Kars Barajı Çiftçiyi Umutlandırdı
AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Bayburt Barajı ve ardından da Kars Barajı çalışmalarının başlamasıyla birlikte çiftçilerin umutlandığını ve bu barajlarla birlikte kentte önemli ölçüde olumlu gelişmelerin yaşanacağını söyledi.
Prof. Dr. Yunus Kılıç, Bayburt Barajı’nın yapım amacının daha çok sulamaya yönelik olduğunu belirterek, “Her ne kadar Kars’a içme suyu sağlayacaksa da asıl amaç o değil tabi. Bu bir ihtiyaçtan kaynaklandı ve Kars’a da ciddi manada Kars içme suyunun karşılanması noktasında katkısı olacak. Bunun dışında Bayburt Barajı’nın asıl amacı; Selim Ovasını sulamak. Bu noktada baraj bitti ama sulama kanalları henüz daha yapılmış değil. Biz bunu hızlandırmayı düşünüyoruz. Bizim bu konuda ciddi bir gayretimiz olacak. Çünkü; gerçek yapım gayesine hizmet edecek hale gelmesi lazım. Bayburt Barajı’nın çok uzun yıllara dayalı bir geçmişi var. AK Parti hükümetleriyle bu tamamlandı. Ve yine AK Parti hükümetleriyle amacına uygun boyuta gelecek.” dedi.
KARS BARAJI VE GETİRİLERİ
Kars Barajı’nın ise daha büyük ebatlı olduğunu ve enerji ihtiyacının yanı sıra en büyük katkısının yine sulama alanında olacağını ifade eden Kılıç. “Yaklaşık 50-70 civarında köyün arazisini sulayacak. Sulama çok önemli Kars’ta. Çünkü; Kars’ta hayvancılığın en karlı olan besicilik kısmı halen yapılamıyor. Birde bizim amacımız Kars’ta kültür ırkı hayvancılığının yaygınlaştırılması olduğuna göre, kültür ırkı hayvancılığı alışmış olduğumuz mera besiciliği şeklinde sürdürmemiz mümkün değil. Çünkü bu hayvanlar ağır cüsseli ve yüksek verimli hayvanlar. Bunları günde 5-10 kilometre dolaştırarak verim elde etmeniz mümkün değil. Daha küçük alanlarda yem bitkileri yetiştirerek bunların verimlerini en yüksek seviyede almanız ancak böyle mümkün. Dolayısıyla sulama bu manada çok önemli. Bayburt Barajından sonra başlayan bu Kars Barajı bizi bu manada gerçekten umutlandırdı. Hükümetimiz ve bakanlıkta bunun bitiriliş süresini bir yıl daha öne çekerek 2013 yılında tamamlanmasına ciddi anlamda katkı ve destek verdi. 2013 yılında tamamlandığı zaman tabi ki bu süreçte baraj bitiyor ama sulama kanalları biliyorsunuz barajlar bittikten sonra yapılır. Ve bu da bir zaman alır. Bizim gayretimiz bunun da bir an evvel en azından baraj bittikten kısa bir zaman sonra tamamlanması boyutuna gelmesidir. Bizlerde bu konuda büyük gayretler sarf edeceğiz. Bunu yapabildiğimiz takdirde bu bölge yem bitkisini artık öğrenecek. Yeni Kars artık sadece bir-iki kalem tarım ürününden öteye geçememenin sıkıntısından bir şekilde kurtulacak. Yani; fiğ, yulaf, korunga ve yonca ekecek. Bunlar; besiciliğin olmazsa olmazıdır. Bunlar olmadığı takdirde o bölgede besicilik yapmanız mümkün değildir. Bunlara geçilmesini sağlamak adına barajların bir an evvel tamamlanması bizim için, taahhütlerimizi gerçekleştirebilmemiz için, bölgeye hayvancılık ve tarım alanında umut ettiğimiz katkıları sunmamız için olmazsa olmazdır. Şu anda Ahmet bey’in (Ahmet Arslan) önceki geçmişine dayalı ilişkilerinden meclise gittiğimiz ilk günden başladık. İnşallah hızlı da bir mesafe alacağız. Tarım bakanlığından, Çevre bakanlığından Devlet Su İşleri’nden bu konuda ciddi bir destek alacağımızı umut ediyoruz. O noktada ciddi gayretimiz de var. Bunları ne kadar öne alabilirsek Kars adına düşündüklerimizi daha ön planda hayata geçirmiş olacağız” diye konuştu.
ÇAĞRI MERKEZİNİN ÖNEMİ
Kars’ta seçim döneminde de şimdi ki periyotta da herkesin öncelikle istihdam konusunda ciddi bir talep ve beklentisi olduğunu anlatan Kılıç, “Kars’ın da takdir edersiniz ki, çok fazla istihdam alanı yoktur. Bu çok önemlidir. Her ne kadar çağrı merkezleri on birlerce kişi istihdam etmese de Kars gibi küçük bir şehirde istihdama katacağı katkıyı bizde çok önemsiyoruz. Ve bu süreç hızla devam ediyor. Bizlerde bunun takipçisiyiz. 2011 yılı içinde çağrı merkezi hayata geçecek ve her geçen gün sayıyı artırarak devam edilecek. Çünkü çağrı merkezlerinin Türkiye’nin her tarafında kuruluş seyri şöyle; belli bir sayıyla başlıyor, ardından artırılıyor. Örneğin; Erzincan’da 70-74 ile başlayan sayı bugün 1200 civarındadır. Bizde umut ediyoruz ve takip edeceğiz bu sayıyı Kars’ta istihdama katkı sağlayacak seviyeye getireceğiz. Böylelikle Kars’ta gençler bundan kısa süre içinde yararlanacaklar.” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞI CESARETLENDİRMEMİZ LAZIM
Kültür ırkı hayvancılığına da dikkat çeken Kılıç, şunları söyledi:
“Türkiye’nin genelinde hayvancılık ürünlerinin Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye getirilmesi noktasında ülke geneliyle alakalı bir destek programı var. Öncelikle hayvancılığın daha iyi yapıldığı, belki de hayvancılıktan başka çıkış yolu olmayan illerde bu desteklere olan talep diğer bölgelere nazaran zaten daha yüksek. Bizim amacımızda vatandaşımızı bu konuda daha da cesaretlendirmek, bilgilendirmek ve örnek uygulamaları göstermek ve bu yöne teşvik etmek için ciddi bir gayretimiz var. Vatandaşın küçük sermaye birikimleriyle bunu kullanmakta halen imtina ediyor. Çok eski yıllardaki tecrübelerden “Acaba girişsek sonuçlandırabilir miyiz?” endişesi var. Bundan 15 yıl öncesinde yapılan özellikle kültür ırkı hayvancılık ithalatlarında ülkenin ciddi sıkıntıları da oldu. Yani hayvanlar geldi, sonuçlanamadı, hastalandı, adaptasyonları sağlanamadı ama son yıllarda Türkiye ciddi bir tecrübeye sahip. Dışarıdan özellikle getirilen hayvanlar Türkiye’de çok küçük zayiatlarla ülke hayvancılığına katkı yapar noktaya geldiler. Bizlerin vatandaşlarımızı özellikle bu noktada cesaretlendirmemiz lazım. Bununla ilgili kentimizde de şu anda kurulmuş ve gelişimini yavaş yavaş tamamlamış olan STK’lar var. Bunların da desteğini alarak vatandaşımızı cesaretlendirmemiz gerek. Bunu hallettiğimiz zaman inanıyorum ki şu anda neredeyse tamamı devlet tarafından karşılanan ciddi destekleme politikaları var. 2 yıl ödemesiz, 5 yıl faizsiz toplam 7 yıl süreli krediler var. Bunları 200 baş hayvancılığa kadar devlet destekliyor. Yavaş yavaş bu konuda insanlarımızın cesaretlendiğini görüyoruz. Bizde insanlarımıza bunu anlatacağız. Eğitim çalışmaları yapacağız, muhtarları ve köylüyü toplayıp anlatacağız. Bundan yararlanma başladığı anda inanıyorum ki her köyde en azında 5-10 tane 50-100 başlık kültür ırkı hayvancılık yapacak çiftçimiz olacak. 2-3 tanesi bile bir köyün üretebileceği hayvancılıkla alakalı tarımsal üretimi yapacak hale gelecekler. Bunu bir şekilde ortaya koyduğumuz takdirde bu bölge kendisi bunu ayrıcalıklı olarak bundan istifade ettirmiş olacak.”
AK PARTİ’NİN KADINA VERDİĞİ ÖNEM
AK Parti’nin ülke genelinde kadının önemini her platformda dile getirdiğini de hatırlatan Kılıç. “AK Parti’nin hükümet programı okunurken de kadınlara yönelik bir çok çalışması var. Kadının toplumdaki yerini bir an önce alması gerek. Topluma ekonomik katkıyı sunması ve dolayısıyla hak ettiği saygıyı görmesi adına adımlar atmak gerek. Genel olarak da AK Parti’nin böyle bir yaklaşımı var. Kadın bundan sonra toplum içinde hak ettiği saygıyı görecek, kadın kendine güvenecek ve kadın kendine güvendikçe ekonomiye de katkı yapacaktır. Hükümetin genel politikası çerçevesinde Kars’ta da bunun yansımalarını görüyoruz. Bizlerde Kars adına bunun takipçisi olacağız.” dedi.
TECRÜBELERİMİZE VE BİRİKİMLERİMİZE DAYALI SİYASET YÜRÜTTÜK
Kılıç ayrıca, Kars için önem arz eden bütün projelerin takipçisi olacağını da ifade ederek, “Özellikle seçim kampanyası sırasında da Kars halkına seçimden ne beklemeleri gerektiğini güzel mesajlarla anlattık. Sevinerek gördük ki Kars halkı hakikaten bunu anladı ve bu yönde tercihini kullandı. Kars halkı biliyor ki; biz kendi tecrübelerimize ve birikimlerimize dayalı siyaset yürüttük. İnandığımız şeyleri anlattığımız için insanlar bize inandılar. Bilsinler ki bu inandığımız şeylerin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bunları gerçekleştirmenin yolunun AK Parti hükümetleriyle olacağına bizlerde gerçekten inanıyorduk. AK Parti’nin iktidar olduğu bu dönemde bunları yine en iyi şekilde ve inanarak takip ediyoruz. Taahhüt ettiğimiz hiçbir şeyin havada kalmayacağının bilinmesini istiyoruz. Biraz daha sabır göstererek takipçisi olmalarını istiyoruz.” diye konuştu.
KHA