Bağımlılık Tedavi Edilebilir mi? Basında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bağımlılık Tedavi Edilebilir mi? Basında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Doç Dr. İzlem Vural basın organlarının dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Bağımlılığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.” dedi.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Yeşilay, Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK) işbirliğinde ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan uyuşturucu bağımlılığı çerçevesinde medyada yer alan haberlerin formatlarını ve söylemlerini daha doğru hale getirmeyi, medya mensuplarının bu alanda bilinçlendirilmelerini hedefleyen bir eğitim projesini hayata geçiriyor.

Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç Dr. İzlem Vural, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından düzenlenen Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitiminde bir sunum yaptı. Uyuşturucu madde bağımlılığını konu alan basın çalışmalarında dikkat edilmesi gerekleri dile getiren Doç. Dr. Vural, “Bağımlılığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.” dedi.

basinda-dikkat-edilmesi-gerekenler!-(2).jpg

Uyuşturucu kullanan kişilere ilişkin tasvirleri dile getiren Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. İzlem Vural, “Basın organlarının özellikle görselden kaçınması gerekmektedir. Haber içerisinde uyuşturucu kullanıcılarının onurunu kıracak ve itibarını zedeleyecek ifadeler kullanılmamalıdır. Bağımlılığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Uyuşturucu kullanıcılarını sarhoş, tinerci, esrarkeş, hapçı, eroinman vb. ifadelerle tanımlamak ve kişinin uyuşturucu etkisi altında bilinçsizce sergilediği davranışlarının altını çizmek yanlış bir durumdur.” diye konuştu.

Uyuşturucu kullanan kişilerin çevrelerine ilişkin betimlemeler hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Vural, “Olumsuz akran, arkadaş tutumlarına karşı gençler; edilgen, boyun eğen ya da çaresiz konumda gösterilmemelidir. Haber görsellerinde izinleri olmadan fotoğrafları ve açık kimlikleri ifşa edilmemelidir. İçeriğin dramatik etkisini artırmak üzere bağımlıların ailelerinin çocuklarından duydukları utanç ve hayal kırıklığı abartılı bir şekilde verilmemelidir.” ifadesini kullandı.

Örneklerle sunumunu güçlendiren Doç. Dr. Vural, “Uyuşturucu maddenin hangi tür olduğuna dair isimlerinin ve oluşturduğu etkilerinin farklı benzetmelerle haber metninde verilmesi meraka sebep olabilmektedir. Örneğin; Bonzai Cehennemi. Haberlere en çok konu olan uyuşturucu madde bonzaidir. Bonzai dehşet, dram, ucuz madde gibi korkutucu ve aynı zamanda bilinmezlik içersen tasvirlerle nitelendirilmiştir.” dedi.

basinda-dikkat-edilmesi-gerekenler!-(1).jpg

Haber metinlerinin teşvik amaçlı olmamasının da altını çizen Doç. Dr. Vural, “Uyuşturucunun sosyal medya bağlantılarından bile temin edilebildiği algısının yaratıldığı haberlere yer vermekte teşvik anlamında oldukça sakıncalıdır. Uyuşturucu kullanımının birey üzerinde oluşturduğu sahte ve geçici iyi hissetme duygusunu vurgulamak sakıncalı. Uyuşturucunun birey üzerindeki geçici etkilerine yer vermek, risk guruplarını uyuşturucuya yönlendirebilir.” diye konuştu.

‘Uyuşturucu Madde Bağımlılığını Konu Alan Basın Çalışmaları’ konulu sunumunu gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. İzlem Vural soru-cevap kısmından sonra sunumunu tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler