Aras Kuş Halkalama İstasyonunda 7 gönüllü, 2 ayda 2 bin kuş halkaladı

Aras Kuş Halkalama İstasyonunda 7 gönüllü, 2 ayda 2 bin kuş halkaladı

Aras Kuş Halkalama İstasyonunda, 1 Mart 2018 tarihinde başlayan kuş halkalama çalışmaları, biri Amerikalı, biri İspanyol olmak üzere 7 gönüllü halkalama uzmanı tarafından devam ediyor.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Iğdır Orman ve Su İleri Müdürü Mete Türkoğlu, bu sezonun ilk iki ayda istasyonda şu ana kadar 2 binin üzerinde kuşun halkalandığını söyledi.

2006 yılında başlayan halkalama çalışmalarında şu zamana kadar çeşitli türlerden yaklaşık 105 bin kuşun halkalandığını söyleyen Türkoğlu, bu yaz başlatılan halkalama çalışmalarının Haziran ayı ortasından tamamlanacağını belirterek, ikinci dönem halkalama çalışmalarının ise Eylül ayında başlayacağını ve hava şartlarına göre Kasım ayının sonunda kadar sürebileceğini söyledi.

Türkoğlu, bu yıl geçmiş yıllara göre iklim şartlarına bağlı olarak yazın erken gelmesi nedeniyle Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Kars Kafkas Üniversitesi ve KuzeyDoğa Derneği tarafından kurulan Aras Kuş Cenneti Halkalama İstasyonu'nda, halkalama çalışmalarına daha erken başlandığını hatırlattı.

Müdür Türkoğlu, halkalama çalışmaların bu yıl da Amerika UTAH Üniversitesinden Halkalama Uzmanı Kylynn Clare, İspanya’dan Halkalama Uzmanı Juan Ramirez ile birlikte, gönüllü halkalama uzmanları Kayahan Ağırkaya (Iğdır), İlkan Kalkan (Samsun), Ömer Külahçıoğlu (İstanbul), Bilgisayar Mühendisi Öğrencisi Gökberk Sönmez (Edirne) ve Çıyrıklı Köyünden Berkan Demir’den oluşan 7 gönüllü tarafından yürütüldüğünü söyledi.

KAYAHAN AĞIRKAYA: “KUŞLAR BURADA KONAKLADIKTAN SONRA GÖÇLERİNE DEVAM EDİYOR”

Aras Kuş Halkalama İstasyonu Sorumlusu Halkalama Uzmanı Kayahan Ağırkaya, halkalama çalışmalarının 1 Mart’ta başladığını belirterek, an itibariyle göçmen kuş olan bir kızıl gerdanın ağa takıldığını ve onu halkaladıklarını söyledi.

Aras Kuş Halkalama İstasyonunun Kars ile Iğdır illeri sınırları üzerinde bulunan Çıyrıklı Köyü üzerinde bulunduğunu belirten Ağırkaya, bölgeye gelen kuşların burada dinlenip beslendiğini ve daha sonrada göçlerine devam ettiğini belirtti.

Halkalama çalışmalarına Amerika ve İspanya’dan gelen gönüllü halkalama uzmanları UTAH Üniversitesinden Halkalama Uzmanı Kylynn Clare ve İspanya’dan Halkalama Uzmanı Juan Ramirez ile birlikte gönüllü ile birlikte devam ettiklerini de belirten Ağırkaya: “Bu sene halkalama çalışmalarına biraz erken başladık. Ülkeyi etkileyen hava şartları bizi de etkiledi. Normalden 15 gün erken başladık. Tabi gün be gün göçün başlamasıyla daha da artacağını düşünüyoruz. Zaten tahmin ettiğimiz şekilde devam ediyor. Şuana kadar ki türlerde aslında geçmiş yıllardakine nazaran belki biraz daha erken geliyor olabilir. Genel anlamda zaten halkalamada ulaştığımız sonuçlardan biri de buydu. İklimsel değişiklikleri böylece doğrular nitelikte elde etiğimiz bilgilere göre. Göç biraz daha erken başladığı için halkalamada artık erken başlıyor hava şartlarıyla alakalı olarak.” Dedi.

BERKAN DEMİR: “YANI BAŞIMIZDA KOCAMAN BİR DÜNYA VAR”

İstasyonun kurulduğu Çıyrıklı Köyünde oturan ve çocukluğundan beri gönüllü kuş halkalayıcısı olan Berkan Demir de kendi köyü ile birlikte çevrede bulunan köylerde oturan vatandaşların kuşlara ve bölgenin habitatına duyarsız olduklarını söyledi.

Köylerinin üzerinde bulunduğu gölde kocaman bir dünya olduğunu da söyleyen Berkan Demir: “Köyümüzdeki kuşlara olan ilgi ilk başlarda bana çok ilginç geliyordu ve garipsiyordum. Küçücük bir köyde bu kadar ilginç şey, bu kadar canlılık nasıl olabilir diye düşünüyordum. Tabi içine girince her şey anlam kazanıyor. Çünkü yaşadığınız köydeki habitatı ve doğal çevreyi tanımak ve yaşamak bir başka oluyor. Doğal yaşamı görüyorsunuz bunu öğreniyorsunuz bu iyi bir şey.  Bu durum beni çok etkiledi. Eskiden köyden kaçıp kurtulmak gibi bir şey vardı. Çünkü köyü böyle görmüyorduk. Şimdi ise köydeki o vahşi yaşamı bu güzel ortamı, ilginç şeyi görünce mutlu oluyor insan. Çünkü yanı başımızda kocaman bir dünya var ve haberimiz yok. Bunu araştırmak bunu görmek müthiş ve heyecan verici bir şey. Buraya geldiğim ilk günden beri çok mutluyum. İleride de bu işle ilgili planlarım var. Genel olarak ağa düşen kuşun hangi tür olduğunu, nerden geldiğini, nereye gideceğini, hangi göç yolunu kullandığını ve ne zaman nereye yuva yapacağını biliyorum. Buraya birçok taraftan gelen var Doğu Afrika, Güney Afrika, Hindistan’dan bölgesinden gelen türler var. Sibirya bölgesinden gelen türler var. Batı Avrupa, Güney Avrupa tarafından gelen kuş türleri de var. Burası birçok bölgeden gelen kuşların toplandığı bir yer. Şuan ilkbahar göçü var kuşlar buraya daha çok yuvalamak için geliyor. Bazı türler yavruları için yuva yapacak ve yazı geçirmek için başka bir alana geçecekler. Bazı türlerde hem yavruyu burada büyütüp besleyip yazı da burada geçirmek için geliyorlar. Sonbahar göçünde de tekrar güneye inmek için. İstasyonun etrafında üç tane köy var. Çok bir misafirimiz olmuyor. Çevrede 3 köy var ama çevreye bir duyarlılıkları yok. Yaşadığımız köy yanı başımızda, orada bile bir bilinçlilik yok ki başka köylerde de olsun. Köylüler habitata ilgi duymuyor ve korumuyor.”şeklinde konuştu. 

aras-kus-halkalama-istasyonunda-7-gonullu,-2-ayda-2-bin-kus-halkaladi-(1).jpgaras-kus-halkalama-istasyonunda-7-gonullu,-2-ayda-2-bin-kus-halkaladi-(2).jpgaras-kus-halkalama-istasyonunda-7-gonullu,-2-ayda-2-bin-kus-halkaladi-(3).jpgaras-kus-halkalama-istasyonunda-7-gonullu,-2-ayda-2-bin-kus-halkaladi-(4).jpgaras-kus-halkalama-istasyonunda-7-gonullu,-2-ayda-2-bin-kus-halkaladi-(5).jpgaras-kus-halkalama-istasyonunda-7-gonullu,-2-ayda-2-bin-kus-halkaladi-(6).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler