DASK Neleri Karşılar? DASK Ne Kadar Öder?

DASK Neleri Karşılar? DASK Ne Kadar Öder?

DASK sigortası, önemi Kahramanmaraş depremiyle bir kez daha ortaya çıkan önemli sigorta güvenceleri arasında.

DASK Neleri Karşılar? DASK Ne Kadar Öder?

DASK sigortası, önemi Kahramanmaraş depremiyle bir kez daha ortaya çıkan önemli sigorta güvenceleri arasında. Bununla birlikte, zorunlu deprem sigortası neleri karşılar sorusunun yanıtı tam olarak bilinmiyor. Ethica Sigorta Yönetim Kurulu üyesi Işıl Akyol, DASK’a dair merak edilen sorulara yanıt verdi.

DASK Neleri Kapsıyor, Zorunlu mu?

Türkiye, önemli fay hatlarının ortasında, deprem kuşağında bir ülke. Kahramanmaraş merkezli depremlerde de bunu maalesef yeniden gördük. Zorunlu deprem sigortası, 1999 Gölcük Deprem sonrasında zorunlu hale getirilen bir sigorta. Doğal Afetler Sigortaları Kurumu (DASK), amacı deprem sonucunda ortaya çıkan maddi zararları azaltmak olan bir güvence. Kapsamı geniş olması nedeniyle, tüm konutlar için sunulan güvenceler önemli. DASK sigortası depremde ortaya çıkan zararın yanında, aynı zamanda yangın, tsunami, toprak kayması riskine karşı da konutları güvence altına alıyor.

Deprem bölgesinde, birçok konutun ağır hasarlı olduğunu ve kullanılamaz hale geldiğini gördük. Kısmi veya tamamen hasarlı konutlardaki zararın tazmini ve yaşamın normal seyrine dönmesi adına DASK, gerekli güvenceyi sağlar. DASK neleri kapsar dendiğindeyse, sigortanın teminatları içinde binanın yıkılması, deprem sonucunda oluşan tsunami veya yer kayması gibi afetlerin zararları güvence altında. Öte yandan binanın temeli, duvarları, asansör - merdiven gibi yapılarındaki hasarlar da sigorta kapsamındadır.

DASK Ne Kadar Ödüyor?

DASK poliçe sorgulama sayfası üzerinden öğrenilebilecek mevcut poliçe durumu, konut sahipleri için önemli. Deprem sigortası fiyatları ve DASK ödeme artık online platformlardan gerçekleşiyor. Bununla birlikte, sigorta poliçesinin olası hasar durumunda ne kadar ödeme yaptığı merak edilenler içinde. DASK hasarın ne kadarını öder sorusunun yanıtı, rayiç bedelle karıştırılıyor. DASK, konutun piyasa değerini yani rayiç bedelini karşılamaz ancak yeniden inşa edilme masrafını karşılar. Bu tutar dönemsel olarak güncelleniyor. Konutlar için DASK ödeme tutarı 2022’nin Kasım ayı itibariyle metrekare başına 3016 TL oldu. Yani, betonarme binalar için geçerli olmak üzere, 100 metrekarelik bir evin depremde kullanılamaz hale gelmesi durumunda, 301 bin 600 liralık ödeme söz konusu. Yine geçtiğimiz sene Kasım ayındaki güncellemeyle birlikte, bu ödemenin üst limiti 640 bin lira oldu.

DASK teminatı geniş, konut sahiplerini güvence altına alan önemli bir sigorta türü. Üstelik zorunlu olması nedeniyle, konutlara abonelik bağlatırken de şartlar içinde. Güncel DASK yenileme ücretlerini online olarak vatandaşlarımız öğrenebilir, konutunu zorunlu deprem sigortası güvencesi altına alabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler