Akyaka'da Pancar Teşviği Kantarda!

Akyaka'da Pancar Teşviği Kantarda!

1993 yılında üretime başlayan Kars Şeker Fabrikası'nın 21. dönem Pancar Alım Kampanyası Ermenistan sınırındaki Akyaka İlçe Kantarında yapıldı.

Akyaka'da Pancar Teşviği Kantarda!

1993 yılında üretime başlayan Kars Şeker Fabrikası’nın 21. dönem Pancar Alım Kampanyası Ermenistan sınırındaki Akyaka İlçe Kantarında yapıldı. Kaymakam Osman Uğurlu’nun da girişimleriyle ilk defa bir ilçede başlatılan kampanyayla pancar ekimine teşvik hedefleniyor.

İlçenin Ermenistan sınırı istikametindeki Akyaka Kantarında düzenlenen kampanyanın açılış törenine Akyaka Kaymakamı Osman Uğurlu, Kars Şeker Fabrikası Müdürü Turan Arslan, Kars Şeker-İş Sendikası Başkanı Ertan Altunoğlu, fabrika çalışanları ve Akyaka Kantar çalışanları ile ilçe protokolü ve daire amirleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından kantara günün ilk pancarını getiren 3 çiftçiye protokol tarafından ödülleri takdim edildi. Açılış konuşmalarından sonra da kurban kesimi yapılarak dualar eşliğinde kantarın kurdelesi kesildi ve alkışlarla pancar alımları başlatıldı. Kantarda tartılan traktörler pancar alım ve temizleme makinelerine yönlendirildi. Burada traktörlerden boşaltılan pancarlar temizlendikten sonra depolara konuldu.

ŞEKER FABRİKASI AKYAKA’MIZ, KARS’IMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Akyaka Kaymakamı Osman Uğurlu, “Şeker Pancarı dolayısıyla Şeker Fabrikası Akyaka’mız, Kars’ımız için çok önemli. Bu önemli değeri güçlü bir şekilde yarınlara aktarmak bizlerin görevleridir. Sizler Akyakalılar olarak şimdiye kadar şeker fabrikasının çalışmasında önemli bir rol üstlendiniz. Şeker Fabrikası bildiğiniz gibi bir kamu işlemesidir. Bu işletmenin daha iyi bir şekilde çalışması için elimizden geleni yapmak durumundayız. Şeker Fabrikası müdürümüz görevine yeni başladı. Böyle bir etkinliği ilk olarak Akyaka’da yaparak Akyaka’ya erdiği önemi bizlere göstermiş oldu. Sizlerinde Akyakalılar olarak fabrikamıza gereken desteği vereceğinizden her hangi bir şüphemiz yok. Fabrika müdürümüz pancar üretiminin desteklenmesi için avantajlarından sizlere bahsetti. Benimde sizlerden ricam diğer tarım ürünlerinin yanında pancar üretimini de yapmanız. Ben bu vesile ile bu senenin hem siz çiftçilerimiz için, hem de fabrikamız için bereketli bir yol olmasını diliyorum. Ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

ÜRETİM MİKTARIMIZI MUTLAKA ARTTIRMAMIZ GEREKMEKTE

Kars Şeker Fabrikası Müdürü Turan Arslan da, “1993 yılında üretime başlayan Kars Şeker Fabrikamızın 21. dönem Pancar alım kampanyasını sayın kaymakamımızın da teşvikleri ile Akyaka kantarımızda yapmayı uygun gördük. Türk Şekere ait 25 Şeker Fabrikası içerisinde hammadde sıkıntısı çeken 6 fabrikamızdan biri olan Kars Şeker Fabrikamız genel müdürlülüğümüzün olurları ile kampanya yapan 22 şeker fabrikası içerisinde yer almıştır. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ederiz. Ancak şurası açıkça görülmektedir. Üretim bu rakamları ile fabrikamızın bir daha kampanya yapması mümkün değildir. Üretim miktarımızı mutlaka arttırmamız gerekmektedir. Bu konuda muhtarlarımıza, tarımla uğraşan çiftçilerimize büyük görev düşmektedir. Kars’ın bacası tüten iki fabrikadan birisi olan Kars Şeker Fabrikasının ayakta kalması sizlerle sağlanacaktır. Şeker fabrikası müdürü olarak ben ve ekibim bu konuda hazırız. Üreticinin kota diye bir problemi asla olmayacaktır. DSİ ve Akyaka Sulama Kooperatifi ile yalpan görüşmelerde önümüzde ki yıl su problemi yaşanmayacaktır. Akyaka Sulama Kooperatifi ile yapılan görüşmelerde üreticiden alınacak su kullanım hizmet bedeli bakanlar kurulunun ilan ettiği alt rakamların uygulanacağı garantisi alınmıştır. Bu duygularla 21. pancar alım kampanyamızın ülkemize, sanayimize, ilimize ve Akyaka’mıza hayırlar getirmesini diliyor, katılımlarınız için şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

SENEYE HEDEF: 25–30 TON

Arslan ayrıca, “2013-2014 pancar kampanyamızı Akyaka kantarın da bu yıl açmayı uygun gördük. En büyük bölgelerimizden biri olan Akyaka pancar kantarında bu vesile ile çiftçilerimizle beraber olmayı istedik. Geldik kantarımızı açtık. İnşallah bu seneki pancar miktarını seneye daha çok arttıracağımızın inancındayız. Bu vesile ile bu işte emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz, sağ olsunlar. Bu sene 6 bin 500 ton Akyaka kantarından tasarruf edeceğimiz pancar miktarımız olacak. İnşallah seneye 25–30 ton civarında olacak şekilde çalışmalarımız, gayretlerimiz sürecek.” şeklinde konuştu.

AKYAKA BÖLGEMİZDE 6 BİN 500 TON PANCAR ELDE EDECEĞİZ

Kars Şeker-İş Sendikası Başkanı Ertan Altunoğlu ise “2013–2014 yeni kampanyamızın kantarlarımızın açılış törenin Akyaka ilçemizde yaptık. Tabi daha önceki yıllarda biz şehir merkezinde yapıyorduk. Fabrikamızda yapıyorduk. Bu yılda fabrika müdürümüz yeni geldiğinden dolayı değişiklik yaptık. Akyaka bölgemizde açılışlarımızı yaptık. Şuanda Akyaka bölgemizde 6 bin 500 ton pancar elde edeceğiz. Tabi fabrikamızın Horasan bölgesi ile birlikte 15 bine yakın pancar işlemiş olacağız fabrikamızda. 2013-2014 kampanyamız hayırlı uğurlu olsun diyorum.” ifadelerini kullandı.

GEÇİCİ İŞÇİLER KADRO İSTİYOR

İşçilerden Şahin Altun, “1998’de Kars Şekere geçici olarak girdim. Tüm kurum ve kuruluşlarda ki düzenleyici faaliyetleri gördük. Ama bir türlü Kars Şeker ya da Türkiye Şeker fabrikaları tüm yani toplu olarak bizim gibi giren geçici işçilere hiçbir düzenleme yapılmadı. Burada öncelikle bu kampanyamızın milletimiz için hayırlı olmasını diliyor, sayın başbakanımızdan bizim içinde bir düzenleme yapılmasını arz diyoruz. Şuan da çiftçilerimiz pancar getirmişlerdir. Tartıdan sonra boşaltma makinesine alıyoruz. Ondan sonra toprağı ayrışarak pancarı siloya, toprağı da fire düşmek üzere tekrar tartıma geri getiriyoruz.” dedi.

ÜRETİCİLER SU FİYATLARINDAN ŞİKAYETÇİ

Pancar üreticilerinden Metin Göktaş, “Akyaka’da pancar durumu iyidir. Sulamayı biraz aşağı çekseler daha iyi olur. Sulamanın dekarını 50 TL’ye suluyoruz. Yerinde alımı 40–50 lira. Kafadan 100 TL gitti. Mazot da pahalı. Çifti bunun altından nasıl kalksın? Boşu boşuna çalışıyoruz şuanda. Evden mal satacağız ki masrafları karşılayabilelim. 20 dekar pancar ekebildik.” diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A SESLENDİLER

Üreticilerden Yaşar Budak ise şöyle konuştu:

“Kars Akyaka Demirkent köyündenim. Pancar üretimine başladık. Yalnız maliyetler kurtarmıyor. Sayın başbakanımız hiç şeker üreticisini dile getirmedi. Şuanda 138 lira. Bu maliyet bizi kurtarmıyor. Mazot 5 TL. Burada olan iki tane pancar eleğimizin birini götürüyor. Bu sene ekim yapmadık. Seneye bizim halimiz ne olacak. Bu işten biz hiç memnun değiliz. Ve ekmemeği de düşünüyoruz. Bu senede ektik ama yani zararın zararı. Derdimizi nereye bildirelim. Kurtarmıyor. Bir işçinin yevmiyesi 50–60 TL. Bununla biz nasıl geçinelim. Ben şuanda tonunu 20  TL’ye taşıttırıyorum. 2–3 milyar para veriyorum. İş yok, güç yok. Doğu’da en kırsal kesim burası. Burada da hiçbir şey yok. Başbakanımıza buradan sesleniyorum. 11 yıldır hiçbir imkân sağlamadı bize. Arpamız para etmiyor, buğdayımız para etmiyor. Çaresiz kaldık. 5 dönüm ekilen Demirkent köyünde 800 dönüm bir tarla ekildi. Siz değerli muhabir arkadaşlarım bunları dile getirin. Bunları özellikle başbakanımıza, sanayi bakanımıza bildirelim. Teşvik yok. Şeker nispeti var. Şeker oranı yüzde 17 geliyor, 16 geliyor. Bu da bizi kurtarmıyor. Şuanda biz 7–8 nüfusla ne yapacağımızı şaşırdık.”

PANCAR BU SENE DE AZ EKİLDİ

Pancar ekicisi Coşkun Budak da, “Pancar ekicisiyim ama kurtarmıyor. Hem fiyatından kurtarmıyor, hem de mazottan kurtarmıyor. Üstelikte su parası 50 TL’den kesiliyor. Bu sene ektik, gelecek sene ekmeyeceğiz. Mutlu değiliz. Devletin biraz buna el uzatması lazım. Gübre pahalı. Avansı dediği fiyattan vermedi. 10 yıldır dönümünü 10 milyondan veriyor. Yinede 10 milyon. Zaten bu senede az ekildi. Ben de 40 dönüm ektim. İşçiye veriyorum. Ama başa baş zor kurtarıyorum.” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler