Dağpınar’ın kar ve sis altındaki görüntüsü büyülüyor

Dağpınar’ın kar ve sis altındaki görüntüsü büyülüyor

Kars’ın tek beldesi Dağpınar’ın kar ve sis altındaki büyüleyici görüntüsüne bakanlar, hayranlıklarını gizleyemiyor.

Tacettin DURMUŞ

Kars’ın Digor ilçesine bağlı eski adı Pazarcık olan Dağpınar Beldesinin 2 bin 961 metre rakımlı Yağlıca Dağı arka planındaki görüntüsü, yılın dört mevsiminde olduğu gibi kış aylarında da bir başka görüntü sergiliyor.

Yaz aylarında yem yeşil olan Dağpınar, kış aylarının sabah saatlerinde üzerine çöken sis ile adata denizi andırıyor. Beldenin üzerini örten sis kartpostallık görüntüler oluştururken, genelde tezek ile ısınılan beldede doğal koku çevreye yayılırken, yardım kömürü kullanan evlerden çevreye yayılan kötü kokular da dikkat çekiyor.

Kars il merkezine göre daha düşük rakımda olan beldenin ortasından geçen karayolunu kullanan yolcular belde meydanında yükselen caminin kubbesi ve minarelerinin görüntüsünü cep telefonları ile kayıt altına alarak takipçileri ile paylaşıyor. Yol kullanıcısı Batuhan Caner Kayhan’ın cep telefonu ile görüntülediği beldenin görüntüsü hayranlık uyandırıyor.

İklimi Kars ili aynı karasal ve bozkır iklime sahip olan beldede kış mevsimi oldukça sert ve soğuk geçmesine karşın, kendine has toplumsal yapısı olan Dağpınar halkı, sıcakkanlığı ile dikkat çekiyor.

Kars il merkezine 20 km, bağlı olduğu Digor ilçesine de 13 km yakınlıkta olan Dağpınar’a bağlı köyler de tarihi dokusu ile gizemini koruyor. Beldenin hemen yanı başından geçen Kars - Iğdır - Nahçıcan karayolu da yerleşim alanının önemini daha da artırıyor. Kars’ın tek beledîsi Dağpınar, büyük ve küçükbaş hayvan varlığı ile de kente ekonomik açıdan büyük katkı sunuyor.

Öte yandan Dağpınar Beldesi ile Digor ilçesi arasından bulunan 2 bin 961 metre rakımlı Yağlıca Dağı da ilçenin genel görüntüsüne renk katıyor. Yağlıca Dağı aynı zamanda bölgede faaliyet gösteren Dağcıların da tırmanış rotasını oluşturuyor. Digor ovası, Aras Nehri Havzasının kesiştiği noktada bulunan volkanik Yağlıca Dağının zirvesi, birçok yeri çıplak gözle görmenizi de sağlıyor. Profesyonel dağcılık anlamında iyi bir antrenman ve yükseklik uyumu için de bulunmaz bir dağ konumunda olan Yağlıca Dağı doğaseverleri zirvesine bekliyor.

dagpinar’in-kar-ve-sis-altindaki-goruntusu-buyuluyor.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler
Digor Haber