Beefmaster donmuş sığır embriyoları ilk kez Türkiye ve Kars Kafkas Üniversitesin’de

Beefmaster donmuş sığır embriyoları ilk kez Türkiye ve Kars Kafkas Üniversitesin’de

Türkiye'ye ilk kez getirilen 67 adet donmuş Beefmaster sığır embriyoları Kars Kafkas Üniversitesi tarafından teslim alındı.

Amerika Birleşik Devletleri Texas Eyaletinde bulunan Beefmaster Sığır Irkı Yetiştiricileri Birliğinin  ( Beefmaster Breeders United (BBU) ve DBL D BAR Beefmaster Ranch, Industry / New Ulm, Texas)  Kars Kafkas Üniversitesi'ne gönderdiği  67 adet donmuş Beefmaster sığır embriyoları başarılı bir şekilde teslim alındı.

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hüsnü Kapu teslim alınan embriyoların transfer edilmek üzere muhafaza edildiği Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesini ziyaret ederek embriyoların bulunduğu laboratuvarı ve hazırlıkları yerinde inceledi.

İncelemelerin ardından bir toplantı yaparak proje hakkında proje lideri Prof.Dr.Yavuz Öztürkler ve çalışma ekibinden bilgi aldı.  

Toplantıya Rektör yardımcısı Prof.Dr. Engin Kılıç, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mete Chan ile  çalışma ekibinden Prof.Dr. Cihan Kaçar ve Prof.Dr. Savaş Yıldız’da katıldı.

Toplantı sırasında konuşan ve sözlerine “Böyle bir projenin üniversitemizde gerçekleştirilecek olmasından dolayı çok mutluyum. Bu embriyoların transferinden sonra elde edilecek damızlıkların Kars hayvancılığına ve dolayısıyla da ülkemiz hayvancılığının  geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” diyerek başlayan Rektör Kapu, “Bu projenin hayata geçirilmesinde başta donmuş sığır  embriyolarını üniversitemize hibe eden  Beefmaster Sığır Yetiştiricileri Birliği ve onun adına bizimle ilişkileri yürüten  temsilcisi Sayın Doyle Sanders olmak üzere,  nihai ithalat izni onayını veren Tarım ve Orman Bakanlığı Bakanlığımız ve tüm yetkililerine, embriyoların geliş sürecinde  ilgi ve desteğini esirgemeyen  Tarım ve Komisyon Başkanı Milletvekilimiz Sayın  Prof. Dr.Yunus Kılıç’a,     özellikle, ithalat izninin gerçekleşmesinin her aşamasında mevzuatla ilgili olarak değerli rehberliği ile katkı sunan Sayın Dr.Senem Hacıömeroğlu’na ve diğer işlemlerin yürütülmesinde emek sarf eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD)    Dış Tarım İlişkileri Servisi (USDA-FAS)’ne, ABD Büyükelçiliği Tarım Ataşeliğine ve hiçbir karşılık beklemeden özverili ve gönüllü olarak gümrük -nakil işlemlerini gerçekleştiren, embriyoların ABD’den İstanbul’a oradan da şirket aracını tahsis ederek Kars’a kadar  getirilmesini sağlayan Anadolu Hayvancılık Şirketi’ne  ve onun üst yetkilisi Sayın Nurdan ERBUĞ’a şükranlarımı sunuyor ve  proje ekibine başarılar diliyorum” ifadesini kullandı.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi adına  embriyoları teslim alan proje lideri Prof.Dr.Yavuz Öztürkler ilgili kuruluşlarla dört yıldır sürdürdüğümüz  çalışmalar sonucu Üniversitemize  gönderilen embriyoların  Kafkas Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde bulunan ineklere transfer edileceğini, embriyoların transfer edilmesinden elde edilecek ilk nesilden  yerli ve/veya  ithal etçi sığır ırklarında melezleme yapılarak et veriminin artışına katkı sağlanacağını ve projenin sağlıklı ve başarılı yürütülmesi için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.

Öte yandan, Beefmaster Sığır Embriyolarının Türkiye’ye geldiği haberi “ ABD’de de basına “Beefmaster Irkı  Türkiye'de İlk Kez  Görücüye Çıktı” başlıkla yansıdı.

Beefmaster sığır embriyolarının Türkiye’ye ve Kars’a teslim edildiği haberi  BBU’nun ilgili basın bültenleri ve sosyal medyada da  geniş yer buldu. Söz konusu haberde BBU yetkilisi Doyle Sanders’in aşağıdaki şu açıklamalarına yer verildi.

Beefmaster ırkının Türk tarım liderlerine pazarlanması ve eğitimi ilk olarak 2016 yılında başlamıştır.  Amerika Birleşik Devletleri Hayvancılık Genetiği İhracatı (USLGE), Türk sığır eti endüstrisini Amerikan sığır genetiği konusunda bilgilendirmek için makale ve sunumların finansmanında Beefmaster Sığır Yetiştiricileri Birliği (BBU)'ne yardımcı olmuştur.  Diğer Avrupalı ​​Beefmaster yetiştiricileri, Türkiye için Beefmaster sığır ırkının potansiyel yararlarını düşünerek  önemli Türk sığır yetiştiricilerine etkinliklerde    Beefmaster sığırlarını tanıttılar ve eğitim verdiler.

2018 yılında Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Derneği yönetim kurulu, Beefmaster'ın Türkiye ulusal sığır eti ırkı olmasını önerdi. Böylece  Türk Tarım Bakanlığı da  sektörün Beefmaster sığırlarının gelecekte Türk Sığır Endüstrisine katkı sağlama yönündeki  geleceği bu tavsiyeyi kabul etti. Bununla birlikte, Kafkas Üniversitesi, Kars'ta Beefmaster çekirdek sürü kurma projesini yürütmeyi üstlendi. Beefmaster sürüsü geliştikçe, Beefmaster sığır ırkının  genetiğinin son derece olumsuz koşullara uyum sağlama kabiliyeti  olduğunu görülecek ve Türkiye’nin tarımsal koşullarında  Beefmaster ırkının beklenen faydaları konusunda  Türk çiftçileri bilgileneceğini  ve bu ırkın  Türkiye'nin diğer bölgelerinde de yaygınlaşacağını umuyoruz. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı Dış Tarım İlişkileri Servisi ve Türk Tarım ve Orman Bakanlığı  proje ilerlemesini izleyerek raporlayacaktır.

Bu proje Türkiye'de ilerlerken, DBL D BAR Beefmaster Ranch ve BBU, bu Türk tarım liderlerini, sığırları ve Avrupa ile Asya'yı çevreleyen bölgeleri desteklemeye devam edecektir.

“Beefmaster buzağılarını 2021'in sonuna kadar Türkiye'de doğmuş olmasını  dört gözle bekliyoruz” diyen Beefmaster Ranch ve BBU  yetkilisi Doyle Sanders sözlerini şöyle tamamladı:

“OvaGenix'te AB'ye uygun bu embriyoların toplanmasını ve işlenmesini denetleyen ve ihracat için belgeleri tamamlayan Manheim, Penn'deki Kulp Genetik'ten Dr. Anne Bea Kulp'a, Türk Tarım ve Orman  Bakanlığı  ile koordineli olarak, embriyo tankı ithalat işlemlerinin nihai gümrükleme ve Kafkas Üniversitesi'ne teslimini sağlayan Anadolu Hayvancılık'ın İstanbul'daki genetik ithalat firmasına ve resmi olarak Beefmaster genetiğin Türkiye'de ilk kez sahneye çıkmasına izin veren nihai gümrük kabulü önündeki engellerin kaldırılmasına yardımcı  olan  Sinem Duyum’a özel teşekkür ederiz”.

Bu yeni Beefmaster projesi Türkiye'nin  Doğu Anadolu Bölgesi /Kars İlindeki Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan  Bilimleri  Bölümü Profesörü Dr. Yavuz Öztürkler'in rehberliğinde yürütülecektir. Ayrıca  Öztürkler, "Üniversitemize bu embriyolar sağlayan  Sayın Doyle Sanders ve BBU organizasyonuna  en içten şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler