlandırıldı.

“Preserving and Marketing Farmhouse Artisan Cheese – Çiftlik Peynirlerinin Korunması ve Pazarlanması” başlıklı proje, 1 nisan 2015 tarihinde yapılan açış konuşmaları ile başladı. Toplantıya ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, ARÜ Genel Sekreteri Ercan Gültürk, ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker, Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürü Halil Apaydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ardahan İl Müdürü Mustafa Tanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Vargın Boy, Boğatepe Çevre ve Yaşam Dernek Temsilcisi İlhan Koçulu, İspanya’dan Remedios Carrasco Sánchez, María Jesús Jiménez ile Angel Nepomuceno, İtalya’dan Mabel Redaellı ile Francesca Baldereschı, Makedonya’dan Natasa Mateva, Elena Karovska, Nikola Georgıev, Skender Ame ile Mr Blazo Janevski, ARÜ’lü akademisyenler ve idari personeller katıldı.  ARÜ Yenisey Konukevi’nde saat 9.30’dan itibaren başlayan toplantının açış konuşması ARÜ Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal tarafından yapıldı.

DOÇ. DR. ERGİNAL; ‘PROJEMİZİN AMACI ÇİFTLİK PEYNİRLERİ ÜRETİM TEKNİKLERİNİ ORTAYA KOYMAK, GELİŞTİRMEK’

Doç. Dr. Erginal konuşmasında projenin konusu, kapsamı ve amaçlarını açıkladı. Ardahan Üniversitesi’nin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Erginal, bu projenin ARÜ ev sahipliğinde  gerçekleştirilen ikinci Avrupa Birliği projesi olduğunu belirtti. Projenin iki yıl süreceğini belirten Doç. Dr. Erginal sözlerine şöyle devam etti; “Projemizin amacı çiftlik peynirleri üretim tekniklerini ortaya koymak, geliştirmek. Birinci amacımız bu. İkinci amacımız pazarlama ve tanıtım stratejileri geliştirmek, tabi bu konu da yerel üreticilere gerekli profesyonel desteği sağlayabilecek bilgileri ortaya çıkarmak. Üçüncü temel amacımız ise, gıda ve güvenlik düzenlemelerinin geliştirilmesine katkı sağlamak.” Şeklinde konuştu. Yöresel olarak üretilen bazı peynir çeşitlerinin sadece üretildiği bölgede bilindiğini belirten Doç. Dr. Erginal, bu peynirlerin yapılış şeklinin babadan oğula geçerek devam ettiğini ifade etti. Doç. Dr. Erginal, gerçekleştirilen proje ile bu yöresel peynirlerin üretim tekniklerinin kayıt altına alınarak uluslar arası alanda tanıtılacağını vurguladı.

REKTÖR PROF. DR. KORKMAZ;’ BU ÇALIŞMA BÖLGEMİZ İÇİN, ARDAHAN İÇİN ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

Programda konuşma yapan ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Avrupa Birliği projelerinde yerel tatlara önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Her bölgenin kendi geleneksel ürünlerine önem vermesi gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Ardahan ve Kars yörelerinde geleneksel peynirlerin üretilmesi gerektiğini belirtti. Projenin Ardahan ve Kars bölgesi için olan önemine değinen Rektör Prof. Dr. Korkmaz şöyle konuştu; “ bu çalışma bölgemiz için, Ardahan için çok büyük önem arz ediyor. Bölge kaynaklarının hem yerel hem uluslar arası çapta incelenmesi çok önemli.” dedikten sonra projede emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür etti. Açış konuşmalarının tamamlanmasının ardından toplantı yapılan sunumlar ile devam etti.

Toplantının ilk sunumu Boğatepe Çevre ve Yaşam Dernek Temsilcisi İlhan Koçulu tarafından yapıldı. Koçulu, ‘Çiftlik Peynir Çeşitlerinin Üretim Metotlarının Saptanması ve Dökümantasyonu’ isimli sunumunu gerçekleştirdi. Ardahan ve Kars bölgesi hakkında genel bilgiler veren Koçulu yapmış oldukları bir araştırmanın sonuçlarını katılımcılar ile paylaştı. Yöreye özgü bir peyniri katılımcılara tanıtan Koçulu şöyle konuştu; “ kurutulduktan sonra iki yıl kadar bekleyebilen bu peynir, bir iki işlemden sonra tekrar taze formatına dönebiliyor.” Yaptıkları araştırma kapsamında Kars ve Ardahan yöresinde 30 çeşit peynir tespit ettiklerini belirten Koçulu, daha önce gün yüzüne çıkmamış olan peynir çeşitlerini katılımcılar ile paylaştı.

Toplantının ikinci sunumu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürü Halil Apaydın tarafından yapıldı. Apaydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın mevzuatı ve gıda güvenliği konularında bilgiler verdi. Toplantı İtalya’dan katılan Mabel Redaellı’nin sunumu ile devam etti. Redaellı’nin İtalya’daki peynir üretim teknikleri ve peynir türlerini tanıtan sunumunu tamamlamasının ardından Makedonya’dan toplantıya katılan Elena Karovska sunumunu gerçekleştirdi. Sunumların tamamlanması ile birinci gün oturumları sonlandırıldı.

PROJE EKİBİ YEREL ÜRETİCİLERİ ZİYARET ETTİ

Toplantının ikinci günü saha çalışmaları ile devam etti. Proje ekibi Kars Organize Sanayii’nde faaliyet gösteren süt ürünleri imalathanelerini ziyaret ederek, üretim teknikleri hakkında bilgiler aldı. İmalathanelerdeki ziyaretlerin ardından ekip, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Proje ekibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ile bir toplantı gerçekleştirdi. Kars ilinin hayvancılık ve peynir üretimi konusunda oldukça iyi olduğunu belirten Düzgün; İtalya, İspanya, Makedonya ve Türkiye’nin Akdeniz ülkeleri olması nedeniyle benzer özelliklere sahip olduğunu ifade etti. Düzgün, gerçekleştirilen proje ile ülkelerin birbirleri ile bilgi alış verişi yaparak karşılıklı olarak tecrübelerin paylaşılacağını ifade etti. Düzgün’ün konuşmasının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Vargın Boy Kars ilindeki hayvancılık ve peynir üretimleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Proje ekibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürlüğü’ndeki ziyaretin ardından Kars ili Arpaçay ilçesine bağlı Bozyiğit Köyü’nde Tahsin Göksu’ya ait olan ve tamamen organik üretim yapan mandırayı ziyaret etti. Yapılan ziyaretlerin ardından proje ekibi akşam saatlerinde Ardahan’a geri döndü.

Toplantının üçüncü günü İspanya’dan katılan Remedios Carrasco Sánchez ile Angel Nepomuceno tarafından yapılan sunumlar ile devam etti. Yapılan yuvarlak masa toplantılarının ardından tanışma toplantısı tamamlandı. Toplantı sonunda katılımcılara birer adet katılımcı belgesi takdim edildi.

Yapılan tüm konuşmalar anlık olarak Türkçe ve İngilizce olarak tercüme edildi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler